Prevc na stopničkah v Obertsdorfu

Vremenske razmere so se v nemškem Oberstdorfu vendarle umirile, zaradi česar so se skakalci lahko pomerili na prvi tekmi novoletne turneje. Prvi skakalni spektakel v letošnji sezoni, 63. novoletna turneja, je odprl Japonec Junshiro Kobayashi (114,5 m), ki je bil slabši od Roberta Kranjca (120,0). V nadaljevanju je Nejc Dežman (117,0) izgubil proti Nemcu Danielu Wenigu (116,0), enako se je zgodilo Anžetu Lanišku (97,0). Ugnal ga je Norvežan Phillip Sjoeen (128,5).

Prva serija, ki je potekala v spremenljivih vremenskih pogojih, se je že prevesila v drugo polovico, ko sta se v 17. paru pomerila Jernej Damjan in Poljak Aleksander Zniszczol. Damjan je pristal pri 126,5 m, Zniszczol pa je zmogel 119,0 m, zaradi česar se je Damjan uvrstil v finale. Slovensko-poljski dvoboj sta nadaljevala tudi Matjaž Pungertar (116,0) in Piotr Zyla (125,0). Tokrat je bil uspešnejši Poljak. Zadnji dvoboj je bil vrhunec dneva, saj sta se pomerila Peter Prevc in Simon Ammann. Slednji je po pristanku pri 133,0 m padel in tako Prevcu na široko odprl vrata v finalno serijo. Podarjenega darila naš skakalec ni izpustil iz rok ter s vrhunskim nastopom dolgim 139,5 m na koncu prve serije zasedal celo drugo mesto.

Tako smo v finalni seriji imeli tri predstavnika – Prevca (2.), Damjan (18.) in Kranjec (25.). Na vrhu je bil po prvi seriji Avstrijec Stefan Kraft (136,5), kateremu sta sledila Prevc in rojak Andreas Kofler (135,5). Končna razvrstitev preostalih Slovencev je bila naslednja: Pungertar je bil 33., Dežman 35. in Lanišek 49.


Na prvi tekmi novoletne turneje je slavil Stefan Kraft [foto: GEPA]

V finalni seriji se je nadaljevalo odlično vzdušje ob skakalnici Schattenberg, saj se je ob izteku zbralo okoli 20.000 gledalcev. Kranjec (121,5) je napredoval po lestvici in na koncu zasedel 24. mesto. Damjan je v finalu s 130,0 m nastopil odlično ter dlje časa vztrajal na mestu vodilnega. Skupaj z Japoncem Daiki Itom sta si razdelila deveto mesto. Slovenski navijači pa so pesti še posebno držali za Prevca, ki je tudi v finalu prikazal odličen nastop, kljub močnemu vetru v hrbet. S 125,5 m je stopil na oder za zmagovalce in sicer na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Tekmovalec iz Dolenja vasi pri Železnikih je ponovil lanskoletno uvrstitev iz Oberstdorfa. ″Moram reči, da se je današnja tekmah odvijala lepo, brez prekinitev. Prikazal sem dva dobra skoka, kar je zadostovalo za stopničke. V finalu sem bil sicer nekoliko pozen pri odskoku. Mislim, da sem sedaj našel tiste občutke, ki so mi na zadnjih dveh prizoriščih manjkali. Na naslednjo postajo novoletne turneje odhajam osredotočen le na tekmo, brez posebnih želja in pričakovanj,″ je po tekmi dejal Prevc.

Na vrhu je z lepim finalnim nastopom ostal Stefan Kraft (129,0), ki se je tako razveselil prve zmage med svetovno elito. Drugi pa je bil še en Avstrijec Michael Hayboeck.

Na današnji tekmi je vsekakor uspel odličen nastop Petru, tudi Damjanu in nenazadnje Robertu, ki na zadnjih dveh tekmah tu sploh ni prišel do točk. V finalni seriji so bili zelo težki pogoji, saj so imeli skakalci nekaj več vetra v hrbet in si moral za uspeh narediti res super skok. Peter je naredil določeno napako, kar je še vedno zadostovalo za tretje mesto,″ je tekmo analiziral glavni trener Goran Janus ter spregovoril tudi o pravilni odločitvi o prestavitvi tekme: ″Včeraj so poskusili vse skupaj izpeljati na silo. Bilo je tudi zelo nevarno. Sprejeli so pravilno odločitev.″.

Druga tekma turneje bo v Garmisch-Partenkirchnu v četrtek, dan prej pa bodo na vrsti kvalifikacije.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf


Leave a Comment