Pri moških najboljši Fourcade, Fak izboljšal uvrstitev

Končno je tudi v Hochfilznu znova posijalo sonce, obenem pa tudi v francoskem taboru, saj je že tretjo letošnjo zmago dosegel Martin Fourcade. Slovenski biatlonec Jakov Fak je, podobno kot Gregorinova pred njim na ženski tekmi, napredoval za šest mest in se z 22. zavihtel na 16. mesto.

Edini slovenski predstavnik na današnji moški zasledovalni tekmi je bil zelo prepričljiv na prvih dveh strelskih postankih, ko je na progi zasedal trinajsto pozicijo. Nato je stoje zgrešil eno tarčo, a še vedno ohranil začasno trinajsto mesto. Po zadnjem obisku strelišča je prvi zgrešeni tarči dodal še dve, zapustil strelišče kot devetnajsti in v ciljnem šprintu prišel do končnega 16. mesta.

Na zadnjem streljanju sem poskušal biti čim bolj hiter in obenem več tvegal, da bi si priboril uvrstitev vsaj v deseterico. Tako je pač potrebno razmišljati, če si želiš vrhunske uvrstitve. Včasih dobiš, včasih pa tudi izgubiš. Dobri občutki se vendarle spet vračajo in gre na bolje. Nekaj časa še potrebujem, da bo spet vse v najlepšem redu, predvsem pa želim stopnjevati formo do februarskega vrhunca. Čeprav sem v zadnjem krogu ujel tri odlične tekmovalce pred seboj, mi je malo zmanjkalo moči, kar je tudi posledica pomanjkanja treninga. To se vidi predvsem po treh zaporednih tekmah,” je sklenil vikend v Hochfilznu Jakov Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Kratek komentar je prispeval tudi glavni trener Uroš Velepec: “Zadovoljni moramo biti z obema našima vodilnima tekmovalcema, tako s Tejo kot z Jakovim. Oba sta naredila precejšen preskok, ki pa bi bil lahko še večji, če bi bila bolj natančna na strelišču. Tejo nekoliko tepe še hitrost streljanja, Jakova pa predvsem pomanjkanje treninga. Danes je v zaključku naredil dve napaki, saj je bil morda celo prehiter pri streljanju, vendar se tako tekmuje za visoke uvrstitve. Njemu deseto ali petnajsto mesto pač ne pomenita tako veliko, kot morda komu drugemu, saj je že posegal po zmagah. Oba se pogumno borita na progi in prihajata v formo, kot jo poskušamo tempirati. Napredek je bil viden in smo zadovoljni s trenutnim stanjem. Seveda moramo še z ostalimi ujeti priključek, ki pa bo v skladu z njihovimi zmožnostmi in trenutnim stanjem. Veselimo se naslednjih tekem na novem prizorišču v Franciji, ki ga razen francoske ekipe še nihče ne pozna, zato bo potrebnega tudi nekaj več privajanja na proge. Naš cilj ostaja isti, tekmovati na najvišjem možnem nivoju in stopnjevati uvrstitve.

Martin Fourcade si je zmago, kljub zgrešeni tarči (0,0,1,0), zagotovil že po tretjem obisku strelišča. Na drugi in tretji stopnički zmagovalnega odra sta mu družbo delala norveška rivala Emil Hegle Svendsen in Tarjei Boe, ki sta bila nenatančna enkrat (0,0,1,0) oziroma dvakrat (1,0,1,0).

Biatlonke in biatlonci se sedaj prvič selijo v francoske Alpe, kjer jih naslednji konec tedna s štafetnimi, šprinterskimi in zasledovalnimi tekmami pričakuje prizorišče Annecy-Le Grand Bornand. Slovenska ekipa (Gregorin, Mali, Eržen, Fak, Bauer, Marič, Kočevar) se bo tja odpravila že v torek zgodaj zjutraj, saj jih čaka več kot osemurna pot do zadnje postaje svetovnega pokala v letu 2013.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment