Profil letalnice v Planici z 2 cm natančnostjo

Če bi se resnično potrudili, bi lahko na letalnici skočili že preteklo nedeljo,” je o predčasni pripravljenosti letalnice v Planici dejal Jelko Gros. Organizatorji so priprave na finale svetovnega pokala pričeli že v začetku decembra, ko so ob prvem mrazu pričeli z izdelavo umetnega snega. V tem času so izdelali trikratno količino, ki ga potrebujejo za nemoteno izvedbo tekmovanja. “Naša strategija je takšna, da naredimo trikrat toliko snega, kot ga dejansko potrebujemo, saj lažje prenesemo stroške izdelave dodatnega snega, kot da ga enkrat na deset let vozimo od drugod na letalnico,” je obrazložil Gros.


V Planici so danes popravljali le še malenkosti [foto: Facebook]

Nov izredno natančen ratrak

Nordijski center Planica je pridobil nov ratrak, posebej opremljen z navigacijsko napravo, katera ima profil skakalnice na 2 cm natančno vdelanega v model. Tako je letos letalnica pripravljena po tem modelu in bo omogočala še boljšo krivuljo leta.

A vse le ni tako rožnato, težava je predvsem v zaletu. “Vsaka odjuga nam namreč premakne profil. Od takrat, ko smo z geometrom določil profil, se je že premaknil. Tako sedaj praktično vsak dan merimo, da ne bi na zaletišču naredili ovinka. To za skakalce pomeni, da ga vrže iz ravnotežja,” je še dejal Gros ter napovedal, da pričakujem kar nekaj poletov med 230 in 240 metri.

Leave a Comment