Prvenec Wellingerja v Wisli, Prevc peti

Mini poljsko turnejo je odprla nočna  tekma na skakalnici v Wisli, s katero se je najbolje spoprijateljil Nemec Andreas Wellinger in vknjižil svojo prvo zmago v karieriS sladko-grenkim občutkom so poljski navijači pospremili drugo mesto svojega varovanca Kamila Stocha, na oder za zmagovalce pa se je povzpel še en ne tako izkušen skakalec, Avstrijec Michael Hayboeck. Da spada v skakalni vrh, je z današnjim petim mestom znova dokazal slovenski junak na kulmskih poletih, Peter Prevc.


Najboljši trije: Stoch, Wellinger, Hayboeck [foto: skijumpingPl]

Prevc v dno skakalnice

Zopet najboljši Slovenec je na peto mesto v finalu napredoval s trinajstega. V prvi seriji se je njegova neverjetna daljava 140,5 metrov štela kot skok s padcem, saj je ob močnem vzgornjiku z veliko višino preletel hrbtišče skakalnice, ob vznožju pa moral zaključiti svoj skok. Ko je z rokama podrsal po snegu, je bilo konec možnosti za vnovično zmago. V drugi seriji je pristal pri 132,5 metrih, s katerimi je vnel boj za visoka mesta. Ob hitro spreminjajočem vetru je ob neuspešnih poskusih skakalcev naglo napredoval  po lestvici. Prvi, ki ga je premagal, je bil zmagovalec novoletne turneje štirih skakalnic Thomas Diethart. Prevc je na koncu napredoval za osem mest. Kako je poletel do vznožja skakalnice, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Na tekmi sedem, v finalu le trije

Poleg Prevca sta točke svetovnega pokala zabeležila tudi Jernej Damjan in Robert Kranjec. Ker je veter hitro obračal svojo smer in skakalce omejeval pri daljavah, je tudi “leteči” Kranjec pridobival iz nastopa v nastop. S 26. mesta po prvi seriji je napredoval na 15. Mesto pred njim je zasedel Damjan, ki je bil 14. tudi na nedeljski preizkušnji na letalnici v Kulmu. Ostali Slovenci niso bili tako prepričljivi in so zaostali za najboljšo trideseterico. Tomaž Naglič je bil 39., Rok Justin 43., Jurij Tepeš 47., najbolj pa je s svojim skokom razočaral Jaka Hvala, ki mu izmed 50 tekmovalcev ni uspelo premagati prav nikogar.

Stoch še vedno v rumeni majici

Poljski navijači so vznožje skakalnice zapustili z mešanimi občutki in ostali brez zmage v Wisli, čeprav je še po kvalifikacijah in zaključku prve serije najbolje kazalo prav domačinom. Prve je dobil Klemens Muranka, s prvim delom tekme pa je najbolje opravil Jan Ziobro. Vseeno pa je Stoch z današnjim drugim mestom zadržal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Gregorjem Schlierenzauerjem (danes osmi), tako da imajo Poljaki trenutno vsaj enega skakalca čisto pri vrhu. Mogoče se jim domača zmaga ne bo izmuznila v Zakopanah. Jutri bodo na skakalnici Wielka Krokiew že kvalifikacije pred nedeljsko posamično tekmo, dan prej pa bo na sporedu ekipna preizkušnja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla :. Uradni rezultati


Leave a Comment