Prvi šprint v Kontiolahtiju pripadel mlademu Norvežanu, Bauer 17.

Po sončni in dodobra zasneženi Pokljuki se je biatlonska karavana preselila na evropski sever. Finski Kontiolahti ima bistveno manj snega kot gorenjska planota, dnevne temperature pa so prav tako precej visoke, zato so bile razmere na moški šprinterski preizkušnji podobno težke kot pred tednom dni. Najbolje jih je izkoristil mladi norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe.

Oba najboljša slovenska predstavnika sta zgrešila po dve tarči, vendar je bil tekaško močnejši Klemen Bauer, ki je zasedel 17. mesto (1,1). Jakov Fak se je moral tokrat zadovoljiti s 25. mestom (0,2). “Tekaška forma se mi očitno še dviguje, kar me veseli. Po strelski ničli na Pokljuki, pa sta bila tokrat dva zgrešena strela precej preveč za boljši dosežek, saj pred menoj kar trinajst tekmovalcev ni zgrešilo niti enkrat. Resda bomo tukaj še enkrat nastopili na šprintu, kjer bom poskušal bolje unovčiti moj trenutni tekaški potencial,” je komentiral svoj nastop Bauer.


Klemen Bauer [foto: Črt Slavec/OK Pokljuka]

Novincu 63. mesto

Lenart Oblak, novinec v svetovnem pokalu, je z dvema nepokritima tarčama v položaju leže zasedel 63. mesto. Peter Dokl, ki je bil edini od Slovencev strelsko brezhiben, pa je bil uvrščen na 69. mesto. “Fantje so opravili z današnjim šprintom dokaj zadovoljivo. Klemen bi moral biti še bolj učinkovit na strelišču, da bi se lahko s tekom, ki je bil nadpovprečen v tej sezoni, zavihtel še višje. Konec koncev je bil na progi četrti najhitrejši, pred njim pa so bili le tisti trije, ki so na koncu tudi zasedli stopničke. Jakov je v začetku morda ubral nekoliko prehiter tempo, zato je moral v zaključku popustiti, kar pa po dveh zgrešenih tarčah stoje niti ni bilo več ključnega pomena. Dokaj dobro se je odrezal tudi Lenart, ki mu ne želimo že takoj naprtiti prevelikega rezultatskega bremena. Peter pa je v zadnji štartni skupini plačal nekaj davka tudi na račun zelo mehkih klancev, saj je bila nasoljena proga že zelo načeta,” je opisal dogajanje med slovenskimi tekmovalci njihov strateg in glavni trener Uroš Velepec.

Mlajši od bratov Boe se je z zmago že tretjič v tej sezoni zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Po dveh zmagah v Franciji decembra in slabšemu vmesnemu delu sezone, je očitno spet na pravi rezultatski poti. Tako kot drugouvrščeni Martin Fourcade je podrl vseh deset tarč. Francoz je za njim zaostal 7,1 sekundo in se le za desetinko obranil Nemca Arnda Peifferja, ki je bil enkrat neuspešen že v ležečem položaju in je zasedel najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Ob 17.45 uri bodo v smučino stopile še biatlonke, ki se bodo preizkusile na 7,5-kilometrski progi. Na Finskem bodo branile slovenske barve spet v polni zasedbi Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen.


Rezultati: Svetovni pokal.: kontiolahti :. Sprint (m)


Leave a Comment