Premierna enojna mešana štafeta Rusiji

Nove Mesto na Češkem, sedma postaja letošnje sezone svetovnega pokala, je gostilo prvo izmed šestih tekem v tem koncu tedna. Na sporedu je bila posamična mešana štafeta, premierna preizkušnja, kjer ekipo sestavljata ena biatlonka in en biatlonec, oba pa se na pot podata dvakrat. Na startu je bilo dvajset ekip, slovenske barve pa sta branila Anja Eržen in Janez Marič.

Anja je po 3000 metrih teka in štirih popravah na strelišču ob koncu prvega dela nastopa štafeto predala kot 18. Janez je moral na prvem streljanju opraviti dva popravna strela, drugi nastop pa se mu je ponesrečil, saj je moral v kar tri kazenske kroge v skupni dolžini 225 metrov. Slovenska ekipa je bila na polovici tekme na predzadnjem mestu, zaostanek za vodilno Nemčijo pa je znašal več kot tri minute. Tretji strelski nastop Erženove se je končal z dvema popravama, zadnjo predajo pa je naredila po enem kazenskem krogu. Mariča so vodilni biatlonci takrat prehiteli za en krog, kar je pomenilo, da je slovenska ekipa zasedla končno 19. mesto.

Do odločitve o zmagovalcu je prišlo na zadnjem streljanju, ko je vodilni Nemec Erikk Lesser moral v tri kazenske kroge. To je izkoristil Rus Alexej Volkov, ki je skupaj z Jano Romanovo prišel do prvega mesta, druga je bila norveška ekipa v postavi Marte Olsbu in Henrik L’Abee-Lund, tretje mesto pa sta zasedla ukrajinska predstavnika Julia Džima in Artem Tiščenko.


Anja Eržen [foto: Tomaž Šušteršič]

Prve vtise po tekmi je podala Anja: ″Tekma je bila zelo stresna. Prvič zato, ker je krog zelo kratek, drugič pa zato, ker je treba na strelišču čim hitreje in čim bolj opraviti. Danes se s stricem nisva dobro odrezala, je pa res, da je bila prva takšna tekma. Mislim, da zna biti to v prihodnje zelo zanimivo za gledalce, a mislim, da bo preteklo še nekaj časa, da se bo takšna disciplina zares obnesla.

Janez je spregovoril o samem formatu preizkušnje: ″Mislim, da je to tekma za hitre strelce, saj se na progi ne da nič nadoknaditi. Če pa na strelišču počasi streljaš in veliko popravljaš pa veliko izgubiš. Je pa lahko takšna disciplina zelo zanimiva in mislim, da bi morala obstati,″ nato pa je komentiral še svoj nastop, katerega tekaški del je bil dober: ″Roke so mi zmrznile in sem težko vstavljal naboje, a to ni izgovor. Res ni bil moj dan. Na progi vsi sprintajo od starta do cilja, saj je krog dolg le kilometer in pol, tek tako ne igra bistvene vloge.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Če ocenim naš strelski nastop niti nismo toliko izgubljali pri natančnosti streljanja temveč pri času. S tremi popravami se v modernem biatlonu strelja 45 sekund. Vemo, da Janez ni hiter strelec in je izgubljal preveč časa na strelišču in poleg tega še zgrešil. Anja še vedno rabi preveč časa do prvega strela. Tudi če je natančna na koncu izgubi več časa, kot da če bi šla v kazenski krog. Na takšni tekmi so v ospredju hitri strelci, a v ekipo smo tali to družinsko navezo, da je mogoče cela zadeva tudi malo zgodovinska za nas. Upali smo, da bosta na strelišču natančna,″ pa je rekel glavni trener Uroš Velepec in dodal še nekaj besed o prihodnosti te discipline: ″Mogoče je zanimiva, za trenerja pa je še dodatna obremenitev. Moraš imeti večji nabor tekmovalcev, tako da ni dobro, če je ta tekma na isti dan kot mešana štafeta. Toda naše mnenje ne šteje veliko, IBU bo povedal kakšna je bila gledanost in mogoče se tekma še ponovi.

Klasična mešana štafeta osma

Drugo dejanje današnjega programa v češkem Novem Mestu se je začelo ob 17.30, ko je z mešano štafeto svetovnega pokala v biatlonu začelo dvaindvajset reprezentanc, med njimi tudi slovenska.

Andreji Mali je na prvo streljanje prišla v vodilni skupini, po dveh popravah pa je zdrsnila na 18. mesto. Nadaljevanje je bilo nato precej boljše, saj je s šestimi izstreljenimi naboji napredovala na 12. mesto in s to uvrstitvijo tudi predala štafeto Teji Gregorin. Ta je svojo nalogo opravila odlično, saj je bila na strelišču nezgrešljiva, z enajstim časom teka pa je svojo ekipo v drugo polovico tekme popeljala iz šestega mesta.

