Sara Takanashi ponovno nepremagljiva

Smučarske skakalke so na skakalnici Lysgårdsbakken v Lillehammerju otvorile novo zimsko sezono – šele tretjo v svetovnem pokalu, prvič pa jih čaka tudi boj za olimpijska odličja. Na tekmiorganizatorji niso imeli večjih problemov z vetrom, ki je dopoldne nagajal pri izpeljavi prvih kvalifikacij za dekleta v svetovnem pokalu.


Skakalke so sezono začele zelo obetavno [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Debitantka na svetovnem pokalu Ema Klinec je že dopoldne na kvalifikacijah pokazala kaj zmore in suvereno zasedla prvo mesto z rekordno daljavo 104,5 m. Članica SSK Alpina Žiri je na tekmi nastopila s štartno številko 3, takoj z veliko prednostjo prevzela vodstvo in ga držala skoraj vse do konca prve serije. Boljši od nje sta bili le Avstrijka Daniela Iraschko-Stoltz (102,5 in 94,5 m) in nepremagljiva Japonka Sara Takanashi (102 in 96,5 m), ki je že desetič pometla s konkurenco v svetovnem pokalu. Tik za njo sta si drugo mesto razdelili Iraschkova in mlada nemka Gianina Ernst (97,5 in 97 m).  V finalu je Klinčeva skočila nekoliko manj in druga daljava 93,5 metrov je zadostovala za končno 7. mesto, kar pa je vseeno odličen rezultat za mlado skakalko, od katere lahko pričakujemo še mnoge odlične uvrstitve.

“Kvalifikacijski skok ni bil idealen”

Danes se je videlo, da mi manjka nekoliko izkušenj, da prenesem skoke tudi na tekmo. Pomembno je, da imam dobre občutke glede skoka. Po eni strani se dobro zavedam, kaj moram narediti za dober skok. Super. Morda je bolje, da se forma stopnjuje. Razlika v kvalifikacijah je bila le v tem, da sem se takrat res sprostila v počepu ter pričakala pripravljena na odskočno mizo. Tudi pri tem skoku je bilo v zraku še rezerve,” meni Ema.


Maja Vtič se je uvrstila med najboljšo deseterico [foto: GEPA]

Tudi ostala dekleta so nastopila dobro, vse naše punce so se uspele prebiti med dobitnice točk. Špela Rogelj in Urša Bogataj sta v finalni seriji nekaj mest pridobili, Katja Požun pa izgubila – vse tri so se uvrstile v zadnjo tretjino razpredelnice najboljših trideset. Eva Logar  je prav tako nekoliko zaostala, pristala je pri 93 in 90 metrih, zasedla pa je 18. mesto. Še posebej dobro izhodišče je imela Maja Vtič, ki je bila po prvi seriji sedma s skokom dolgim 97,5 metrov, a je bila v drugo za prevzem vodstva malenkost prekratka (94,5 m) in tako zaključila prvo letošnjo tekmo na 9. mestu.

Da sta dve dekleti med deseterico in so vse prišla do točk, je velik uspeh. Pred tekmo nismo imeli nobene kontrole, kako smo pripravljeni na zimsko sezono. Pokazalo se je, da smo na pravi poti. Manjka nam še nekoliko stabilnosti, ki nam bi pomagala pri rezultatih. Pred nadaljevanjem sezone večina dekleta nima prostega treninga, saj gredo Eva, Maja, Katja in Špela na univerziado v Predazzo. Še vedno pa si bomo poskusili na univerziadi vzeti čas in nekoliko zminimalizirati napake, zaradi česar se bomo udeleževali pretežno le tekmovanj. Tako bomo poskusili opraviti normalni trening pred Hinterzartno, kjer tekme sledijo 22. decembra,” je dejal glavni trener Jože Berčič.

Naslednjič se bodo dekleta preizkusila čez dva tedna v nemškem Hinterzartnu, danes pa skakalno popoldne nadaljuje še fantje s posamično tekmo na mali skakalnici ob 17.00.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer :. Uradni rezultati
Izjava: Jože Berčič (.mp3)
Izjava: Ema Klinec (.mp3)


Leave a Comment