Prvič letos najmočnejši Francozi, Slovenci osmi

Po včerajšnjih ženskih štafetnih nastopih, so danes prišli na vrsto še moški. To je bil tudi prvi dan, ko so se v Ruhpoldingu po lanskih izrednih uspehih na svetovnem prvenstvu, znova pomerili slovenski tekmovalci. Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič in Jakov Fak so na štafetni preizkušnji 4 x 7,5 km zasedli 8. mesto. Na tekmi, ki je potekala v sneženju, so zmagali Francozi pred Norvežani in Avstrijci.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Znova je vlogo prvega slovenskega predstavnika na progi prevzel Peter Dokl, ki je imel tokrat na strelišču popolnoma mirno roko, z dokaj hitro predstavo pa je predal štafeto Bauerju le šestnajst sekund za najboljšimi. Tudi Klemen Bauer je bil strelsko uspešnejši kot pred tednom v Oberhofu. Brez popravka je po prvem streljanju zapustil strelišče kot drugi, stoje pa si je spet privoščil nekaj manj natančnosti. Ročno polnjenje treh dodatnih nabojev mu je vzelo kar nekaj časa, zato je svojo predajo zaključil na 8. mestu.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Streljenje, ki ga poskušam konstantno izboljševati, je bilo sicer boljše kot na prejšnji štafeti. Še posebej prvi del, ki me je popeljal na vrh; za drugi del pa sem vedel, da se bo potrebno umiriti in ga bolj taktično odteči. Še vedno sem zgrešil trikrat stoje, pa se s popravki vseeno uspel izvleči brez kazenskega kroga. Svoj nastop lahko ocenim pozitivno in predstavlja korak naprej, imam pa še rezervo. Ruhpolding je vendarle precej manj zahteven kot Oberhof, prihod na strelišče je dokaj lahek in tekaška prednost ne more biti tako izrazita. Ostajam optimističen in potrpežljiv za naslednje tekme,” je strnil opažanja Bauer.

Marič v kazenskem krogu

Najmanj sreče je imel v tretji predaji Janez Marič. V položaju leže kar štirje streli niso zadeli tarč in kljub trem popravkom, je bil kazenski krog zanj neizbežen. Še trikrat je popravljal v položaju stoje, pa vseeno obdržal 8. mesto. Zaostanek za najboljšimi in celo za tistimi na sedmem in šestem mestu je bil že prevelik, da bi Fak v zadnji predaji lahko bistveno popravil uvrstitev. Na strelišču je uporabil dva dodatna naboja in do cilja zanesljivo pripeljal štafeto na 8. mestu.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Streljanje sem očitno uspel popraviti, zato ni nobene bojazni za prihodnje tekme. Zaostanek sem poskušal zmanjševati predvsem na strelišču, saj se na progi ni dalo veliko narediti, ker je bila proga zmehčana in sneg zelo počasen. Raje bi videl, da ponovimo ali izboljšamo rezultat iz Oberhofa, vendar tudi nisem razočaran z osmim mestom, saj so bile spredaj uvrščene res tiste najboljše ekipe. Čaka nas še štafeta v Anterselvi in tam smo lahko brez kazenskega kroga še boljši,” je pojasnil Jakov Fak, ki je lani v Ruhpoldingu postal svetovni prvak.

Strelska tekma

Že pred tekmo sem fantom dejal, da bo to strelska tekma, kjer nam lahko le hitra ničla z malo popravami, omogoči borbo za najvišja mesta. Osmo mesto je celo boljše, kot ga trenutno zasedamo v pokalu narodov in ekipi moram čestitati za dosežek. Peter in Klemen sta tokrat opravila zelo zadovoljivo, Jakovu na koncu pa se tudi ni bilo potrebno pretirano izčrpavati, ker ni bilo možno več ničesar nadoknaditi. Janez je imel težave leže, kjer je ponavadi dokaj natančen in že prva dva strela, ki ju je zgrešil sta bila najveretneje usodna. Na koncu smo vseeno zadovoljni, saj osmo mesto ne kaže, da imamo samo enega ali dva dobra posameznika, temveč tudi dobro ekipo, ki se lahko ob dobrem streljanju postavi po robu vsaki reprezentanci,” je bil komentar glavnega trenerja Uroša Velepca.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Pričetek jutrišnje ženske šprinterske tekme bo ob 18.15 uri. Teja Gregorin bo nosila številko 30, Andreja Mali pa številko 71. “Na kratkih šprintih mi je na treningih delal na smučeh družbo trener. Upam, da se bo to obrestovalo tudi na tekmah, kjer bom poskusila malo hitreje začenjati. Strelsko pa je bilo v teh dneh veliko ničel; ne samo pri meni, tudi pri tekmicah. Takšen je pač Ruhpolding in to bo najbrž tudi v precejšnji meri odločilo jutrišnji šprint,” je ugotavljala Gregorinova.

Obe sta na treningih kazali pripravljenost kot jo od njiju pričakujemo. Upam, da bo vreme solidno in bo omogočalo približno enakovredne pogoje tekmovalkam v vseh štirih štartnih skupinah. Cilj Gregorinove je prav gotovo deseterica in točke oziroma trideseterica za Malijevo. Nismo želeli preveč tvegati, zato smo Tejo prijavili v drugo skupino in Andrejo v tretjo. Upamo, na srečen razplet z vremenom, ki nam jo je v tej sezoni že dvakrat zagodel,” je izrazil pričakovanja Velepec.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ruhpolding :. Štafeta (m)


Leave a Comment