Rok Marguč: “Oddih na morju bo letos krajši”

Za štajerskim deskarjem Rokom Margučem je zelo uspešna sezona. Z naslovom svetovnega prvaka ter premierno zmago v svetovnem pokalu je dokazal, da je del svetovne deskarske elite. Seveda bo prav zato v naslednji, olimpijski sezoni, še bolj v centru pozornosti slovenske športne javnosti. Z Rokom smo se v soboto, na ta dan je dopolnil 27 let, pogovarjali v Domžalah, potem ko je v bližnji Rodici na tamkajšnji osnovni šoli opravil eno izmed prijetnih dolžnosti, ki mu jih nalaga zaposlitev v slovenski policiji – obiskal je tamkajšnje osnovnošolce.


Rok Marguč na poti do naslova svetovnega prvaka v kanadskem Stonehamu [foto: Oliver Kraus / FIS]

Otroci so najbrž navdušeni, ko jih obišče in nagovori svetovni prvak?

Iskreno veseli in navdušeni. Poleg Petre Majdič in Jana Špika sem bil na delovno soboto športni gost na OŠ Rodica pri Domžalah. Vrhunski športniki smo za mlade, po odzivu sodeč, očitno še vedno pravi vzorniki. To dejstvo me veseli, tako da se tovrstnih dogodkov z veseljem udeležim in mlade spodbudim. Tokrat pa so me na Rodici tudi prijetno presenetili z voščilom za moj rojstni dan.

Kljub temu, da je deskarske sezone že zdavnaj konec si te dni kar precej prisoten tudi na malih ekranih, spletu in v časopisju?

Res je. Za mano je gala večer v dvorani ljubljanskega hotela Union, kjer smo nosilci kolajn z letošnjih svetovnih prvenstev na t.i ˝Večeru zmagovalcev˝ prejeli priznanja Smučarske zveze Slovenije. Na Brdu pri Kranju pa smo se, prav tako te dni, srečali športniki, ki smo zaposleni v javni upravi. Druženje z vrhunskimi športniki in predstavniki institucij, ki so del naše zgodbe je vedno zanimivo. Tovrstna srečanja so tudi priložnost, da si izmenjamo izkušnje, saj so naše poti in cilji zelo podobni. Posledično pa udeležba na takšnih dogodkih zame pomeni tudi nekaj več medijske pozornosti v dneh, ko zimski športi niso ravno v ospredju. Čeprav vremenske razmere v visokogorju te dni kažejo, da se zima letos kar noče in noče posloviti (smeh) …

Po sezoni pa si se udeležili tudi nekaj zanimivih srečanj, ki medijsko niso bila tako odmevna, a vendarle zelo zanimiva.

Tako je. Prvič sem sodeloval na športnem večeru v domači laški knjižnici. Večer je potekal zelo sproščeno, beseda je tekla o športu nasploh, o mojih dosežkih. Tekom kariere se mi je pripetilo kar nekaj zanimivih dogodivščin, ki sem jih delil z udeleženci srečanja. Med drugim sem prav za ta večer izbrskal posnetke iz leta 1993, ko sem se v otroški oddaji Pod klobukom na TV Slovenija predstavil kot mlad deskar. Večer je popestril še kvartet saksofonov, s katerimi sem tudi sam nekaj zaigral.

Z navijači in rekreativnimi deskarji pa se nisi srečal le v knjižnici pač pa tudi na tvojem domačem terenu, na Rogli.

Da, o ekshibicijski tekmi ˝Pomeri se s svetovnim prvakom˝ ste poročali tudi na Smučki. Hvala. Ekshibicijsko tekmo smo organizirali s pomočjo ekipe z Rogle, ki je moj dolgoletni pokrovitelj. Zbrali so se številni rekreativni alpski deskarji s cele Slovenje. Preživeli smo lep dan na snegu, zato smo se odločili, da bo tekma na sporedu tudi v prihodnje. To posezonsko druženje s tistimi, ki jim je alpsko deskanje še posebej blizu, bo postalo tradicionalno.


Pred ekshibicijsko tekmo spomladi na Rogli: gostitelj Rok Marguč in udeleženec tekme, carver Jure Hudeček – Hudl [foto: Damijan Rifl]

Najbrž te med in po sezoni na smučišču marsikdo pocuka za rokav, vpraša za nasvet ali pa morda tudi za kakšno uro učenja deskanja? Deležni so jo najbrž le redki?

Sam sem zelo odprt človek in sem vesel vsakega srečanja. Rad podam kakšen nasvet, stisnem roko, se pogovorim in nasmejim. Žal mi čas ne dopušča, da bi lahko koga učil in naučil deskanja. Sicer sem si pred leti vzel čas in osnov deskanja naučil rokometaša Gašperja Marguča s katerim me dandanes, ko sva oba uspešna športnika, pogosto kdo zamenja.

Bliža se poletje. Priprave na novo sezono so se seveda že pričele. Bo vseeno kaj časa tudi za ˝kajt surferske˝ užitke na vodi?

Načrtne priprave so se, tako kot nekaj zadnjih let, pričele v maju. Ker na morju zelo uživam, bom tudi letos nekaj dni posvetil kitesurfingu. Res pa je da bo ta aktivni oddih na morju nekoliko krajši kot ponavadi.

Testiranje opreme je že za tabo. Uspešno?

Letošnje dobre snežne razmere sem povsem izkoristil, vreme je deskanje v Sloveniji omogočalo še v aprilu. Opremo sem testiral, opravil sem nekaj minimalnih sprememb pri nastavitvah. Uspešno, zadovoljen sem.

Kdaj pa greš v okviru priprav na olimpijsko sezono prvič na sneg?

Pravzaprav sem še vedno veliko na snegu in vsaj do konca maja se bom na sneg tudi vračal. Potem pa znova v avgustu.

Koledar nove sezone svetovnega pokala še ni znan, ampak po vsej verjetnosti, glede na osnutek, se nova sezona znova pričenja v dvorani v nizozemskem Landgraafu. Nato pa si bodo tekme sledile do vrhunca v Sočiju, ki bo dokaj pozno. Kako boš tempiral formo? Kakšni posebni prijemi?

Koledar še ni znan, sezona naj bi se začela konec meseca novembra, kar je vsekakor bolj primerno kot dosedanji začetki v oktobru. Tekma v dvorani mi je zelo všeč in se je že veselim. Bi pa raje videl, da bi bile OI na sporedu januarja, ko je sezona na vrhuncu. Ker pa je glavna tekma sezone v mesecu februarju, bo razpored treningov potrebno prilagoditi olimpijski tekmi. Vso zadevo okoli tempiranja forme prepuščam ekipi, ki je bila doslej v tem smislu zelo uspešna: La Molina, Stoneham, …

V enem izmed medijev je bila objavljena informacija, da se naslednjo sezono ne nameravaš udeležiti vseh tekem za svetovni pokal. To dejansko drži?

To sem tudi sam opazil, ampak prišlo je do napačne interpretacije. Ne nameravam izpustiti prav nobene tekme svetovnega pokala. Udeležil se bom tudi kakšne tekme za evropski pokal, da ohranim tekmovalni ritem. To sem storil tudi letos pred Aroso in glede na to da sem tam zmagal odločitev ni bila napačna.

Leave a Comment