Prevc ima olimpijsko srebro

Peter Prevc je upravičil vlogo največjega slovenskega skakalnega upa za olimpijsko odličje in domovini na srednji napravi priskakal prvo kolajno v Sočiju. Kamilu Stochu pa je uspelo to, kar ni še nobenemu poljskemu skakalcu, niti velikemu Adamu Malyzsu, razveselil se je naslova olimpijskega prvaka. Bron je v žep pospravil še en presrečni skakalec, Norvežan Anders Bardal.


Novopečeni olimpijski podprvak na srednji skakalnici [FIS]

Čeprav je slovenska ekipa po včerajšnjih kvalifikacijah ostala brez enega člana – tveganje je bilo za Roberta Kranjca preveliko, da bi po padcu lahko nastopil – se je prva olimpijska preizkušnja v ruskem skakalnem središču končala (skoraj) sanjsko. Prevc je odlično nastopil že v finalu (102,5 m) in finale pričakal na visokem tretjem mestu. Boljša od njega sta bila prav Bardal in Stoch. Zadnji si je v prvi seriji nabral kar nekaj točk prednosti, saj ga je med vsemi poneslo najdlje (105,5 m). Veter v hrbet je v drugi seriji nekoliko premešal vrstni red. Prevc je pred nastopom Stocha še vodil, a se Poljak ni zmedel in zdržal pritisk.

Srebrne olimpijske medalje sem zelo vesel. V pravem trenutku sem uspel sestaviti dva odlična skoka. V prejšnjih dneh sem delal napake, tokrat pa mi je uspelo. Bila je posebna tekma. Na skakalnici je bilo odlično slovensko vzdušje, ki so ga pripravili naši hokejisti. Nastopil sem tudi za Kranjca. Zjutraj je bilo težko iti iz hotela in tam pustiti Kranjca. Dejali smo si, da se bomo borili tudi za njega. Moram priznati, da sem bil bolj nervozen pred prvim nastopom, v drugo sem nato vedel na kaj moram paziti,” je po uspehu kariere dejal Prevc.

Damjan med deseterico

Odlično je nastopil tudi Jernej Damjan, ki si je s skokoma, dolgima 99,5 metrov in 101 meter prislužil deveto mesto. Z 12. pa je višje izhodišče v drugi seriji napadal tudi Jurij Tepeš, ki mu je uspel eden boljših skokov v teh dneh (100 m), a ko je v finalu pristal pri zgolj 93 metrih, mu je nasmešek na obrazu iz prve serije hitro zbledel. Ob majhnih razlikah med skakalci je razumljivo izgubil (pre)več mest in prvo tekmo v Sočiju končal na 26. mestu. Sicer pa so imeli slovenski skakalci bučno podporo ob skakalnici, za njih so pesti namreč prišli stiskat hokejski risi, ki na svoj prvi nastop ob Črnem morju še čakajo.

Veliko jeznih obrazov

Nekateri skakalci izteka že po prvi seriji najbolj prešerne volje niso zapustili. Aktualni olimpijski prvak Simon Ammann ni ponovil uspeha iz Vancouvra, ko je bil praktično nepremagljiv in pometel s tekmeci. Precej pri repu lestvice z rezultati lahko najdemo tudi Severina Freunda in Gregorja Schlierenzaerja, ki sta bila včeraj nevarna v kvalifikacijah, ko sta oba pristala pri 104 metrih. Schlieri je bil povprečni 11., Freund pa po padcu ob doskoku v prvi seriji ni uspel napredovati in je bil 30. Najverjetneje najbolj kislega obraza (ali bolj kot po navadi) pa bo finski že dvakrat upokojeni skakalec Janne Ahonen, ki je v novo tekmovalno sezono vkorakal z eno samo mislijo – okititi se z olimpijskim odličjem. A nič zato, Ahonen in ostali bodo novo priložnost lahko iskali še na večji napravi.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Uradni rezultati


Leave a Comment