Prvo streljanje Klemna Bauerja se ni razpletlo po njegovih željah, saj je moral pred odhodom v drugi krog izstreliti osem nabojev zaradi česar je nazadoval za eno mesto. Klemen je bil nato ponovno zelo hiter na smučeh, le ena poprava na streljanju v leže pa je vodila do tega, da je prehitel dva tekmeca in opravil zadnjo predajo kot peti. Jakov Fak se na prvem postanku prav tako ni odrezal najbolje, saj je moral v en kazenski krog, ki ga je popeljal na sedmo mesto. V drugo je vstavil en dodaten naboj in se na 2,5-kilometrsko pot podal kot osmi, kar je bila tudi končna uvrstitev naše ekipe.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Svoj nastop je najprej opisala Malijeva: ″Z njim nisem najbolj zadovoljna, predvsem s tistim streljanjem v leže. Manjka mi tisti pravi ritem in malo več poguma. V stoje nimam problemov, v leže pa moram to popraviti. Potem se bo vse sestavilo kot se mora. Jutri želim biti na strelišču bolj pogumna. Želim narediti to kar znam, kot to delam na treningih in da dobro odtečem do konca. Prvo pa je to, da dobro streljam.

Občutek na progi je bil soliden, na streljanju pa je šlo sicer malo bolj počasi ampak natančno. Danes mi je bilo bolj pomembno da zadanem, saj je bila to prva tekma po določenem času. Današnja proga mi je ustrezala, jutrišnja pa mi bo verjetno malo manj zaradi strmih vzponov. Ampak tudi jutri se bom borila in upam, da se bom tudi tako dobro počutila. Zadovoljna bi bila s takšnim nastopom, kot mi je uspel danes,″ je ob prihodu v cilj dejala Gregorinova.

Bauer je za tem rekel: ″Streljanje je bilo do neke mere v skladu s pričakovanji, a premalo zbrano. Sploh v leže nisem imel tistega pravega občutka, ni bilo tako kot sem načrtoval. V teku se je malo poznala bolezen, a na naslednjih tekmah bo verjetno lažje, ker se bom spet navadil tega napora. V bistvu je tale tekma prišla kar prav, da sem videl kako bo na teh progah, ker sem kar malo pozabil teči v takšnem stanju v kakršnem sem. Jutri bom mogoče malo prilagodil taktiko in začel bolj rezervirano, ker sem videl da bom težko odtekel deset kilometrov na vso moč. Pristopil bom bolj taktično in se še bolj osredotočil na streljanje.

Ponovil sem neuspeh iz začetka sezone. Žal mi je, da sem tudi druge v ekipi spravil v slabši položaj. Nisem kaj dosti pomagal tej štafeti, bolj sem naredil obratno. Malo se počutim praznega, mogoče bi bilo bolje, da danes nebi šel na tekmo, a mi je trener svetoval da grem. Šel sem na tekmo in za moje kriterije opravil slabo, za kar mi je žal. Za jutri si želim najprej spočiti, z ostalim se niti ne obremenjujem. Če bo počutje bolje, bo tudi vse ostalo drugače. Toda glede na trenutno počutje bi bil vesel, če bi bil med najboljših trideset,″ pa je po končani preizkušnji menil Fak.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Dogajanje v Novem mestu je nato komentiral še glavni trener Uroš Velepec: ″Načeloma je osmo mesto v redu, sploh če pogledamo zaostanek za petim mestom, na katerega nekako ciljamo. Videli smo, da so tri ekipe odskočile že na startu. Če se na koncu pomeriš z Nemci in Francozi, ki so velesila, vidiš, da so se odrezal dobro. Ni pa bilo nekega presežka, zato morajo vsi biti odlični. Danes so bili vsi dobri, velja pa pohvaliti Tejino streljanje in Andrejino streljanje v stoje. Klemen se je kar dobro odrezal v stoje z eno popravo. Za Jakova je pa škoda, saj je imel kar močan veter, mogoče je naredil premajhno korekcijo. Je pa pihalo iz vseh strani, zato je strelišče zelo zahtevno. Na prvem, drugem ali tretjem mestu na strelišču, ki so ob steni, je v redu, kar je od četrtega mesta naprej, je pa že zelo na vetru. Žal je moral v tisti kazenski krog, a tako pač je. Jutri bodo lahko izbirali mesta, na katerih manj piha in verjamem, da bodo dobro izbrali. Zelo pomembna pa bo znova nastrelitev. Veter se je namreč danes zelo obračal, a poskušali smo ostati mirni in delati čim manj korekcij in mislim, da nam je kar dobro uspelo.

Do zmage je prišla norveška ekipa, ki so jo sestavljali Fanny Horn, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Tarjei Boe (0+6), drugo mesto pa so pred domačo publiko s štirimi sekundami zaostanka osvojili Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Michal Slesingr in Ondrej Moravec (0+5). Na stopničke je prišla še Ukrajina v postavi Irina Varvinets, Valj Semerenko, Dmitro Pidrušni in Sergej Semenov (1+7)

Jutri bomo na Češkem spremljali oba sprinta. V ženski konkurenci bodo nastopile Andreja Mali, Teja Gregorin in Anja Eržen, v moški pa Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Rok Tršan in Lenart Oblak. Starta ob 12.30 in 15.30.

Leave a Comment