Robertu Kranjcu mali kristalni globus

V oblake odeta Planica je pričakala najboljše skakalce sveta, ki so se pomerili na zadnji, 33. tekmi sezone. Po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS) ima na zaključni preizkušnji sezone pravico nastopa najboljših trideset ter minimalno štirje Slovenci. V dolini pod Poncami so tako slovensko trobojnico predstavljali Jaka Hvala, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš in Robert Kranjec. Najbolje je nastopil leteči Kranjec, ki enostavno obožuje polete. S skokom 204,5 metra je s šest zaletnih mest nižje kot glavni konkurenti po prvi seriji zasedal tretje mesto. Pred njim sta bila le Martin Koch (222,5 m) in Simon Ammann (212,0).


Robert Kranjec se je prešerno razveselil malega kristalnega globusa [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Ker so se vremenske razmere pred pričetkom finalne serije poslabšale, je žirija tekmovanja po dveh prestavitvah sprejela sklep, da za zadnjo tekmo sezone obveljajo rezulati prve serije. To je pomenilo, da je Kranjec prejel mali kristalni globus za poseben seštevek poletov.

Za menoj je super vikend. V petek sem slavil zmago, v soboto smo bili četrti, danes pa mali globus in tretje mesto. Globus je bil moj cilj pred prihodom v Planico. Bil pa je psihično težek vikend, saj so vsi pričakovali globus. Bal sem se napak, ki pa jih na srečo nisem naredil,” je menil Kranjec, ki na vrhu zaletišča ni vedel, da se je Daiki Itu polet ponesrečil. Japonec, ki je bil največji konkurent za mali kristalni globus, je zasedel le 16. mesto. Na koncu je ostal tudi brez stopničk v tej razvrstitvi. Kranjcu (355) sta sledila Koch (302) in Ammann (278).

Do točk so prišli tudi preostali trije slovenski orli. Jurij Tepeš (203,0) je bil osmi, Jure Šinkovec (196,5) 18. in Jaka Hvala (186,5) 28. “Med svojim skokom sem čutil, da ni vzgornika. To sem sicer vedel že pred nastopom,” je dejal Tepeš, Hvala pa je dodal: “S svojim nastopom nisem zadovoljen, saj sem naredil napako na mizi. Skok v poskusni seriji je bil boljši, predvsem v tehničnem smislu, čeprav je bil krajši.
Zmagovalec svetovnega pokala je postal Norvežan Anders Bardal (1325), drugi je Gregor Schlierenzauer (1267), tretji pa Andreas Kofler (1203). Kranjec (829) je zasedel deveto mesto, Slovenka ekipa pa je skupno zbrala rekordnih 3412 točk.

Naši nastopi v Planici so bili odlično. Dosegli smo zmago v poletih. V soboto četrti na ekipni tekmi, ter za nakonec smetana – Robijev mali globus. Danes je zdržal. Robert je imel pred nastopom nasmešek na obrazu, tako da se je videlo, da je užival. Tudi ostali trije so nastopili odlično. Jurij je znova pokazal, da je pravi letalec. Jure se je za Planico lepo zbral, Jaka pa je z uvrstitvijo med trideseterico tudi izpolnil cilj,” je takoj po tekmi dejal Goran Janus.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica


Leave a Comment