Rezultat kariere za Robnikovo na uvodu v sezono

V avstrijskem Soeldnu se je veleslalomsko preizkušnjo za ženske začela sezona svetovnega pokala 2017/18. Slovenska ekipa je imela na startu peterico tekmovalk – Ano Drev, Tino Robnik, Meto Hrovat, Ano Bucik in Desiree Ajlec.

Razlike v časih med najboljšimi v prvem teku ob dejstvu, da je bila proga zaradi vetra nekoliko skrajšana, niso bile velike. S časom 55,57 je prvo mesto zasedala Italijanka Manuela Moelgg, druga je bila Američanka Mikaela Shiffrin (+0.12), tretja pa Nemka Viktoria Rebensburg (+0.33).

Drevova, ki v letošnjem pripravljalnem obdobju ni nabrala veliko število ur na snegu, je nastopila 15. po vrsti. Njena vožnja je bila med bolj previdnimi, kar je na drugem merjenju vmesnega časa pomenilo zaostanek 1.62 sekunde oziroma 12. mesto. Kmalu za tem je ob napaki zgrešila vrata in odstopila, na istem mestu kot tri tekmice pred njo. Robnikova ki je nosila startno številko 22 je z zgornjim in srednjim delom proge opravila podobno hitro kot Ana, v spodnjem delu pa je pridobila nekaj desetink, kar je ob prihodu v cilj pomenilo 10. mesto oziroma zaostanek 1.48 sekunde.


Najboljše veleslalomistke v Soeldnu – Tessa Worley (levo 2. mesto), Viktoria Rebensburg (sredina 1. mesto), Manuela Moelgg (desno 3. mesto) [foto: GEPA]

Premierni nastop Ajlečeve

Pri številki 27 smo videli nastop Hrovatove. Ob prvem spopadu s progo Rettenbach v karieri je nastopila solidno, a je navkljub dejstvu, da kakšnih večjih napak ni naredila, v cilju za vodilno zaostala 2.45 sekunde, kar jo je na koncu popeljalo v drugi tek s 27. časom. Bucikova je startala kot 46., njena vožnja pa se je žal končala že v zgornjem delu proge, po tem ko je zdrsnila na bok. 21-letna Ajlečeva, ki je med svetovno elito nastopila prvič se je z zahtevnim terenom borila dobro, ob nekaj napakah pa je na koncu zasedla 49. mesto (+4.24).

Bucikova je po nastopu dejala: “Sama proga je bila zelo dobra, tudi sama sem se počutila super. Kar odločno sem startala, v enem zavoju pa sem se preveč nagnila s telesom, v tej strmini in na taki podlagi pa proga ne dopušča take napake. Žal se je danes vse malo prehitro končalo, a mislim, da je bil pristop pravi in občutki do tja dobri, tako da moram to vzeti s sabo na naslednjo tekmo. Zdaj se bomo malo spočili potem pa sledijo priprave za Levi. Treba bo iti na krajše smuči, a vzeti sabo tudi dobre občutke iz veleslaloma. Mogoče je dobro, da je ta prva trema že mimo, tako da bo v Leviju malo lažje kar se tega tiče.

Počutila sem se v redu, edino napako sem naredila pri tretjih vratih, ko sem se ulegla, a sem se borila do konca. Proga je zahtevna, ni pa prezahtevna. Zdaj bom šla na evropske pokale v Skandinaviji, potem pa bomo videli, kaj bodo rekli,” pa je po vožnji rekla Ajlečeva.


Tina Robnik se je uvrstila med deseterico [foto: GEPA]

Drevova se je pravilno odločila

O nastopu sem se želela odločiti po hang treningu, a čeprav ga ni bilo, sem se pravilno odločila, saj sem se na tekmi počutila v redu. Sicer sem odstopila in vožnja do tja ni bila optimalna, a sem zelo vesela, da sem prebila ta led in nastopila,” pa je dejala Drevova in dodala da bo zagotovo nastopila na naslednjih tekmah: “Če bo vse potekalo kot je do zdaj, sem sigurna, da bo sezona potekala normalno. Res je, da je ta tekma prišla hitro, zato so bili pomisleki, saj je težka tekma in težka podlaga.” Na koncu je še rekla, da lahko iz te tekme za popotnico vzame dobre stvari: “Zelo vesela sem, da sem startala, navkljub odstopu.

Meta je v drugo prikazala še boljšo, napadalno vožnjo, ki pa se na koncu ni izšla čisto po željah. Na poti je bila dobro, nekaj zavojev pred ciljem pa je zajela vratca zaradi česar je izgubila veliko časa. Na koncu je zasedla 28. mesto in tretjič v karieri prišla do točk svetovnega pokala, svoja nastopa pa je komentirala takole: “Prva vožnja je bila zadržana, izgleda, da je prva tekma sezone povzročila nekaj pritiska. A v drugi vožnji sem se nato sprostila. Uživala sem v smučanju in začutila smuči, a na žalost se je potem pripetila napaka. A to se v smučanju dogaja, grem naprej na naslednjo tekmo z dvignjeno glavo. Naprej grem z dobrimi občutki in komaj čakam naslednjo tekmo.

