Prednovoletni paralelni klepet z Žanom Koširjem in Rokom Margučem

Za nami sta prvi tekmi alpskih deskarjev za svetovni pokal. V italijanski Carezzi sta se izmed slovenskih deskarjev najbolj izkazala Žan Košir in Rok Marguč, ki imata najvišje cilje tudi v prihajajočem olimpijskem letu. In kaj ob izteku leta pravita deskarja od katerih veliko pričakujemo tudi na januarskih tekmah svetovnega pokala.


Žan Košir in Rok Marguč [foto: Miha Matavž/FIS]

Uvodni tekmi sezone sta za nami. Ste s prikazanim zadovoljni?

Žan: Kaj ne bi bil, leto zaključujem z majico vodilnega v svetovnem pokalu. S to željo smo v Carezzo pripotovali mnogi, uspelo je meni …
Rok: Zadovoljen sem, sploh če pomislim, da dan pred prvo tekmo zaradi bolezni sploh nisem mogel stati na nogah. Toda stisnil sem zobe. Iz vožnje v vožnjo me je vedno bolj pobiralo, tako da sem z izplenom lahko zadovoljen.

Obe uvodni tekmi sta bili izpeljani v t.i. šprinterskem formatu, kar pomeni, da v finalnih izločilnih dvobojih deskarja vozita le po en dvoboj, pri čemer hitrejši s kvalifikacij izbira progo. Kaj menite o tem formatu?

Žan: Format je pisan na kožo hitrim deskarjem, manj pa ustreza tistim, ki stavijo na zanesljivost. Torej, meni načeloma ustreza. A dejstvo je, da se s formatom ne obremenjujem. Pripravljen sem tako za šprintersko kot klasično različico paralelnih tekem. V moji glavi je le cilj, to pa je premagati tekmeca in zmagati.
Rok: Format kot tak, predvsem če gledamo v kontekstu prijaznosti do gledalcev na prizorišču in ob tv zaslonih, je vsekakor zanimiv in ima potencial. Toda vsekakor bo potrebno izboljšati še nekaj stvari in biti pozoren pri izbiri terenov. Progi pač morata biti vsaj približno enako hitri. Če so razlike očitno velike, zadeva ni korektna.


Žan Košir na tekmi v Carezzi [foto: Miha Matavž/FIS]

Kaj boste počeli do konca leta. Bo kaj časa tudi za praznovanje?

Žan: Seveda si bom vzel čas in nazdravil s prijatelji ter si napolnil baterije za res nori januar, ko me čaka pomembno delo. Čas za tisti pravo slavje pa bo ob koncu sezone …
Rok: Ker sem bil še teden dni po prihodu z Italije v postelji, bom moral zaostanek nadoknaditi. Torej bom na snegu tudi med prazniki. Žal so pogoji z dneva v dan slabši. Držim pesti za pravo zimo …

V januarju bo na sporedu več zaporednih klasičnih tekem. Pravzaprav bo to neke vrste “mesec resnice” …

Žan: Res je. Na vrsto pridejo tradicionalne tekme, ki so hkrati zadnje na katerih si deskarji in deskarke lahko privozijo vozovnico za Soči. Pričakujem, da bodo tekmovalci, ki se še borijo za olimpijske vozovnice veliko tvegali. Sam bom moral mirno in uspešno krmariti med izzivalci. Sem hiter in izkušen, toda to bo potrebno dokazati na terenu.
Rok: V januarju bo res največ tekem v sezoni. Gre za prizorišča z lepimi progami, zato se res močno veselim nadaljevanja sezone. To bo tudi mesec, ko bom moral sestaviti mozaik, tako da bo v drugi polovici februarja vse kot načrtujem.


Rok Marguč na tekmi v Carezzi [foto: Miha Matavž/FIS]

Kaj bi ljubiteljem športa in navijačem zaželel v Novem letu?

Žan: Sprostite se! Pa čim več različnih športnih aktivnosti, ki naj vam prinašajo veselje in odganjajo jezo. Širite pozitivno energijo, tudi na nas, profesionalne športnike. Mi pa se vam bomo skušali oddolžiti z dobrimi predstavami , visokimi uvrstitvami, medaljami, …
Rok: Čim več športa, ljubezni in čim manj negativnosti. Bodite optimisti! Naj to priložnost izkoristim tudi za vabilo na ogled tekme svetovnega pokala v deskanju na snegu, ki tudi to zimo na naši Rogli. Tokrat 18. Januarja. Se vidimo?

Leave a Comment