Prvo tekmo v novem letu dobi Tande, štirje naši do točk

Prestižno skakalno tekmo na novoletni dan v Garmisch-Partenkirchnu je dobil Norvežan Daniel Andre Tande, odličen peti pa je bil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Domen Prevc. Njegov uspeh sta dopolnila brata Peter in Cene ter prvič po letu 2015 med dobitniki točk tudi Jernej Damjan.

Z nastopom v prvem paru druge tekme novoletne turneje v sezoni 2016/17 je kot prvi od slovenskih orlov v leto 2017 skočil Anže Semenič. Žal Tržičan s 119.5 metri in 103,0 točkami ni bil kos Norvežanu Robertu Johanssonu, ki je pristal pri 124.5 metrih, zbral pa je 114,0 točk. Na koncu je Semenič novoletno tekmo sklenil na 46. mestu, potem, ko je pokazal najslabši skok na olimpijski skakalnici v Garmischu. Uspešnejši je bil naš drugi predstavnik na novoletni tekmi, Jernej Damjan. Izkušeni Ljubljančan je s 125 metri in 112,4 točkami prišel do prvih letošnjih točk v svetovnem pokalu in prvih po Planici 2015. V paru je premagal nerazpoloženega Japonca Takuja Takeučija, ki je s 117 metri in 90,3 točkami zasedel zadnje mesto. Damjan, ki je kot peti Slovenec prišel do točk letošnje sezone, je finale pričakal na 30. mestu. Precej bolje je nato nastopil naš najboljši iz Oberstdorfa, Cene Prevc. Srednji iz dinastije Prevc je s 130 metri in 125,9 točkami premagal Čeha Lukaša Hlavo, ki je s 126.5 metri in 112,8 točkami osvojil 38. mesto. Cene je po prvi seriji zasedal 16. mesto.


Najboljši na tekmi Kamil Stoch (2.), Daniel Andre Tande (1.) in Stefan Kraft (3.) [foto: GEPA]

S skakalnico v Garmischu se nikakor ni spoprijateljil Jurij Tepeš, ki je s 125 metri in 113,8 točkami izgubil dvoboj proti domačinu Richardu Freitagu, ki je pristal pri 131 metrih, zbral pa je 125,2 točk. Tepeš je tako prvič letos ostal izven dobitnikov točk svetovnega pokala, osvojil je 36. mesto. Nivo skokov na novoletni turneji je v prvi seriji zadržal Peter Prevc, ki je s 130.5 metri in 129,2 točkami zanesljivo premagal Avstrijca Markusa Schiffnerja, ki je pristal pri 127 metrih, zbral pa je 119,2 točk. Peter je bil po prvi seriji na trinajstem mestu. Še višje pa je bil Domen Prevc, ki je po 139.5 metrih v poizkusni seriji v prvi pristal pri 136 metrih, kar mu je prineslo 134,9 točk, to pa ga je peljalo na osmo mesto po prvem skoku. V dvoboju na izpadanje je še tretjič zapored premagal Japonca, tokrat Rjojuja Kobajašija.

V vodstvu je bil Norvežan Daniel Andre Tande s 138 metri in 141,6 točkami, sledila sta zmagovalec Oberstdorfa, Avstrijec Stefan Kraft ter Poljak Piotr Zyla.

V finalu nazadoval le Cene, ostali pridobili mesta

V finalni seriji je Damjan s 129.5 metri pridobil eno mesto in je z 233,9 točkami prvi točki po marcu 2015 vpisal z 29. mestom. Žal je nekaj mest izgubil Cene, ki je s 127.5 metri in 243,9 točkami padel na 24. mesto, kar mu je prineslo novih sedem točk svetovnega pokala. Preostala naša finalista sta, podobno kot prvi omenjeni, pridobila mesta. Peter je pristal pri 133.5 metrih in z 263,2 točkami znova nekaj časa stal na mestu vodilnega skakalca, ki ga je prepustil Avstrijcu Michaelu Hayböcku, ki je skočil 135.5 metrov in zbral 265,3 točk. Peter je na koncu končal na enajstem mestu. Odlično je v finalu skočil Domen, ki je še enkrat potrdil, da so se pravi občutki hitro vrnili. S 139 metri in 278,5 točkami je napredoval na peto mesto, potem ko je le za 0,4 točke zaostal za četrtim Markusom Eisenbichlerjem iz Nemčije.


Tokrat se je zmage razveselil Daniel Andre Tande [foto: GEPA]

Zmage se je veselil Tande, ki je prestižno zmago potrdil s 142 metri in 289,2 točkami, kar je bilo 3,2 točk več od Poljaka Kamila Stocha, ki je v finalu napadel s 143 metri. Tretji je bil Kraft, ki je z 282,4 točkami izgubil skupno vodstvo na turneji, saj zdaj za Stochom, ki je bil drugi tudi na prvi tekmi, zaostaja 0,8 točk. Najvišje uvrščeni Slovenec je Peter Prevc, ki s 545,0 točkami zaseda deveto mesto.

