Premierna zmaga Semeniča v Zakopanah, Prevc na tretjem mestu!

Na posamični tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Zakopanah je Anže Semenič dosegel prvo zmago v karieri svetovnega pokala! Sijajen uspeh je s tretjim mestom dopolnil Peter Prevc!

Po ekipni tekmi svetovnega pokala so se danes smučarji skakalci pomerili še na posamični tekmi. V konkurenci je bilo pet naših orlov, vsi ki so pripotovali na tekme v Zakopane. Domen Prevc je nastopil kot prvi, a kmalu po pristanku pri 116 metrih je bilo jasno, da z 82,5 točkami v finale danes ne bo prišel. Enako se je žal zgodilo tudi z naslednjim našim, Žigo Jelarjem. Skočil je še meter manj od Domna, 81,9 točk pa ga je uvrstilo tik za njega na 36. mesto. Po odličnem skoku v poizkusni seriji, ko je imel 9. oceno oz. 3. daljavo, je v prvi seriji napako naredil še Timi Zajc. S 107.5 metri in 66,9 točkami je obstal na 47. mestu.

Zahtevne razmere odnesle Stocha, naša tik pod vrhom

Precej bolje je nato zelo dobre vremenske razmere izkoristil Anže Semenič. S 134.5 metri in 114,5 točkami je po skoku zasedel 2. mesto, le za norveškim najstnikom, , ki je skočil 138 metrov, zbral pa je 120,4 točk. Semenič je na drugem mestu vztrajal kar nekaj časa, kmalu pa ga je prehitel reprezentančni kolega, Peter Prevc. S 131 metri je ob malce slabših vetrovnih razmerah zbral 117,2 točk, vse skupaj pa je bilo dovolj za visoko 4. mesto po prvi seriji, tik za njim je bil Semenič. Ob zaključku finalne serije je začelo deževati, razmere so bile vse težje in kar nekaj tekmovalcev izmed najboljše deseterice skupnega seštevka je skočilo precej slabše od pričakovanj. Žrtev slabe odločitve žirije je bil predvsem domači as, Kamil Stoch, ki v slabih razmerah več kot 108.5 metrov ni mogel skočiti, zasedel pa je 38. mesto in tako ostal brez točk svetovnega pokala pred domačimi gledalci.

Domačim je v tolažbo ostalo 1. mesto Stefana Hule, ki je pristal pri 132 metrih, zbral je 121,2 točk, drugi je bil Lindvik, tretji pa prebujajoči se Švicar Simon Ammann s 135.5 metri in 119,1 točkami.


Veselje v slovenski ekipi v Zakopanah [foto: SZS]

Sijajni predstavi za popoln slovenski uspeh na Poljskem

Nato pa, kljub le dvema finalistoma, dramatičen razplet finalne serije. Težke razmere in nizko zaletišče sta botrovala k kratkim skokom večine finalistov. Ko je Andreas Wellinger z 9. mesta po prvi seriji pristal pri 136.5 metrih je z 242,0 točkami zanesljivo prevzel vodstvo in napovedal skok po lestvici navzgor. Prvi ga je prehitel šele naš Semenič, ki je imel povprečno dobre vetrovne razmere, a pristal je pri super 137.5 metrih, zbral je 245,6 točk in vrhunska uvrstitev je bila tu. Takoj za njim je Prevc v podobnih razmerah pristal pri 134 metrih, zbral je 241,2 točk, kar ga je uvrstilo na trenutno tretje mesto. Sijajna skoka naših dveh sta bila prevelik izziv za preostalo trojico na vrhu. Ammann je s 131 metri padel na 5., Lindvik s 127.5 metri na 8. in Hula s 129.5 metri na 4. mesto in slovensko slavje se je začelo.

Anže Semenič je prvič v karieri sploh stopil na oder za zmagovalce na posamični tekmi svetovnega pokala, Peter Prevc pa je prvič letos stopil na oder za zmagovalce. Tržičan je po dveh zmagah Primoža Peterke in eni Roka Urbanca poskrbel za četrto slovensko posamično zmago v Zakopanah! Takoj po velikem uspehu je naš 12. zmagovalec tekme svetovnega pokala skušal takole povzeti dogajanje na Poljskem: “Malo sem še v šoku, a skušam vse čimbolje doživeti. Po doskoku v finalu z mene ni padlo breme, bolj sem bil zadovoljen, da so mi danes uspeli vsi trije skoki, da sem pokazal napredek od včeraj in da lahko tudi na normalni skakalnici lahko skočim čez kalukacijsko točko. Včeraj se enostavno nisem našel že v počepu. Danes zjutraj smo se pogovorili, stvar malo drugače zastavili in hvala bogu se je vse dobro izšlo. Trenutno res skačem konstantno dobro in sem zato zadovoljen, da sem bil včasih tudi s slabšimi skoki v točkah. Za enkrat sem s sezono res lahko zelo zadovoljen.