Tudi druga vožnja je Tini uspela zelo dobro na koncu pa je prišla celo do rezultata kariere. Ob prihodu v cilj je zasedla drugo mesto, pa zadnjem nastopu pa je bila uvrščena na odlično 9. Pred tem je bil njen najboljši rezultat 15. mesto, ki ga je osvojila pred dvema letoma v švedskem Areju. Kmalu po nastopu je rekla: “Prva proga je bila bolj dirkaška, nekateri deli so bili precej odprti. Kar dobro mi je uspelo, v ravnino sem dobro spustila. Občutek na progi je bil dober, le na strmini sem naredila nekaj napak. Bila je kar težka strmina, malo je treslo in slabo se je videlo. Z drugim tekom sem prav tako zadovoljna, s tem, da sem še čutila rezerve, vem, da znam smučati še bolje. Za prvo tekmo je to super rezultat, tako da grem lahko samozavestno in pozitivno naprej na naslednje tekme. Glede na to, da je bila prva tekma, nisem imela kaj dosti več treme kot pa na drugih. Dobro sem se sprostila in pripravila na startu, tako da nisem imela težav s kakšno večjo tremo.

Prva zmaga sezone Nemki Rebensbrugovi

V boju za zmago se je najbolje izkazala Rebensburgova, po tem, ko je Shiffrinova naredila napako in pristala na petem mestu, Moelggova pa je prišla na tretje. Na oder za zmagovalke je prišla še Francozinja Tessa Worley, ki je bila po polovici preizkušnje šesta.


Viktoria Rebensburg je bila najboljša v Soeldnu [foto: GEPA]

Po tekmi je nastope deklet ocenil glavni trener Denis Šteharnik: “Najprej moram pohvaliti Tino Robnik, zelo smo veseli, da je uprizorila dve takšni konstantni vožnji. Ni šla idealno, ima še rezerve, ni pa delala večjih napak, pokazala je zrelost in izkušenost. Po prvem teku se ni nič ustrašila in je šla normalno naprej v drugi tek. Kar se tiče Mete Hrovat je bil to njen prvi nastop v Soeldnu in že kar takoj finale, kar je odlično. Videlo se je, da je bila malo nervozna, lahko bi bilo še boljše, v drugem teku pa je žal naredila napako. Plačala je davek zaradi neizkušenosti. A bolje je, da nabira izkušnje in plačuje davek okoli dvajsetega ali petindvajsetega mesta, kot pa naslednje leto, ko se bo sigurno uvrščala višje. Mislim, da je pokazala, da je potencial, zaradi česar smo zelo veseli. Ano Drev bi rad pohvalil za odločitev. Praktično je pred to tekmo naredila le štiri ali pet voženj v celoti. Trenirala je po etapah ali delih, a opravila zelo malo voženj v celoti. Čestital bi ji za hrabrost. Žal ni prišla v cilj, vidi se pa, da ni dosti zadaj, da lahko z malo treninga spet pride nazaj na tista svoja stara mesta. Mislim, da zaradi tega, ker je nastopila, ni naredila napake, ampak je zdaj ena neznanka manj in bo lažje startala v Killingtonu. Ana Bucik je naredila klasično napako z notranjo smučko. Pristop je bil pravi, na treningih kaže zelo spodbudne vožnje. Čestitke Desiree, da se je kvalificirala na tekmo. Mislim, da je dobro odsmučala, imela je pravi pristop in je nastopila agresivno. Že po tretjih vratih je naredila napako, tako da se vidi, da je res šla na polno, nič ni kalkulirala, res pa je, da se mora še ogromno naučiti. Super je, da je tu trenirala, da je tu opravila tri dni treninga in da je bila na ogrevalki z najboljšimi na svetu. Mislim, da so to zelo potrebne izkušnje. Sigurno je naša oziroma odločitev strokovnega sveta pravilna, da damo mladim puncam možnost, da si nabirajo izkušnje. Je potencialna kandidatka, da bo čez leto, dve, tri tu nastopila za med trideset. Zato je bolje, da to možnost izrabimo, da čim večkrat presmuča ta hrib, da potem, ko bo šlo zares ne bo prvič. Na splošno sem z ekipo zadovoljen. Vidi se tudi, da streljamo tudi od zadaj. Če trenutno ni Ilke Štuhec ali če Ana Drev odstopi, imamo tu Tino Robnik in Meto Hrovat, ki se prebuja. Po eni strani imam tudi mešane občutke. Imeli smo pet tekmovalk, imeli pet nabojev v pištoli, danes pa smo izkoristili samo enega. Želim si, da bi jih na drugi tekmi izkoristili več.

Naslednja postaja svetovnega pokala za ženske bo finski Levi, kjer bodo naše barve branile Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Klara Livk. En del ekipe bo 2. novembra odšel v Levi, kjer bo treniral do slalomske tekme, ki bo 11. novembra, drugi del ekipe, Ana Drev in Tina Robnik, pa se bo pod vodstvom trenerja Roberta Žana pripravljal na evropskih ledenikih. Pot v Severno Ameriko nato sledi 17. novembra.

Jutri bodo s sezono začeli tudi moški. Start prvega teka veleslaloma bo ob 10.00, med nastopajočimi pa bosta tudi dva slovenska predstavnika, Žan Kranjec in Štefan Hadalin.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Slalom (ž)
Izjava: Tina Robnik (.mp3)
Izjava: Meta Hrovat (.mp3)
Izjava: Ana Drev (.mp3)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)
Izjava: Desiree Ajlec (.mp3)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment