Prevc s četrtim mestom obdržal rumeno majico

Tradicionalna skandinavska turneja pred planiškim finalom in zaključkom sezone se je iz švedskega Faluna preselila v finski Lahti, kjer bodo ta konec tedna na sporedu tri preizkušnje za točke svetovnega pokala – ekipna tekma in dve posamični. Prva od teh je bila na sporedu danes, v kateri je Peter Prevc poskušal ubraniti nekaj malega točk prednosti v skupnem seštevku pred Kamilom Stochom. Pred tekmo je ta znašala skorajda ničnih 17 točk, nato pa se je s Prevčevim četrtim mestom v finskem skakalnem mestecu zmanjšala na sedem, saj je Poljak tekmo zaključil kot tretji.


Z daljavo dneva (134 m) se je Stefan Kraft z devetega povzpel na drugo mesto [foto: GEPA]

V skupnem seštevku se je najboljšima najbolj približal Japonec Noriaki Kasai, ki pa zaradi poškodbe kolena ni nastopil. Vztrajno pa se na vrh vzpenja Severin Freund, ki bo lahko svojemu seštevku točk točk dodal še sto, saj je znova  preskočil konkurenco – kot že nekaj dni nazaj v Falunu. Nemec je vodil že po prvi seriji z daljavo 131 metrov, na drugo mesto se je zavihtel Avstrijec z letos nihajočo formo Gregor Schlierenzauer (132 m), tretje mesto pa je pred nadaljevanjem zasedal Prevc, ki je z nižjega zaletišča pristal pri 125,5 metrih. Dobitnik srebrnega in bronastega odličja iz Sočija je v drugi seriji skočil dva metra manj, s čimer ni uspel prehiteti poljskega tekmeca. Za njim je zaostal le za dve desetinki točke. Največji preboj je v drugi seriji uspel mlademu skakalcu iz avstrijskega tabora Stefanu Kraftu, ki se je iz devetega mesta povzpel kar na drugo najvišjo stopnico odra zmagovalce, po tem ko drugega mesta s polomljenim skokom ni uspelo obdržati Schlierenzauerju. Freund je tudi v drugo dobro nastopil in za več kot deset točk premagal Krafta.


Damjanu se je po prvi seriji nasmihala deseterica [foto: GEPA]

Slovenske barve je poleg Prevca branilo še pet skakalcev. Mesto za najboljšo deseterico je zasedel Jurij Tepeš (119 m; 125 m) , ki je v finalu kar nekaj mest pridobil, kar je spodbudno pred sobotno moštveno preizkušnjo. Pomemben člen ekipnega uspeha bo tudi Jernej Damjan (127,5 m; 116 m), ki je bil 12. Trojici Slovencev Jaki Hvala, Nejcu Dežmanu, Tomažu Nagliču ni uspel preboj v finalno serijo, Matjaž Pungertar pa bil preslab že v kvalifikacijah.


Jurij Tepeš bo na sobotni ekipni tekmi igral pomembno vlogo [foto: GEPA]

Tekmo je nekoliko krojil veter. Tekmovalci so dobili močnejši vzgonski veter ali pa ne. Peter je v prvi seriji nastopil predvsem zaradi varnosti eno zaletno mesto nižje. Imel je namreč dobre pogoje. Naredil je dva solidna, ne vrhunska, skoka, kar je zadostovalo za četrto mesto. Pohvalil bi še Jurija in Jerneja za lepe dosežke. Po finalnem nastopu Petra sem bil malenkostno nezadovoljen, v njegovem nastopu so bile namreč določene napake, ki pa se jih da odpraviti. Pomembno je, da ima rumeno majico,” je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti
Izjava: Jože Berčič (.mp3)


Leave a Comment