Pred zgodovinskim začetkom svetovnega pokala za ženske

V sejni sobi Smučarske zveze Slovenije (SZS) so se medijem predstavile tekmovalke, ki bodo v letošnji sezoni prvič v zgodovini nastopale na tekmah svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Šesterica deklet je spregovorila o poteku poletnih priprav, povedale so nam, kaj menijo o višjem nivoju tekmovanj, poleg deklet pa sta pričakovanja razkrila tudi glavni trener Matjaž Triplat in pomočnik trenerja Primož Peterka. Zbrane so nagovorili tudi predsednik Zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Ljubo Jasnič, predsednik Organizacijskega komiteja Ljubno, Rajko Pintar in Beno Hvala, danes imenovani spiritus agens svetovnih smučarskih skokov. V uvodu je spregovorila predsednica SZS, Barbara Kürner Čad: “Letos je prvič na sporedu svetovni pokal in teh tekmovanj se zelo veselimo, saj so se naša dekleta odlično odrezala na poletni turneji. Eva se je žal poškodovala, toda mi še vedno računamo na zelo dobre rezultate.


Matjaž Triplat, Primož Peterka, Maja Vtič, Špela Rogelj, Anja Tepeš, Katja Požun, Eva Logar in Urša Bogataj [foto: Matevž Peršin/SZS]

Že predvčerajšnjim sem povedal, da sem izredno vesel, da smo prišli tudi do svetovnega pokala za ženske. SZS je to sicer obremenilo za 100.000 evrov, tudi glede na to, da morajo potovati dlje kot v prejšnjih sezonah. Upam, da bomo v letošnjem letu pokrili celotno finančno konstrukcijo, 50.000 evrov nam sicer manjka, a to ne obremenjuje strokovnega vodstva in deklet,” je finančne težave razkril Ljubo Jasnič, ter nadaljeval: “Program teče normalno, razen seveda poškodbe Eve in mislim, da bomo lahko program v celoti izpeljali. Računamo na uspehe, v Ljubnem pa imamo prvič tekmi svetovnega pokala. Glede na to kakšni gostitelji so in glede na organizacijo, se teh tekem že zelo veselim. Dekleta pa se bodo lahko predstavila celotni slovenski javnosti tudi na domačih tleh.”

Za dekleta uspešno skrbi Matjaž Triplat, ki je o poteku priprav dejal: “Za nas se veliko stvari ni spremenilo, saj bodo v celinskem pokalu nastopala ista dekleta, tako da bo konkurenca ista. Naziv tekmovanja je sigurno drugačen, tako da pričakujemo organizacijo tekmovanj na najvišjem možnem nivoju. To bo sigurno prispevalo k prepoznavnosti ženskih smučarskih skokov. Ogromno truda je bilo vloženega, da se ženski skoki popeljejo po teh smernicah in mislim, da se s tem odpira nova dimenzija za razvoj skokov v mednarodnem merilu. Poletno sezono smo zaključili s pripravami v Hinzenbachu, v začetku tega meseca, potem pa smo v miru čakali na ugodne razmere. V Ramsauu smo opravili zelo uspešen trening s sedmimi tehničnimi enotami, dekleta pa so opravila 130 skokov. Prve enote smo predvsem namenili testiranju opreme, smučem, dresom in okovju. To so specifične stvari, ki so zelo pomembne in dajejo piko na i. Določene zadeve nam še manjkajo, smo še v fazi dodelav samih tekmovalnih dresov. Moramo pa se zavedati, da nimamo takih možnosti, da bi preizkusili ogromno število dresov. Kar se treningov tiče, za prvi sneg ne moreš imeti boljših pogojev, kot smo jih imeli, kar je lepa popotnica za naprej. Zdaj čakamo na Rovaniemi, kamor gremo v petek. Tam bodo nastopile Urša Bogataj, Katja Požun, Špela Rogelj in Maja Vtič, v Lillehammerju na svetovnem pokalu se nam bosta pridružila še Primož in Anja Tepeš, nadaljevali pa bomo s celinskim pokalom v Notoddenz, kjer se priključi še Ema Klinec. Barbare Klinec tam ne bo, saj je ta trenutek na pregledu, verjamem pa, da bo vse v redu. S poškodbo Eve Logar je moj tihi cilj zelo težko dosegljiv, to je, da konkuriramo za najvišja mesta v pokalu narodov. Tu bo določen upad točk, saj je Eva osvajala od 34 do 35 točk na tekmo, oziroma 496 do 551 točk na sezono. Vendar ciljev nismo korigirali ali spuščali. Verjamem, da imamo potencial, punce so dobro pripravljene, motorični testi pa kažejo vrhunsko stopnjo. Cilji, ki so vezani na svetovni pokal so tri uvrstitve do tretjega mesta, ter ena uvrstitev do šestega in ena med deseterico v skupnem seštevku. V pokalu narodov želimo uvrstitve med peterico. Še en visok cilj je vezan na Mladinsko svetovno prvenstvo, kjer planiramo eno uvrstitev do 6, eno do 12 in eno do 20. Za orientacijo na individualnem tekmovanju ciljamo na kolajno, ekipno do petega mesta, za orientacijo pa na kolajno. Na Mladinskih olimpijskih igrah v Innsbrucku, kjer bo nastopila Urša Bogataj, želimo enkrat do tretjega mesta.

Ker je o pripravah vse povedal že Triplat, je Primož Peterka le dodal, da so naredili veliko in lahko računajo na visoke uvrstitve: “Kolikor sem videl konkurenco in nočem veliko napovedovati, smo na zelo visokem nivoju.

Po poškodbi Eve Logar bo v letošnji sezoni največje breme padlo na Majo Vtič: “V tehniki je potrebno še kar nekaj popraviti: Kar se tiče ostalih področij mislim, da so bili treningi uspešni, to so pokazali tudi testi. Mislim, da se je krog konkurence zelo razširil, deset tekmovalk se lahko poteguje za zmago, skoraj iz vsake države bi se lahko kakšna našla. Posebnega cilja za Ljubno nimam, želim pokazati vse kar znam.


Urša Bogataj [foto: Klemen Zibelnik]

Med tistimi, od katerih se bo nekoliko več pričakovalo v novi sezoni, sta tudi Špela Rogelj ter Anja Tepeš. Slednja je sanirala poškodbo: “Glede poškodbe je vse v redu, vse lahko delam, se normalno pripravljam. Je še nekaj napak za popraviti, drugače pa gre vse po načrtih” Po prekinitvi kariere pa se je na skakalnice vrnila Katja Požun, ki je navdušena nad novo opremo: “S pripravami sem zadovoljna, od poletja sem napredovala in čudno bi bilo, če ne bi. Pričakujem, da bom pokazala tisto kar znam, da sestavim dva dobra skoka, predvsem sedaj, ko imamo izboljšano opremo in smuči, ki mi zelo ležijo.” Nadvse obetavna Urša Bogataj pa je povzela dogajanje tekom poletja: “Zdi se mi, da sem dobro pripravljena, predvsem smo poleti veliko delali na kondiciji.

Leave a Comment