Prevcu stopničke v Oberstdorfu

Čeprav rezultati iz tekme v Oberstdorfu le redko napovedujejo končni razpored v skupnem seštevku novoletne turneje, bi bili v slovenskem taboru lahko zadovoljni, če bi se to letos zgodilo – vsaj glede enega tekmovalca. Peter Prevc je mišice pokazal ob pravem času, tako kot lani, ko se je prvič na stopničke uvrstil prav na svetovnem prvenstvu. Prvi vrhunec olimpijske sezone začenja na fantastičnem položaju s tretjim mestom, ki si ga je razdelil z Avstrijcem Thomasom Diethartom. Prva zmaga na turneji štirih skakalnic je šla v roke Simonu Ammannu, drugi pa je bil Norvežan Anders Bardal.


Na zmagovalni oder v Oberstdorfu so stopili kar štirje skakalci [foto: GEPA]

V finale le dva Slovenca

Povratnik v svetovnem pokalu Jernej Damjan (47. mesto) se je pomeril z mladim Nemcem Andreasom Wellingerjem, ki je bil celih 5 metrov daljši od Damjanovih 119 metrov, kar ni bilo dovolj za drugi polčas. V prvem delu tekmovanja je obtičal tudi Tomaž Naglič (45. mesto), ki je imel zelo močnega nasprotnika v Andreasu Koflerju. Ta je imel med letom precej velike težave in je lahko zadovoljen, da je sploh kaj izvlekel iz ponesrečenega skoka, a vseeno je bil premočen za našega skakalca. Prvi vseslovenski par sta sestavljala Jurij Tepeš in Jaka Hvala, ki sta oba kljub vetru v hrbet nastopila zelo dobro – Stanežičan je pristal pri 130 metrih, mladinski svetovni prvak iz Ponikev pa je bil s 126,5 metri nekoliko krajši in je še nekaj časa trepetal za uvrstitev v finalno serijo kot srečni poraženec, še posebej ob drastičnem izboljšanju razmer in nižanju naleta ob koncu prve serije. Prav na račun dodatnih točk ga je prehitel Čeh Lukas Hlava in Hvala je ostal brez točk, čeprav bi bil ob »normalni« razvrstitvi brez dvobojev na 24. mestu in krepko nad tridesetim mestom.


Peter Prevc je prvič v letošnji sezoni pokazal kaj zmore [foto: GEPA]

Morda najbolj zanimivega tekmeca je imel Robert Kranjec. Pomeril se je namreč s Fincem Jannejem Ahonenom, o katerem je mogoče povedati marsikaj: rekorder v skupnih zmagah na novoletni turneji se po uradni »upokojitvi« že drugič vrača v tekmovalni cirkus z enim ciljem – olimpijska kolajna. Ko je pred štirimi leti prvič poskusil vrnitev iz pokoja, se mu je ta zaradi padca v Vancouvru izmuznila, a na novoletni turneji je zasedel skupno odlično drugo mesto in vsem dvomljivcem dokazal, da še zdaleč ni tipični upokojenec. Danes sta s Kranjcem nastopila v katastrofalnih razmerah, oba sta dobila po več kot 14 točk vetrnega pribitka in izkušnje so prevladale nad mladostjo, Kranjčevih 117 metrov na žalost ni zadostovalo za uvrstitev med dobitnike točk, bil je 41.

Veter v hrbet je še nekaj časa vztrajal, nato pa se popolnoma obrnile: vzgornik je močno pomagal nekaterim, ki so ob koncu prve serije krojili vrh razpredelnice. V dobrih, a ne najboljših razmerah sta nastopila še zadnja naša tekmovalca. Rok Justin (42. mesto) tudi ob pomoči vetra ni zmogel dovolj za preboj mimo reprezentančnega kolega, ki pa je nastopil fenomenalno. Prevc je po odličnem nastopu na včerajšnjih kvalifikacijah ponovno pokazal iz kakšnega testa je v resnici in z drugo daljavo dneva 139,5 metrov s tretjega mesta naskakoval najvišja mesta.

Glavna favorita sta v prvem skoku razočarala – Schlierenzauer je bil po prvem skoku 11., vodilni v skupnem seštevku Kamil Stoch pa šele 28., delno tudi po zaslugi spremenljivih razmer. Vsi člani najboljše peterice so nastopili ob močnem vzgorniku in zaradi nenehnega višanja naletnega mesta so dobili kar nekaj točk pribitka za izravnavo. Po prvi seriji je bil vodilni Švicar Simon Ammann, drugi pa presenečenje iz avstrijskega tabora Thomas Diethart. Odličen je bil tudi veteran Noriaki Kasai na četrtem mestu.


Thomas Diethart se je prvič v karieri uvrstil na zmagovalni oder [foto: GEPA]

Dramatičen zaključek z minimalnimi razlikami

Finalna serija je pomenila novo priložnost za vse, ki so ga v prvi polomili – med njimi je to priložnost prvi zgrabil ljubljenec poljskega občinstva Stoch in suvereno vodil vse do polovice druge serije. Njegovemu zgledu je sledil tudi trenutno največji tekmec za mesto vodilnega Schlierenzauer, s 137 metri se je zavihtel na vrh razpredelnice, kjer pa ni ostal dolgo, saj ga je (sicer z minimalno razliko 0,4 točke) takoj prehitel domačin Marinus Kraus. Po njem so se zvrstili sami mojstri, kot na primer Morgenstern, Bardal in Kasai, ki so vsi nastopili odlično in z zelo majhnimi razlikami že odločali o končni raporeditvami o najvišjih mestih. Tepeš je nekaj mest izgubil in na koncu zasedel 19. mesto. Tik pred drugim slovenskim junakom dneva je dramatičnost še povečala prekinitev zaradi slabšanja vetrnih razmer in višanje zaletišča. Nastopil je odlično, pristal pri 134 metrih in za komaj šest desetink točke zgrešil prevzem vodstva in zagotovljene stopničke. Tik za njim je nastopil Diethart in po napetem pričakovanju je bilo jasno da si bosta razdelila vsaj tretje mesto. “Ob takšnih gledalcih, med katerimi vidiš tudi slovenske navijače, je odlično nastopiti. Poseben občutek je, da na tako odmevni tekmi dosežeš takšen rezultat. Tekma je bila težka, saj se je zaradi vremenskih razmer zaletno mesto pogosto menjavalo. Sedaj mi skakalnica v Oberstdorfu veliko več pomeni,” je po tekmi razmišljal Prevc.

Ammann poln adrenalina

Simon Ammann je uspel obdržati pomembno prednost pred Andersom Bardalom in tako začel boj za edino veliko lovoriko, ki mu še manjka v zajetni zbirki dosežkov. “Na današnji tekmi sem nastopil z veliko adrenalin. Odlično se počutim. Bila je težka tekma, saj se je nenehno menjavalo zaletišče. Po treh letih sem znova slavil zmago. Redko kdaj sem bil tako sproščen kot danes pred tekmo. Do skupne zmage na turneji je še daleč, lahko se zgodi še marsikaj. Moja šibka točka je počasnejša regeneracije,” se je po zmagi veselil Ammann.

Nemški del oziroma prva polovica novoletne turneje se zaključi na novega leta dan v Garmisch Partenkirchnu, dan prej pa bodo na sporedu še kvalifikacije.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf :. Uradni rezultati
Lestvice: Novoletna turneja


Leave a Comment