Prevc s fenomenalno predstavo do rekordne 14 zmage

Peter Prevc nadaljuje z odličnimi predstavami v letošnjem sezoni. Pred 20.500 gledalci v Planici, ki so napovedali velik praznik, je namreč ugnal vso svetovno elito. Po prvi seriji je bil 23-letnik sicer ″le″ tretji (223,0 m), a je v finalu napravil odličen polet in s 232,5 m slavil novo zmago v svetovnem pokalu. ″V moji glavi so bili le skoki. V poskusni seriji je bilo dobro, v prvi seriji je bilo malo napake na mizi, v finalu pa sem obdelal veliko bolje. Sem srečen, da sem napredoval po lestvici navzgor. Ko so mi v finalu spustili zaletno mesto, sem slutil, da so razmere zelo dobre,″ je po tekmi dejal Peter Prevc.

V oblačnem vremenu, a fantastični kulisi, za katero do danes poskrbeli predvsem otroci z vse Slovenije, katere je v Planico pripeljala Zavarovalnica Triglav, so slovenski orli odlično začeli finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Peter Prevc se je veselil že rekordne 14. zmage v svetovnem pokalu in 20. uvrstitev na stopničk (izenačitev rekorda z Gregorjem Schlierenzauejem), z novimi stotimi točkami pa jih je skupno zbral že 2123, kar ni uspelo še nobenemu skakalcu v zgodovini. Z 20. zmago v karieri se je na večni lestvici na 11. mestu izenačil z Andreasom Goldbergerjem.


Peter Prevc je slavil rekordno 14 zmago [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Drugo mesto je tokrat pripadlo Norvežanu Johannu Andreju Forfangu (226,0; 226,0), na veliko veselje domačih navijačev pa je do tretjega mesta prišel Robert Kranjec (223,0; 241,5), ki je v finalu s 241,5 m postavil tudi najdaljšo daljavo dneva. ″Vesel sem, da mi je že po le eni seriji treninga uspelo tako hitro priklopiti najboljšim. Sem dobre volje, drugi skok je bil res fantastičen. Vzdušje je bilo odlično,″ je v izteku velikanke menil Robert Kranjec.

Med deseterico se je uvrstil tudi Jurij Tepeš, ki je zasedel osmo mesto. ″Z današnjim nastopom sem lahko zadovoljen. Že pred tekmo sem dejal, da za vidnejše uvrstitve nimam pogojev, saj skačem slabo. Zavedam pa se, da sem na planiški letalnici sposoben tudi več, a je osmo mesto vseeno lep rezultat,″ je po tekmi razmišljal Ljubljančan. Japonec Noriaki Kasai je na svoji 500. tekmi svetovnega pokala zasedel šesto mesto.


Vzdušje je bilo enkratno [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Točke sta na prvi tekmi osvojila še Jaka Hvala (26.) in Anže Semenič (29.). Izven trideseterice pa so tokrat ostali Anže Lanišek (35.), Tomaž Naglič (40.), Cene Prevc (46.), Rok Justin (58.), Mitja Mežnar (58.) in Matjaž Pungertar (58.).

Težko smo pričakovali to 14 zmago. Vsi smo jo pričakovali. Fantastično. Ob letalnici se je zbralo lepo število gledalcev. Predvsem v prvi seriji so bile pri skakalcih določene napake. Imeli smo lepo izhodišče za finale, kjer smo popravili rezultate. Bila je sicer tudi lepša termika,″ je dejal glavni trener Goran Janus.

V petek se bo tekma pričela ob 15:15, pred tem bodo ob 14.00 še kvalifikacije.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica


Leave a Comment