Prihodnje leto jubilejna 50. Zlati lisici

Najbrž je bila 26. in 27. januarja 2013 res najboljša Zlata lisica. Toda le doslej … Kajti najboljše alpske smučarke so se od Maribora poslovile z besedami: “Na svidenje na 50 Zlati lisici 1. februarja 2014!

Na 49. Zlati lisici je bilo vse! Rekordno število gledalcev pod Pohorjem, v dveh dneh več kot 40 tisoč (na sobotnem veleslalomu 22.000 in na nedeljskem slalomu 19.000), in rekordno tudi pred TV zasloni – v nedeljo ob 13.02, ko je Tina Maze na Snežnem stadionu slavila slalomsko zmago, je 2. program Televizije Slovenija spremljalo 29 odstotkov Slovencev, kar pomeni 567.300 gledalcev, delež gledalcev, ki so bili takrat pred televizorji, pa je bil kar 81-odstoten!


V Mariboru je bilo odlično vzdušje [foto: GEPA]

Odlični progi, s čimer so se strinjale vse smučarke in njihovi trenerji. Organizatorji so imeli obilo preglavic, zaradi pomanjkanja snega na spodnjem delu proge, zaradi pomanjkanja hladnih noči za zasneževanje, zaradi novozapadlega snega tik pred tekmovanjem. Toda vse te težave so uspešno razrešili, snežno podlago debeline sicer zgolj 40 centimetrov pa tako dobro utrdili – z injekcijsko desko so v sneg vbrizgali skupno 1,5 milijona litrov vode -, da tako izenačene proge za vse smučarke že dolgo ni bilo na tekmah svetovnega pokala kjerkoli na svetu. Najboljši dokaz je najhitrejši čas Tine Maze tudi na drugem slalomu, kjer je kot vodilna s prve proge startala kot zadnja, trideseta!

Čudovito vreme, potem ko je dan pred tekmo snežilo, dan po tekmi pa je pohorsko strmino prekrivala megla.

Toda največja zasluga za izreden uspeh 49. Zlate lisice gre, seveda, Tini Maze! Samo osem stotink jo je v veleslalomu ločilo od zmage, toda zato je že dve tekmi pred koncem sezone postala zmagovalka veleslalomske razvrstitve svetovnega pokala. Ko jo je novinar po tekmi na novinarski konferenci v hotelu Habakuk spomnil, da je Mateji Svet edini od naših uspelo zmagati na obeh tekmah Zlate lisice v istem letu, je odgovorila: “A ni ji uspelo osvojiti malega kristalnega globusa …


Tina Maze je slavila na slalomski preizkušnji [foto: GEPA]

Rekordno število novinarjev

Prav ta tekmovalnost je Tini dala moči na slalomu, ko je morala najprej premagati celoten sobotni pritisk rekordne množice gledalcev in rekordne množice novinarjev (380 akreditiranih), nato pa ob huronskem navijanju celotnega stadiona, ki ni le med Tinino smučarsko minuto spominjal na nogometnega, temveč dvigoval temperaturo še nikoli tako močne in pozitivne energije pod Pohorjem v celotnem slalomskem finalu, še zmagala v slalomu in s tem tudi v kombinaciji Zlate lisice za pohorski pokal.

Tako uspela Zlata lisica ima zato lahko samo eno ime. “Tekma superlativov,” jo je upravičeno poimenoval generalni sekretar organizacijskega odbora 49. Zlate lisice Srečko Vilar. “Občutki so veličastni! Uspelo nam je praktično vse; tudi narava nam je vrnila, kar nam je mogoče tu in tam v preteklosti vzela ali delila po koščkih. Res je, biti danes organizator 49. tekmovanja za svetovni pokal in Zlato lisico je zelo lepo! Kot vedno po vsaki lisici pa ne ostajamo v sedanjosti, temveč že gledamo naprej. Pred nami je nov projekt, še večji, najbolj pomemben – jubilejna 50. Zlata lisica! Zagotovo bo petdeseta drugačna, saj takšna tudi mora tudi biti. Potrudili se bomo, da postorimo vse najboljše. Ob tekmovalni progi potrebujemo nekaj novih, sodobnejših objektov, program želimo še v večji meri preseliti v mesto, najbolj pomembno pa je, da s posodobitvijo sistema za zasneževanje poskrbimo za še manjšo odvisnost od muhastega vremena pri pripravi snežne podlage. Priti moramo čim bolj na varno stran zagotovitve izvedbe tekmovanja pod Pohorjem, saj je 50. Zlata lisica velika priložnost za promocijo celotne Slovenije. Najbolj pomembno bo, da vsi dejavniki, ne le pri nas v smučarskem klubu, temveč tudi v mestu, regiji in celotni državi, stopimo skupaj v ta veliki projekt in po najboljših močeh postorimo vse potrebno za novi, največji uspeh Zlate lisice in slovenskega smučanja. Po zagotovilih direktorja svetovnega pokala Atleja Skaardala bo tudi FIS stala ob strani in nam pomagala, saj smo z letošnjo izvedbo dokazali, da smo v samem vrhu ženskega svetovnega pokala, če že ne kar na vrhu. Superlativi 49. Zlate lisice so nam pri tem velika spodbuda in hkrati vodilo, da bo jubilejna lisica pod Pohorjem še bolj zlata kot je bila januarja 2014.” je še dejal Vilar.

Leave a Comment