Kaj nam bo prinesla 33. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih?

Jutri se bo s kvalifikacijami v Kuusamu na Finskem začela 33. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Poleg tradicionalne novoletne turneje, bo letos na sporedu še en vrhunec. V norveškem Vikersundu bo namreč potekalo svetovno prvenstvo v poletih.

Jutri gre zares

Včeraj se je na sever Finske podala naša reprezentanca, ki bo danes v tamkajšnjem nordijskem centru Ruka skušala ujeti še zadnji prosti trening preden gre jutri zares. Pod vodstvom Gorana Januasa bodo barve Slovenije na prvih tekmah zastopali Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Jure Šinkovec in Dejan Judež. Prvi adut bo vsekakor Kranjec, ki je poletno sezono končal na skupno enajstem mestu.

Uradni trening v Kuusamu se bo pričel jutri ob 16.00 uri, kvalifikacije, s prenosom na Eurosportu pa dve uri kasneje. V soboto bo na sporedu ekipna preizkušnja (ob 15.00), v nedeljo (ob 13.15) pa še prva izmed 27 posamičnih preizkušenj v letošnji sezoni.


Kuusamo [foto: GEPA]

Naporen urnik

Po obisku Kuusama bo sledil Lillehammer, nato češki Harrachov in tik pred novoletno turnejo, tradicionalno še Engelberg. Na skakalnici Schattenberg se bo 30. decembra začela novoletna turneja s tradicionalnimi postajami – Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck in Bischofshofen. Takoj zatem sledijo prvi poleti. Skakalci bodo svoje letalne sposobnosti preverili na Kulmu. Pred odhodom v deželo vzhajajočega sonca, kjer bosta v Sapporu konec januarja na sporedu dve tekmi, se bo karavana ustavila še v Zakopanah. Nato se bodo skakalci preselili v Val di Fiemme ter po nemški turneji tekem v Willingenu, Klingenthalu in Oberstdorfu, ki bodo sestavljale ekipno turnejo (FIS Team tour), odpotovali na vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v poletih v norveški Vikersund.

Naslov bo branil Ammann

Na zadnjem prvenstvu v poletih v Planici leta 2010 je naslov svetovnega prvaka pripadel Švicarju Simonu Ammanu. Konkurenti mu bodo 24. in 25. februarja na trenutno največji letalnici na svetu, ki so jo letos še nekoliko modificirali, poskusili odvzeti laskavi naslov. Kot vedno pa se na letalnicah odlično počuti tudi Kranjec. Naj bo tudi letos tako. Uvod v sezono bo sicer Ammann izpustil, karavani se bo priključil v Lillehammerju.


Simon Ammann[foto: Klemen Zibelnik]

Finale v Planici

Za konec sezone bodo sledile le še tekme v Lahtiju, Trondheimu in Oslu ter za zaključek finale v Planici. Planiški praznik se bo odvijal od 16. do 18. marca 2012.

Bogat denarni sklad

Skakalci si bodo tekom sezone razdelili nagrade v skupni vrednosti 2.358.600 CHF, zmagovalec vsake tekme pa bo bogatejši za 10.000 CHF. Bogate nagrade se obetajo tudi na ekipni turneji, kjer bo zmagovalec odnesel kar 100.000 €, na novoletni turneji pa bodo najboljšemu znova podelili avtomobil.

Skupno 11 tekem v Sloveniji

Slovenija bo poleg tekem v Planici gostila še tekme na nivoju celinskega pokala, FIS pokala, alpskega pokala in mladinske tekme. Vse preostale tekme bodo potekale v Kranju.Takoj po novem letu se bo v gorenjski metropoli odvijalo tekmovanje za celinski pokal (7. in 8. 1), v februarju so na sporedu FIS pokal (4. In 5. 2), alpski pokal (11. in 12. 2) in mladinske tekme (25. in 26. 2).


Program Kuusamo

Petek, 25. november
16:00 uradni trening (2 seriji)
18:00 kvalifikacije

Sobota, 25. november
14:00 poskusna serija
15:00 prva serija v konkurenci – ekipna tekma

Nedelja, 26. november
12:15 poskusna serija
13:15 prva serija v konkurenci – posamična tekma

Leave a Comment