Sanjski začetek skakalk – Križnarjeva 2., Bogatajeva 4.

Avstrijski Ramsau je prinesel sijajen začetek sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Nika Križnar je skočila do rezultata kariere, Urša Bogataj pa tik pod zmagovalni oder.


Nika Križnar je prvič v karieri osvojila 2. mesto [foto: SZS]

V prvi seriji prve tekme 10. sezone svetovnega pokala je nastopilo pet Slovenk, potem ko je Maja Vtič izpadla v včerajšnjih kvalifikacijah. Odlično sta nastopili Nika Križnar in Urša Bogataj. Slednja je bila z 89.5 metri in 116,0 točkami dolgo v vodstvu, do konca serije so jo prehitele le tri tekmovalke. Tudi Križnarjeva, ki je pristala pri 91.5 metrih in je s 121,8 točkami zasedala drugo mesto, boljša je bila samo domačinka Marita Kramer s 94 metri, rekordom skakalnice in s 124,9 točkami. Tretja je bila Japonka Sara Takanaši z 88 metri in 118,4 točkami.
Špela Rogelj je skočila na 18. mesto po prvi seriji, pristala je pri 82 metrih, zbrala je 104,0 točk, Katra Komar pa je z 78 metri in 96,3 točkami zasedala 29. mesto. Žal je na nehvaležnem 31. mestu končala Jerneja Brecl, ki je pristala pri 79 metrih, zbrala pa je 94,6 točk.

V finalni seriji se Komarjevi napad ni povsem posrečil, s 83 metri in 202,4 točkami je končala na 27. mestu. Rogljeva je skočila enako daleč, skupaj pa je danes zbrala 210,5 točk, kar je bilo dovolj za 22. mesto. Še enkrat več pa sta odlično formo potrdili Bogatajeva in Križnarjeva. Prva je z 90 metri in 233,8 točkami prevzela vodstvo po doskoku in se po decembrski poškodbi kolena zasluženo veselila 4. mesta. “Zelo sem zadovoljna z današnjo tekmo. To je bila moja prva tekma svetovnega pokala po poškodbi. Skoki so bili kar v redu, ne pa še čisto pravi, malo imam še težav v glavi, a upam, da obdržim to formo in se soočim še z drugimi težavami,” je po odličnem dosežku povzela Bogatajeva.

Super napad Križnarjeve in super odgovor Kramerjeve

Takanašijeva jo je ugnala z 89.5 metri in 240,1 točkami na tretjem, izjemno pa je s 94 metri finalni skok opravila Križnarjeva. Žal s slabšim doskokom, z 245,1 točk je bilo na koncu dovolj za uvrstitev kariere in njene četrte stopničke v karieri, za drugo mesto. “Zelo sem vesela današnjih skokov. Vseskozi sem kazala konstantne skoke, tudi včeraj, danes pa se mi je odvalil še kamen od srca. Nisem pričakovala, da bom tudi na tekmi pokazala tako dobre, konstantne skoke. Manjka še podpis, tega se zavedam, tu je še veliko dela, na tem bom morala še veliko delati. Takoj ko sem doskočila, nisem vedela, ali sem prevzela vodstvo, saj nisem poslušala koliko je skočila skakalka pred mano. Prepustila sem se, da se pokažejo ocene in rezultat in ko sem videla, da sem prevzela vodstvo, sem bila zelo vesela. To je moj najboljši rezultat, drugo mesto. Zasluženo!” se je smejalo Križnarjevi.


Urša Bogataj se je sijajno vrnila po poškodbi kolena [foto: SZS]

Kramerjeva je v finalu postavila rekord naprave pri 96 metrih, z 253,6 točkami pa je bila v Ramsau tokrat nepremagljiva.

Črto pod zelo uspešnim uvodom v novo sezono je takole potegnil glavni trener naših, Zoran Zupančič: “Dolgo smo čakali na prvo tekmo. Situacija pred tekmovanjem je bila nejasna, po tekmi pa nam je odleglo. Vrhunski rezultati. Najboljši rezultat Nike Križnar v karieri in četrto mesto Urše Bogataj, kar je super povratek po poškodbi. Več od teh dveh punc ne bi mogel pričakovati, vemo, kje imata še rezerve. Tako kot imajo rezerve vse ostale punce. Upamo, da bomo v prihodnjih dneh lahko normalno trenirali, da se še bolje pripravimo na naslednja tekmovanja, skupaj z Emo.
Naša dekleta bomo naslednjič na delu videli v sredo na nočnem državnem prvenstvu v Planici, naslednji tekmi svetovnega pokala pa bosta predvidoma pri nas na Ljubnem v drugi polovici januarja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ramsau


Leave a Comment