Robert, hvala!

Danes se je v Planici od tekmovalne kariere poslovil eden najboljših letalcev na smučeh, Robert Kranjec.


Robert Kranjec je vso opremo razdelil med navijače [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Leteči Kranjčan, svetovni prvak v poletih iz leta 2012, je v najlepši dolini na svetu danes opravil še zadnji polet v svoji bogati in uspešni karieri. Robert Kranjec je na tekmi svetovnega pokala prvič nastopil 13. marca 1998 v norveškem Trondheimu, kjer je osvojil 48. mesto. Na zmagovalni oder je prvič skočil v Ruki na Finskem 26. novembra 2005, skupno pa je nanizal sedem posamičnih zmag v svetovnem pokalu, osemkrat se je veselil z ekipo. Nazadnje je slast zmage okusil v nepozabni Planici pred tremi leti, ko mu je na odru družbo delal Peter Prevc na drugem mestu. Na zmagovalnem odru je skupno stal 28-krat, največkrat, 14-krat je bil tretji, šestkrat pa je zaostal samo za enim tekmovalcem.

Medalje z vseh največjih tekmovanj

Kokrčan ima v svoji vitrini tudi medalje z vseh največjih tekmovanj. Svetovni prvak v poletih je postal leta 2012 v Vikersundu, ko je poletel tudi do osebnega rekorda pri 244 metrih. Z istega prvenstva ima tudi bronasto medaljo z ekipne tekme, veselil se jo je skupaj z Jurijem Tepešem, Jernejem Damjanom in Juretom Šinkovcem. Bronastega odličja se je veselil tudi na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002. Takrat je v ekipi na nepozabni tekmi v Utahu skakal ob Primožu Peterki, Damjanu Frasu in Petru Žonti. Da je zbirka popolna, ima v svojih vitrinah tudi ekipno medaljo s svetovnega prvenstva in sicer z ekipne tekme leta 2011 v Oslu, ob Damjanu in Tepešu je bil v ekipi še Peter Prevc.


Slovo vseh najbližjih [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Prva slovenska zmaga na letalnici v Planici (2012)

Rojeni letalec, zagotovo človek z največ občutka za letenje na smučeh v vsej zgodovini, ima v lasti tudi dva mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v poletih. Najboljši je bil leta 2010 in 2012, še dvakrat pa je končal skupno na drugem mestu v tem seštevku. Od sedmih zmag v svetovnem pokalu se jih je šest veselil na letalnicah. Točke svetovnega pokala je osvajal v šestnajstih sezonah, najvišje je bil leta 2013 na skupno šestem mestu, med deseterico najboljših na svetu je končal tudi v letih 2012 in 2010.


Robert Kranjec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Njegov zadnji polet v karieri danes v Planici je bil že njegov rekordni 212 preko dvestotice. “Hvala navijači! Hvala za navijanje ob vsakem poletu za mene in hvala, ker ste navijali za ekipo!

Leave a Comment