Urša Bogataj osma v Lillehammerju

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta v norveškem Lillehammerju so naša dekleta znova vpisala lep ekipni uspeh. Na veliki skakalnici je bila Urša Bogataj 8., Ema Klinec 11., Nika Križnar 12., Špela Rogelj 17. in Maja Vtič 22.


Urša Bogataj je letos v odlični formi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na 3. posamični tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta je nastopilo pet slovenskih skakalk, ki so si pravico nastopa priborile za dobrimi skoki v petek in soboto na srednji skakalnici. Tokrat je tekma v sklopu finala t. i. “norveškega trojčka” potekala na veliki skakalnici, kar se je zgodilo devetič v sedemletni zgodovini svetovnega pokala.

Tekmo 29 skakalk je odprla Maja Vtič, ki je s 115 metri in 97,9 točkami kar nekaj časa vodila. Vse do skoka številke 8, ki jo je nosila Ema Klinec, ki je pristala pri 119 metrih, zbrala pa je 105,6 točk. Zelo dobro je nato odneslo tretjo našo, Niko Križnar, ki je s 130 metri in 113,8 točkami znova poskrbela za slovensko ime na vrhu razpredelnice. A tam je vztrajala le do naslednjega skoka, ko je Urša Bogataj z nižjega naletnega mesta skočila 127.5 metrov, 115,7 točk pa je bilo dovolj za sedmo mesto po prvem skoku, Križnarjeva je bila deveta, Klinčeva pa 12. Špela Rogelj se z veliko skakalnico ni najbolj ujela in je s 117.5 metri ter 101,2 točkami skočila na 18. mesto, tik pred Vtičevo.

Premočno je s 138.5 metri in 155,3 točkami vodila Nemka Katharina Althaus, druga je bila Maren Lundby s 130 metri in 139,3 točkami, tretja pa Sara Takanaši s 137 metri in 134,3 točkami. V igri za stopničke je bila z enako daljavo kot Japonka še Carina Vogt s 132,5 točkami.

Bogatajeva poskrbela za rezultat uvodnega konca tedna

V finalni seriji se Vtičevi in Rogljevi, ki sta nastopili kot naši prvi, ni povsem posrečil napad na višja mesta. Vtičeva je s 106.5 metri in 183,8 točkami končala na 22. mestu, Rogljeva pa je s 117 metri in 209,6 točkami tretjo tekmo na Norveškem končala kot 17. Klinčeva je s 121 metri naredila lep skok in napredek po rezultatski lestvici, 218,0 točk pa jo je popeljalo na končno 11. mesto. Končala je tudi pred Križnarjevo, ki je v drugi seriji s 117 metri in 217,8 točkami nazadovala na 12. mesto. Najboljša je bila tako prvič v teh dneh Bogatajeva, ki je s 113.5 metri v finalni seriji skupaj zbrala 223,1 točk, to pa je bilo dovolj za naj uvrstitev tega konca tedna, za 8. mesto. “Zadovoljna sem, ker sem končno naredila dva dobra skoka. Sicer bi bil skok, predvsem v prvi seriji lahko še boljši, ampak na splošno sem zadovoljna. Pogoji in večja skakalnica niso vplivali name. Pred tekmami v Lillehammerju nisem imela rezultatskih pričakovanj, želela sem si le čimboljših skokov in to je to,” je povedala Bogatajeva.


Ema Klinec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Premočno je še drugič zmagala Althausova, ki je v finalu z nižjega zaletišča skočila kar 139.5 metrov, zbrala pa je 308,2 točk. Drugouvrščena Lundbyjeva je kljub 139 metri v finalu zbrala “le” 284,3 točk, tretja je bila, prvič letos, Takanašijeva, sicer zmagovalka šestih tekem na velikih skakalnicah. Zbrala je 275,8 točk. Po koncu uvodnega konca tedna je Sten Baloh takole povzel svoje prve misli: “Danes zjutraj, ko so imeli tekmo še kombinatorci in so nam odpovedali poizkusno serijo, sem pričakoval več težav z vetrom, a jih ni bilo. Veter se je sicer menjal, to so malce skušali uravnavati z višino naletnega mesta. Nekaj jim je uspelo, nekaj jim ni, a tekma je bila v redu. Mi gremo korak za korakom, vse tekmovalke. Res sem vesel za Uršo. Tudi Nika bi bila danes med 10, a njena kronična težava ostaja doskok. Mi in v šoli delamu na temu, a potrebno bo, da preteče še nekaj časa. Za boljšo uvrstitev je potreben tudi doskok v telemark. Ema je danes napredovala, sodi pa višje kot trenutno kažejo rezultati. Imamo še nekaj rezerve v opremi, ki ji tukaj ni najbolj odgovarjala. V tem tednu bomo to v miru na treningu preizkusili. Špela je danes imela malce težav z vožnjo, zgodnja je in ne more razviti sile do konca in zato ji zmanjka metrov. A sem zadovoljen, ona ve kje je težava, trudi se. Tekma jo malce ponese in napake se vrnejo ali pa potencirajo. Maja je prvi skok naredila zelo v redu, v drugem pa je bila prezgodnja in če je tu še veter v hrbet, je nemogoče skočiti daleč. Lillehammer je za nami, vesel sem, da je bila tudi tekma na veliki skakalnici uspešna. Sledi analiza in trening in priprava na naslednje tekme čez 14 dni v Hinterzartnu.

Althausova je premočno dobila tudi “norveški trojček” tekem pred Lundbyjevo in Takanašijevo, Bogatajeva je bila 9., Rogljeva 11., Križnarjeva 12., Klinčeva 18. in Vtičeva 28.
Sezona svetovnega pokala za dekleta se nadaljuje čez dva tedna v nemškem Hinterzartnu s prvo ekipno tekmo v zgodovini.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer
Izjava: Urša Bogataj (.mp3)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment