Prve točke slovenskim kombinatorcem

Gašper Berlot je na drugi tekmi svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev v norveškem Lillehammerju vknjižil prve slovenske točke v letošnji sezoni. Po 121,0 metrih na skakalnici je deset kilometrsko tekaško preizkušnjo kljub prehladu dobro opravil in v cilj pritekel kot 29.

Današnje tekmovanje je potekalo po novi formuli “penalty race”. Nova tekmovalna formula zahteva od tekmovalcev čim daljši skok, saj je od tega dosežka odvisno število kazenskih krogov v teku. Upošteva se le daljava skoka brez točk, med desetkilometrskim tekom pa morajo tekmovalci, ki so bili slabši na skakalnici, še v kazenske kroge. Novo formulo so že preizkusi na tekmah poletne velike nagrade. Berlot je imel tako za odteči tri kazenske kroge. “Nova formula je zanimiva. Odvisno je tudi od sreče, saj se pri skokih ne upošteva točk za veter, le za telemark. Na progi pa je zanimivo, vendar do zadnjega kroga ne veš na katerem mestu si, saj ne veš koliko kazenskih krogov je že kdo naredil. V tem vidim še manjšo pomanjkljivost,” je prve občutke o novi formuli opisal glavni trener naših kombinatorcev Primož Triplat.


Gašper Berlot [foto: GEPA]

Zmago je slavil Nemec Eric Frenzel, ki si je po skokih vodilno mesto delil z Avstrijec Christophom Bielerjem. Dobrih 17 sekund za njim je v cilj prišel lanskoletni zmagovalec svetovnega pokala Francoz Jason Lamy Chappuis, za tretje mesto pa sta se “udarila” domačin Magnus Moan in Nemec Bjoern Kircheisen. Močnejši je bil slednji. Bieler je nazadoval na osmo mesto.

Gašper je nastopil prehlajen. Danes je zelo dobro opravil s tekaškim delom. Na skokih še povsem realiziral skokov, ki jih zna. Z njegovim nastopom sem zadovoljen. Led je prebit. Sedaj pa z večjim zadovoljstvom naprej na tekme svetovnega pokala,” je bil po tekmi zadovoljen Primož.

Naslednje tekme bodo na sporedu prihodnji teden v avstrijskem Ramsau, kjer bosta Slovenijo zastopala Berlot in Mitja Oranič. Marjan Jelenko, Jože Kamenik, Matej Drinovec in Matic Plaznik pa odhajajo na celinski pokal v ZDA.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer :. Uradni rezultati


Izjava: Primož Triplat (.mp3)


Leave a Comment