Prva tekma turneje lanskemu junaku Stochu, točke štirim slovenskim orlom

Prvo tekmo 66. novoletne turneje v smučarskih skokih je dobil branilec zlatega orla, Poljak Kamil Stoch, točke pa so osvojili tudi štirje slovenski skakalci. Najboljši je bil znova Jernej Damjan na 14. mestu, Tilen Bartol in Žiga Jelar sta rezultata kariere postavila s 16. in 19. mestom, Timi Zajc je osvojil 26. mesto.

Kot prvi je na 66. novoletni turneji od šesterice Slovencev skočil debitant na turneji, Žiga Jelar, ki je tudi odprl tekmo. S 123 metri in 122,0 točkami je bil lahko zelo zadovoljen, to je bilo tudi dovolj za prve točke svetovnega pokala, saj njegov nasprotnik Rus Jevgenij Klimov s 104 metri ni predstavljal prave ovire. Dobro je na izziv 45-letnega Noriakija Kasaia, ki je pristal pri skromnih 96.5 metrih odgovoril 17-letni Timi Zajc. Še drugi debitant v naši vrsti na turneji je pristal pri 115.5 metrih, 105,4 točke pa so ga peljale v finale.


Kamil Stoch je slavil zmago v Oberstdorfu [foto: GEPA]

Zahtevne vremenske razmere in veter v hrbet niso bile v prid Anžetu Semeniču, ki z 98 metri in 83,5 točkami ni mogel postaviti pravega izziva Norvežanu Robertu Johanssonu, ki je pristal pri 115 metrih. S 120.5 metri in 120,8 točkami je nato znova bolje od svojega nasprotnika skočil Jernej Damjan, ki je za 2,6 točki ugnal Čeha Romana Koudelko. Povsem se je nato skok ponesrečil Petru Prevcu, ki je pristal pri 100.5 metrih, 87,6 točk pa ga je oddaljilo od visokih mest. Izgubil je tudi dvoboj proti domačinu Constantinu Schmidu, ki je pristal pri 114.5 metrih. Da so bili naši orli več kot polovično uspešni, je poskrbel zadnji naš v prvi seriji, Tilen Bartol. S 116.5 metri in 116,5 točkami je premagal razočaranega Norvežana Johanna Andreja Forfanga, ki je pristal pri 114.5 metrih, zbral pa je točko manj od Bartola, ki je tako vpisal prve točke na turneji. Do točk je kot srečni poraženec danes prišel tudi Forfang.

V vodstvu je bil ob vetru v prsi Stefan Kraft, ki je pristal pri 132 metrih, zbral pa je 135,5 točk. Le 0,3 točke manj je ob vetru v hrbet za 128.5 metrov zbral domači favorit Richard Freitag, tretji je bil Dawid Kubacki s 126.5 metri ter 131,2 točkami. Četrta sta bila z desetinko zaostanka Kamil Stoch in Anders Fannemel. Najboljši naš je bil Jelar na 12. mestu, Damjan je bil 15., Bartol 23. in Zajc 29., Prevc in Semenič sta se zvrstila na 41. in 42. mestu.

V finalu naši, z izjemo Jelarja, napredovali

V finalni seriji je Zajc s 125 metri in skupno 224,8 točkami lepo zaokrožil svoj prvi nastop na turneji, dvignil pa se je do 26. mesta. Bartol je s 123.5 metri in 241,7 točkami po svojem nastopu zaostal le za Forfangom, ki je s 126.5 metri in 255,3 točkami vodil skoraj do nastopa najboljše deseterice po prvi seriji. Tudi Bartol je napredoval in s končnim 16. mestom lepo popravil dosedanjo najboljšo uvrstitev med elito, ko je bil v Engelbergu in Wisli 21. Po tekmi je bil tako lahko zadovoljen: “Zadovoljen sem. Naredil sem napredek od včeraj, sestavil sem se, prespal sem vse skupaj. Sem zelo zadovoljen, da sem zelo dobro začel turnejo. Pogoji so bili kakršni so bili, mi smo morali biti osredotočeni nase, na svoje skoke in meni je to kar uspelo. Bilo pa je težko, veter se je menjal, deževalo je, a tako je. V Garmischu sem imel lansko leto največ težav, upam, da mi tokrat skakalnica ne bo povzročala toliko preglavic in se bom ujel hitreje, kot tukaj v Oberstdorfu, ko sem včeraj imel kar veliko težav. Bomo videli, kaj bo jutri.

Damjan je s 118 metri in 245,0 točkami pridobil eno mesto in je tako končal kot 14.. Po daljšem tekmovalnem premoru je Damjan takole razmišljal po današnji tekmi: “Sem zelo zadovoljen z mojimi skoki, ki ostajajo na visokem nivoju. Bilo je malo smole, a danes je bilo veliko takih, ki je imelo smolo in se ne bom preveč pritoževal. Iz tistega kar sem imel, sem izvlekel največ in to je 14. mesto. Ni vrhunsko, a sem zadovoljen. Po toliko letih vremenskih napovedi ne gledam več veliko. Včasih sem jih veliko, zdaj pa jih manj. V vsakem primeru moram iti na skakalnico, kar je je in če se že prej obremenjujem s tem, ali bo deževalo, snežilo ali kaj drugega, mi je v osnovi čisto vseeno. Moramo iti tja in narediti kar znamo.

Jelar je tudi v finalu skočil zelo solidno, 115 metrov in skupni zbir 240,1 točk pa je za prve točke med elito lep uspeh. Na koncu je osvojil 19. mesto. “Takšne uvrstitve pred tekmo nisem pričakoval, niti o tem nisem veliko razmišljal. Želel sem si le prenesti dobre skoke s celinskega pokala in treninga in to mi je kar v veliki meri uspelo. V sami izvedbi je še nekaj rezerv od odskoka do samega leta in na tem bom delal še naprej. Danes sem užival v taki množici gledalcev, kot vsako leto uživam tudi v Planici, ko se zbere toliko ljudi. Upam, da bo takih tekem, s toliko gledalci, še veliko. V Garmischu in Innsbrucku še nisem skakal, to bosta zame dve novi skakalnici, ki si jih že veselim,” je po tekmi povedal zadovoljni benjamin v naši vrsti, Jelar.
Naskok na zmago je s skokom dneva, dolgim 137 metrov in skupnim zbirom 279,7 točk napovedal lanski skupni zmagovalec; Stoch. Kot se je izkazalo, je bilo to res nedosegljivo za vse naslednje tekmovalce. Rojak Kubacki je s 129 metri in 270,1 točkami s tretjim mestom prvič v karieri stopil na oder za zmagovalce, 40.000 gledalcev pa je z drugim mestom, potem ko je v finalu skočil 127 metrov in zbral 275,5 točk, razveselil Freitag.

Glavni trener naše ekipe, Goran Janus, je takole ocenil prvo, težko tekmo letošnje turneje: “Po kvalifikacijah sem pričakoval več, a potrebno je čestitati vsem štirim fantom, ki so prišli do točk. Jerneju, Tilnu, Žigi in Timiji. Žigi in Timiju še posebno, ker sta debitanta na novoletni turneji in je to dober dosežek, Žiga pa je sploh osvojil prve točke svetovnega pokala. Škoda za Petra, enostavno je naredil “kiks”. Res je imel zelo slabe razmere, a skok je bil zgrešen. Napake se dogajajo, sploh če želiš še kaj več, kot si trenutno sposoben, kar Peter v tem trenutku je. Takrat se to rado zgodi. Pri ostalih fantih so malenkosti, lahko skočijo še bolje, vendar tekma je bila zelo težka in rezultati so takšni, kot so. Jutri si želimo vseh sedem fantov na tekmo 1. 1. 2018,” je zaključil Janus, ki je potrdil, da bo Jurija Tepeša v ekipi zamenjal .

Jutri bo karavana že v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bodo kvalifikacije za novoletno tekmo.

Preostali program 66. novoletne turneje

Nedelja, 31. december 2017
14.00 – Kvalifikacije, Garmisch-Partenkirchen (HS142)

Ponedeljek, 1. januar 2018
14.00 – 2. tekma, Garmisch-Partenkirchen (HS142)

Sreda, 3. januar 2018
14.00 – Kvalifikacije, Innsbruck (HS130)

Četrtek, 4. januar 2018
14.00 – 3. tekma, Innsbruck (HS130)

Petek, 5. januar 2018
17.00 – Kvalifikacije, Bischofshofen (HS140)

Sobota, 6. januar 2018
17.00 – 4. tekma, Bischofshofen (HS140)


Rezultati: Novoletna turneja .: Oberstdorf
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Tilen Bartol (.mp3)
Izjava: Žiga Jelar (.mp3)


Leave a Comment