Rok Flander na prvi tekmi sedmi

Sezona svetovnega pokala za deskarje in deskarke paralelnih disciplin se je le začela. Tekmovalke in tekmovalci so s kvalifikacijami paralelnega veleslaloma začeli ob 9. uri zjutraj, ko so morali s seštevkom dveh voženj po progi Pra di Tori doseči čas za uvrstitev med šestnajsterico najboljših.

Od osmih slovenskih nastopov smo videli vožnje dveh tekmovalcev, ki so ju popeljale v finale. To sta bila Rok Flander, ki je postavil 9. in Rok Marguč, ki je postavil 14. čas voženj. Ostali štirje deskarji so tokrat ostali brez finala, še najbližje pa sta bila Izidor Šušteršič in Žan Košir, ki sta za šestnajstim mestom zaostala 28 oziroma 29 stotink in tako zasedla 19. in 20. mesto. Jernej Demšar in Tim Mastnak sta pokazala po eno dobro vožnjo in tako na koncu zasedla 28. in 31. mesto.

V ženski konkurenci sta slovenske barve branili Gloria Kotnik in Iva Polanec. Gloria je tako kot pred letom dni na tem prizorišču postavila 26. čas voženj, medtem ko se je Ivin tretji nastop na tekmah svetovnega pokala končal s 44. mestom. Najboljši čas kvalifikacij sta postavili Avstrijki Marion Kreiner in Julia Dujmovits, sledila pa jima je Nemka Isabella Laboeck.

Start moškega finala se je začel ob 13.30, v drugem paru osmine finala pa je nastopil Rok Flander. Njegov tekmec je bil Kaspar Fluetsch iz Švice, ki je v kvalifikacijah postavil osmi čas. Deskarja sta bila v prvi vožnji ves čas eden ob drugem, z zadnjimi zavoji pa je bolje opravil Flander in v cilj prišel s prednostjo 44 stotink. Le-to je naš deskar uspel obraniti in se tako uvrstil v četrtfinale.


Rok Flander [foto: Oliver Kraus/FIS]

Marguč napravil napako tik pred ciljem

Nasprotnik Roka Marguča je bil Švicar Nevin Galmarini, ki je bil zjutraj tretji najhitrejši. Čeprav je Galmarini v zgornjem delu proge naredil nekaj napak, sta deskarja v drugo vožnjo odšla s popolnoma enakim časom. Deskarja sta bila enakovredna tudi večino časa druge vožnje, a je Marguč nekaj zavojem pred ciljem naredil napako, zaradi katere ga je tekmec prehitel.

Edini Slovenec med osmimi najboljšimi je bil tako Flander, ki se je spopadel z Italijanom Rolandom Fischnallerjem, lani drugim deskarjem sezone in najboljšim v današnjih kvalifikacijah. Rok je imel kmalu po startu nekaj težav, a se je dobro vrnil v boj in v cilj prišel s tremi desetinkami zaostanka. Toda tudi v drugo je Fischnaller prikazal odlično vožnjo, tako da ga naš deskar ni uspel ujeti.

Z uvrstitvijo nisem ravno zadovoljen, saj danes, navkljub temu, da so bili pogoji perfektni, nekako nisem uspel pokazati tega kar znam. Zdelo se mi je, da je to en tak dan, ko stvari enostavno ne stečejo, tako da se ne počutim najbolje. Ta vrata (nov sistem startnih vrat, ki se odprejo proti tlom, op.a.) so po domače rečeno “trotlziher”, saj nihče več ne more narediti napake. Bolj so mi bila všeč prejšnja, pri katerih si s tveganjem lahko nekaj pridobil, zdaj pa pač samo štartaš. Zdaj bom imel malo premora za počitek, potem pa sledijo priprave na Svetovno prvenstvo. Še pred tem bomo imeli v Bad Gasteinu dve tekmi, kjer računam, da lahko izboljšam to sedmo mesto,” je po tekmi razmišljal Flander.

Do zmage je na koncu prišel Andreas Prommeger iz Avstrije, ki je v velikem finalu ugnal rojaka Lukasa Mathiesa. Po boljših vožnjah v boju s Fischnallerjem, je tretje mesto osvojil Američan z ruskim potnim listom, Vic Wild. Flander je na uvodni tekmi sezone tako prišel na zelo dobro sedmo mesto, medtem ko je lep rezultat zabeležil tudi Marguč, ki je bil 14.


Rezultati: Svetovni pokal .: Cerezza :. Paralelni veleslalom (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Cerezza :. Paralelni veleslalom (ž)


Leave a Comment