Peter je Semeniču pomagal pri procedurah

In kako je po 66. posamični zmagi naših orlov Semenič prvič v karieri stopil na oder za zmagovalce, kjer mu je družbo delal še izkušenejši v tem pogledu, Peter Prevc? “Tudi za Petra sem bil zelo vesel, ko sem izvedel, da je tretji. Zelo lepo je bilo stati na odru zraven njega. Potem mi je malo pomagal pri procedurah po podelitvi, ko me je usmerjal, do katerih novinarjev moram stopiti. Sicer pa sem podelitev poizkušal doživeti na svoj način,” je povzel Semenič, ki je priznal, da so bili tuji mediji kar malce začudeni nad njegovo zmago: “Spraševali so me predvsem, kaj je bilo toliko bolje kot včeraj. A čez noč se v skokih lahko veliko spremeni tako na bolje kot na slabše. Zdaj moram ostati zbran. Danes vse še malce lahko podoživimo, potem pa vse kakor je le mogoče, pozabiti in v nove tekme iti z novim zagonom.

In kako je prve stopničke v sezoni doživel 22-kratni zmagovalec tekem svetovnega pokala, Peter Prevc? “Povedano po pravici sem bil po objavi uradnih rezultatov presenečen. Pozitivno presenečen. Nisem pričakoval, da se lahko zavihtim tako visoko. Tekma je bila kar loterijska, a sem v obeh serijah imel srečo z vremenskimi razmerami in izšlo se je, kot se je. Rad pa bi izpostavil rezultat Anžeta in mu še javno čestital!” A v večini primerov vremenske razmere niso bili na strani 25-letnika, danes pa se je le malce obrnilo: “Na vsako tekmo grem tako, da se z razmerami obremenjujem čim manj in ko Goran zamahne, moram biti 100% pripravljen. Takrat se spustim in čim bolje skušam oddelati svojo nalogo. Tako je bilo tudi danes in zato se niti ne želim preveč obremenjevati z razmerami, ker vem, da mi to lahko le škoduje.

Stopničke so bile težko pričakovane, zdaj ko so prišle, pa bi to lahko pomenilo tudi olajšanje pred nadaljevanjem sezone. “Za enkrat olajšanja še ne čutim. Vedel sem, da če skočim dobro, sem lahko zelo visoko, a hitro lahko naredim tudi napako, ki me od tega oddalji. Današnja skoka sta bila povprečna, a so se ostale stvari poklopile. Je pa to lepa potrditev na tem, da smo na pravi poti,” je še sklenil najstarejši Prevc.

Naš glavni trener, Goran Janus, je bil po drugi letošnji zmagi in prvih dvojnih stopničkah lahko dobre volje: “Med tekmo niti nisem bil nervozen, čeprav je bila tekma zelo težka. Veter se je menjal, enkrat je bil ugodnejši, drugič ne. Vesel sem, da smo, povedano po domače, “stopili na plin” in da sta tako Anže kot Peter odskakala super. Ostali trije so “ga biksali”. Vemo, da so naletne hitrosti zelo nizke in vemo, da če ne narediš super ali perfektnega skoka, sploh ne prideš v finalno serijo. Trenerska tribuna je bila kar mirna, napake so delali tudi ostali tekmovalci, ne samo naši. Pri Anžetu smo naredili določeno korekturo v primerjavi z včeraj in to se je poznalo že v poizkusnem skoku. Vesel sem, da je zdržal pritisk in to, kar mu je preko sezone manjkalo, je zdaj odpravil. Super!

V skupnem seštevku svetovnega pokala se je Semenič prebil na 19. mesto z 209 točkami, Prevc je skočil na 14. z 260 točkami tik za Jerneja Damjana, ki ima 276 točk na 13. mestu, čisto na vrhu pa je Freitag s štirimi točkami prednosti danes znova prehitel osmoljenca Stocha, ki je ostal pri 733 točkah.

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v nemškem Willingenu, karavana pa se bo nato neposredno iz Nemčije odpravila proti Južni Koreji. V Nemčiji bo znova skakalo sedem naših orlov. Poleg olimpijcev Damjana, P. Prevca, Semeniča, Zajca in Bartola še Jelar in Nejc Dežman, ki je danes v Sapporu priboril dodatno kvoto na tekmah celinskega pokala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zakopane
Izjava: Anže Semeniča(.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
>Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment