Rogljeva in Vtičeva v Avstriji tik za najboljšo deseterico

Karavana smučark skakalk se je po romunskem koncu tedna že preselila v zgornjo Avstrijo, kjer so se danes dekleta pomerila na prvi izmed dveh tekem svetovnega pokala v Hinzenbachu. Špela Rogelj in Maja Vtič sta končali tik za najboljšo deseterico.

V Avstrijo je pripotovalo točno 40 skakalk, med njimi 4 Slovenke, tako da kvalifikacij za uvrstitev na tekmo ni bilo. Kot prva od naših je na današnji tekmi nastopila Eva Logar, ki je takoj po odskoku imela nekaj težav, na koncu pa je z 81,4 točkami končala tik za najboljšo trideseterico, ki prejme točke svetovnega pokala. Kot naslednja je od naših skočila Urša Bogataj, pristala je pri 76 metrih, 90,9 točk pa je bilo dovolj za 24. mesto po prvem skoku.


Špela Rogelj [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Najbolje je skok v prvi seriji od naših uspel Špeli Rogelj, ki je v izteku skakalnice imela tudi glasno podporo. Pristala je pri 82.5 metrih, zbrala je 107,1 točke, to pa je bilo dovolj za visoko osmo mesto po prvem skoku. Najbolj po svojem nastopu ni bila vesela Maja Vtič, zadnja med našimi, ki je z 80.5 metri in 101,4 točkami zasedala 15. mesto po prvem skoku. Vodili sta domačinka Chiara Hölzel in Sara Takanaši s 119,0 točkami, tretja je bila s 118,8 točkami Nemka Katharina Althaus, četrta Carina Voigt je zbrala 118,1 točk.

Rogljeva izgubila, Vtičeva in Bogatajeva pridobili

Kot naša prva izmed treh finalistk je svoj nastop zelo dobro opravila Bogatajeva, ki je skočila 79.5 metrov, skupno 189,7 točk pa jo je dvignilo na 20. mesto. Napadla je tudi Vtičeva, ki je pristala pri slovenski daljavi dneva, 83.5 metrih, skupno 208,0 točk pa jo je uvrstilo na končno 13. mesto. Tik pred njo je prvo tekmo v Avstriji končala Rogljeva, ki je v finalu z 80.5 metri in 209,1 točkami torej izgubila štiri mesta. Z 12. mestom je izenačila drugo najboljšo uvrstitev v letošnji sezoni iz Zaa.

Zmage, peti na tej skakalnici in 51. v karieri, se je veselila Takanašijeva, ki je v finalu za 4,2 točke ugnala Althausovo, na tretje mesto se je s četrtega povzpela še ena Nemka Vogtova, potem ko je Hölzlova v finalu padla na šesto mesto.

Za deseterico potrebuješ dva super skoka

Po tekmi je črto pod slovenskimi nastopi potegnil Stane Baloh: “Hinzenbach je malo manjša skakalnica, tu pridejo do izraza noge. Maja to ima, ta skakalnica ji kar ustreza. Tudi včeraj na treningu je bila kar solidna, videl sem dva v redu skoka, eden ni bil dober. Ravno to pa se je naredilo danes. S poizkusne serije je hotela še malo dodati, prišlo je do napake na mizi, ni bila v ravnotežju in nato rešuješ situacijo, težko pa loviš metre. V drugo serijo je potem potrebno iti na vse ali nič, ampak če si enkrat 15 je težko napredovati za 10 mest. Lahko napreduješ nekaj mest, več pa ne. Maja je napredovala, skok je bil boljši, a vidimo, da brez dveh dobrih skokov ne moreš biti med deset kaj šele med šest ali višje. Špela je bila po prvi seriji med deseterico in je želela potrditi to uvrstitev. Malo je bila napeta, zakrčena in miza se prehitro pripelje, napaka pa je tu. Škoda, računal sem, da bo Špela višje kakor je bila na koncu.
V našem taboru nikakor ne najdejo tistega preboja, s katerim so lani skozi vso sezono več kot navduševali na tekmah najvišjega nivoja. A manjka le manjši klik: “Po lanski sezoni je breme drugačno za novo sezono. Vse tekmovalke imajo svoje cilje in želje, tako kot tudi midva s Primožem. To je višje, kot kažejo trenutni rezultati. A če želiš na silo nekaj preskočiti, je to zelo težko. Na enkrat je zelo težko preskočiti 10, 15 mest. Se da, a ko enkrat prideš na tekmo, želiš nekaj res prebiti in potem se dogajajo napake, ki nam jemljejo metre in mesta. Jaz dekleta sicer razumem, da želijo, samo če želiš en rezultat, moraš iti postopno naprej in se ne bati vsake tekme oz. vsake napake, ki tako ali tako hitro pride sama,” je zaključil Baloh, ki jutri upa na dobro popotnico pred domačimi tekmami.

Jutri bo v Hinzenbachu na sporedu še ena tekma, potem pa se karavana svetovnega pokala seli na Ljubno ob Savinji, kjer bosta dve tekmi na sporedu prihodnji konec tedna.


Rezultati: Novoletna turneja .: Hinzenbach
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment