Premierna zmaga Rusu, Timi Zajc za uvod 5.

Na prvi posamični tekmi 40. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v poljski Wisli je Timi Zajc osvojil odlično 5. mesto in s tem dosegel rezultat kariere. Njegov uspeh sta dopolnila Anže Lanišek na 20. in Anže Semenič na 26. mestu.


Timi Zajc je popravil včerajšnji povprečen nastop [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po včerajšnji ekipni preizkušnji so se danes skakalci v Wisli na uvodni postaji 40. sezone svetovnega pokala pomerili še na posamični tekmi. S številko 2 je v rahlem sneženju tekmo za Slovenijo odprl Anže Lanišek, ki je s 124.5 metri in 117,8 točkami dobro opravil svojo nalogo, do konca serije ga je prehitelo le 16 tekmovalcev. S številko 15 je kot drugi naš skočil Bor Pavlovčič, žal pa je bilo 114.5 metrov in 103,6 točk v že pravem sneženju premalo za finalno seriji, končal je na 40. mestu. Takoj za njim je skočil še Tomaž Naglič, 118 metrov in 103,3 točk pa je pomenilo končno 41. mesto. Zelo dobro pa je nato skočil najmlajši, Timi Zajc, ki je pristal pri 126 metrih in zbral 124,1 točk. Zajc je bil dolgo tretji, do konca ga je prehitel le še domači as Kamil Stoch, ki je s 126.5 metri in 128,0 točkami zasedal drugo mesto, Zajc pa torej četrto. Vodil je zmagovalec poletne velike nagrade, Rus Jevgenij Klimov s 127.5 metri ter 130,0 točkami, tretji je bil Japonec Rjoju Kobajaši s 137.5 metri, a je pri doskoku podrsal in zbral 124,5 točk. Tretji slovenski finalist je bil Anže Semenič s 123 metri ter 113,7 točkami na 23. mestu.

V finalu Zajc zanesljivo do najboljšega rezultata kariere

V finalu je Semenič pristal pri 116.5 metrih, s skupno 219,9 točkami pa je malce izgubil in prvo tekmo končal na 26. mestu. “Rekel bom, da sem kar užival, čeprav je še veliko rezerv. Na tem bomo delali v tem tednu in gremo naprej s pozitivno energijo,” je razmišljal Tržičan po koncu tekme. Solidno je v drugi seriji skočil Lanišek, ki je s 121 metri ter skupno 238,9 točkami prvo tekmo sklenil z 20. mestom in 11 točkami. “Več točk imam po eni tekmi in to že s prvo, kot skozi celo lansko sezono. Sem zadovoljen. Skoki še niso bili na mojem najvišjem nivoju, a nič zato. Vidim, da se lahko borim, da se lahko približam tudi tistim najboljšim. Danes je to pozitiven razplet in rezultat,” je po uspešnem uvodu v letošnjo zimo razmišljal Lanišek.

V izenačeni konkurenci je še enkrat več zelo dobro formo danes potrdil Zajc, ki je s 127 metri ter skupno 255,3 točkami zadržal najboljšo uvrstitev v karieri. Na koncu je osvojil odlično peto mesto, kar je odličen uvod v sezono. “Mislim, da bo zdaj po tem rezultatu precej lažje delati naprej. Po vsem, kar se je dogajalo ta konec tedna. Včeraj smo imeli res zelo slab dan in to smo morali prespati. Danes pa sem oddelal res zelo dobro. Pred finalnim skokom nisem razmišljal o tem, da bi ga “polomil”. Razmišljal sem le o tem, kako daleč lahko pridem, koliko lahko napredujem in da ponovim skok iz prve serije, kar mi je zelo dobro uspelo. Na treningu sem naredil en skok zelo dober, pa se na ekipni tekmi ni izšlo, podobno kot v kvalifikacijah. Danes so bili vsi trije skoki zelo dobri od poizkusnega do finalnega,” je po tekmi povedal prvi slovenski junak letošnje zime, Timi Zajc.

Prve zmage se veseli Rusija, saj je Klimov s 131.5 metri ter skupno 263,4 točkami zdržal pritisk in prvič tudi pozimi skočil na prvo mesto. Na drugo mesto je s šestega po prvi skočil Nemec Stephan Leyhe z 256,7 točkami, najboljši rezultat kariere je na tretjem mestu dosegel tudi Kobajaši z 255,6 točkami, medtem ko je bil Stoch četrti z 255,3 točkami.

Po tekmi je bil lahko zadovoljen tudi glavni trener naših, Gorazd Bertoncelj: “Za nas je zelo pomembno, da so rezultati dobri, vzpodbudni. To je začetek sezone in zdaj vemo, da smo na pravi poti, vemo da, smo delali kvalitetno, dobro tako strokovni štab kot tekmovalci. Gremo naprej po nove dosežke v Kuusamo.” Naš novi glavni trener je nato razkril, kako so fante pripravili do boljših skokov napram včeraj: “Dopoldne smo opravili temeljito video analizo, se pogovorili in osredotočili na bistvene stvari. To je Timi danes tudi realiziral. Tudi za Laniška je ocena zelo pozitivna, saj je zanj opravil dva povprečna skoka v tem trenutku. Ko bo stopnjeval skoke, bo tudi rezultat boljši.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v finski Ruki, kjer bo v slovenski ekipi prišlo do ene spremembe in sicer bo Nagliča zamenjal Domen Prevc.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla


Leave a Comment