Domen bi jutri najraje skakal

Domen Prevc je v leto 2017 krenil zelo dobro, a ne povsem tako, kot bi si želel: “Tudi skoki so bili veliko boljši, ne samo rezultat, kot v Oberstdorfu. Malo me žre finalni skok, ker so se pojavile stare napake in ni bilo, kot bi si želel. V teh dneh se ni dogajalo nič posebnega, ko sem malce izgubil občutke. Morda sem le glavo malo bolj odklopil od skokov, to je bilo pa to.” Skok iz starega v novo leto je bil zanj drugi, ki ga je preživel v Garmisch-Partenkirchnu: “Nič posebnega, tako kot vedno. Večerja, tuš, malo raztegovanja in to je to. Jutri, ko je prost dan, bom tekel, se raztegnil in šel v savno.” Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala se prostega dne sicer ne veseli preveč: “Skokov, glede na to, koliko časa preživimo na skakalnici, smo naredili zelo malo. Jaz bi jutri najraje kar skakal. Kot pravim, današnji finalni skok me žre in bi šel najraje kar skakati. A moram odklopiti glavo.

Domnov najstarejši brat, Peter Prevc, je z nivojem skakanja, ki ga ohranja na novoletni turneji, zadovoljen: “Že nekaj časa se vrtim okrog enajstega mesta. Morda sem po Oberstdorfu upal, da bom naredil še kakšen preskok na bolje, a je kar je. Prav veliko se ne morem pritoževati. Potrebno je biti potrpežljiv. Po Oberstdorfu sem bil zadovoljen, saj sem v primerjavi z Engelbergom storil korak naprej, fiksiral sem se okrog deseterice. Tukaj pa mi ni uspelo narediti koraka naprej in zato nisem tako zadovoljen.” Najboljši skakalec minule sezone je novo leto dočakal buden, česar si sicer ni ravno želel: “Ob sedmih zvečer smo večerjali, ob devetih je vsak odšel v svojo sobo. Želel sem si, da bi do polnoči zaspal, a mi ni uspelo in zato je bilo potrebno počakati, da je pokanje ugasnilo, zamrlo. Nato pa sem lahko zaspal.

Slovenska ekipa do konca Bischofshofna ostaja nespremenjena

Prvih točk po več kot letu in pol med skakalno elito se je razveselil Damjan: “Vsem bi najprej rad zaželel srečno novo leto! Jaz sem danes zadovoljen, čeprav so skoki še vedno daleč od tistega, kar sem pokazal na državnem prvenstvu. A pri meni je vedno tako, da potrebujem nekaj več časa, da padem v ritem svetovnega pokala. Grem pa vsako tekmo malo višje, zato sem zadovoljen. Mislim, da je sproščenost tisto, kar mi manjka. Delam napake, a te so posledica sproščenosti. To je vedno tisto, kar me heca. A bo že, čas bo prinesel svoje. Najbolj pomembno je, da se dobro počutim.” Jutrišnji prosti dan bo izkoristil za odklop od skokov: “Malo se bomo spočili, malo bom odmislil skoke. Prav dosti časa pa tako ali tako ni. Morda kakšna masaža in bazen, to bo to.
Po prvi tekmi leta 2017, ki se sicer ni zaključila z zmago, kot tista pred letom dni, je bil Goran Janus z izplenom naše četverice finalistov pretežno zadovoljen: “Domen je prikazal lepše, boljše skoke, a ima še določene rezerve. Peter je okrog desetega mesta, za enkrat je to tako, a sezona je še dolga, najprej še dve tekmi novoletne turneje. Borili se bomo, drugega nam ne preostane. Malo več sem v finalu pričakoval od Ceneta, a ko je vse na kupu, delaš napake in ni tiste uvrstitve. Čestital pa bi Jerneju za prve točke po več kot letu in pol. Želje so, da že na naslednji tekmi v Innsbrucku v finale pridemo z vsaj enim fantom več, a potrebno bo počakati. Naslednja postaja je Innsbruck, gremo naprej. Jutri bodo fantje imeli prosto, ker smo vsak dan na skakalnici. Ekipa do konca novoletne turneje ostaja nespremenjena.

Jutri je na novoletni turneji dan premora, vse skupaj pa se bo nadaljevalo v torek s kvalifikacijami v Innsbrucku, ki se bodo pričele ob 14. uri.


Rezultati: Novoletna turneja .: Garmich – Partenkirchen


Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment