Potopisna knjiga Mirana Tepeša

Mirana Tepeša slovenska javnost zagotovo dobro pozna v povezavi s smučarskimi skoki. Zato ni naključje, da prav v “planiškem tednu” izide druga knjiga izpod njegovega peresa z naslovom Proti soncu. Zagotovo se jo bodo razveselili številni avanturisti, jadralci in ljubitelji potopisov.

Knjiga Proti soncu je jadralski potopis, ki na 320 straneh opisuje jadranje na drugi konec sveta, od Slovenije do Polinezije. Številne dogodivščine so popestrene s preko 300 fotografijami. Pot iz izolske marine se je pričela leta 2010. Z nekaj premori je Miranova barka Skokica po več kot 16.000 navtičnih miljah in številnih prigodah prijadrala do Polinezije.


Miran Tepeš v družbi nekdanjega ministra Igorja Lukšiča [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Miran Tepeš je s Skokico enkrat že obkrožil svet, v smeri proti zahodu. Njegova druga velika pot pa je potekala precej drugače: “Večinoma sem jadral v družbi družine in prijateljev, nekaj tisoč milj pa sem prejadral tudi sam. Velik del poti je potekal v nasprotni smeri od ustaljenih jadralski poti, v veliki meri tudi proti vetru, zato je bila to marsikdaj trda preizkušnja, tako za jadrnico kot tudi za nas, ki smo bili na njenem krovu, a Skokica nas je vedno varno pripeljala na cilj. Po spletu okoliščin potovanje ni potekalo povsem po načrtu, zato smo na poti obiskali veliko odmaknjenih otokov in jadrali tudi po delih oceanov, kamor ne zaide veliko jadralcev. Večinoma so nas domačini na otokih prijazno sprejeli, ponekod so nas gledali z nezaupanjem, s Funafutija nama s Klemenom nekaj dni niso dovolili odjadrati, z atola Palmerston pa so nas celo pregnali.

Knjiga je sprva nastajala kot spletni dnevnik, ki je objavljen na spletnem mestu www.tepes.info. Številne fotografije ter poglobljeni zapisi iz “ladijskega dnevnika” pa bralcu pričarajo vonj po soli v zraku in piš vetra v laseh. Obvezno branje na letošnjem poletnem oddihu, s sončnimi očali, saj gledamo Proti Soncu.

Leave a Comment