Prevca ugnal le Freund

Peter Prevc se je po neuspešnem torkovem nastopu v finskem Kuopiu na najboljši možni način vrnil med najboljše skakalce. Na tekmi v norveškem Trondheimu je namreč znova stopil na oder za zmagovalce. 22-letnik je v prvi seriji sicer s 137,5 m uprizoril tretji najdaljši skok, a je imel ob nastopu dokaj ugodne vetrovne razmere, zaradi česar sta ga na lestvici ugnala Avstrijec Stefan Kraft (142,5) in Nemec Severin Freund (135,0), tudi sicer njegova največja tekmeca za veliki kristalni globus.


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalu je izmed omenjene trojice prvi napadel Prevc. Tekmovalec iz Dolenje vasi pri Železnikih je ob rahlem vzgorniku zmogel 136,0. Tik za njem je Freund letvico postavil višje, saj ga je ob skoraj brezvetrju poneslo do 139,0 m. Prevca je ugnal za 10,2 točke. Na vrhu je bil tako še Kraft, ki je zaradi neugodnega vetra moral enkrat iz zaletnega mesta, nato pa imel ob nastopu težave s smučarskim čevljem oz. vezjo ter se mojstrsko izognil padcu. 124,0 m je bilo v sila izenačeni konkurenci vendarle premalo za kaj več kot deveto mesto. S tem je Avstrijec tudi izgubil majico vodilnega, ki jo bo na naslednji tekmi v Oslu nosil današnji zmagovalec Freund. Prevc, ki je bil danes drugi, je v skupnem seštevku ugnal Krafta in tako tudi v tej razvrstitvi zaseda drugo mesto. Freund ima pred njim 34 točk prednosti. ″Na današnji tekmi je veter pogosto menjal smer, zato tekma še zdaleč ni bila lahka. Tokrat sem imel srečo z vetrovnimi razmerami, zaradi česar sta mi uspela dva dobra skoka, ki sta zadostovala za končno drugo mesto,″ je po tekmi menil Prevc.


Cene Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Cenetu Prevcu za rojstni dan tretjič točke

V sicer spremenljivih razmerah je dva dobra skoka prikazal tudi Jurij Tepeš. S skokoma 132,5 m in 129,5 m je zasedel šesto mesto in tako prišel do letošnje tretje najboljše uvrstitve. Med dobitniki točk pa so bili še trije slovenski orli. Najboljše rojstnodnevno darilo si je pripravil Cene Prevc (120,5; 128,0), ki je na 18. mestu tretjič v karieri okusil slast osvajanja točk. Tik za njim je končal Jernej Damjan (125,5; 126,5). Matjaž Pungertar (125,5; 124,0) pa je s 29. mestom zaključil uspešen slovenski dan v Trondheimu. Za finalno serijo pa sta bila tokrat nekoliko preskromna Nejc Dežman (125,0 m; 37. mesto) in Jaka Hvala (117,0; 41.).

Skakalci se sedaj odpravljajo v Oslu, kjer jih na Holmenkollnu v soboto in nedeljo čakata še dve tekmi nordijske turneje.


Rezultati: Svetovni pokal .: Trondheim :. Kvalifikacije


Leave a Comment