“Schlieri” na vrh, Slovenci solidni


Peter Prevc [foto: GEPA]

V pravljični švicarski vasici Engelberg se je pravkar končala še zadnja preizkušnja za skakalce pred prvim vrhuncem zimske sezone – novoletno turnejo. V spremenljivih razmerah, ki so tudi deloma krojile razplet današnje tekme, so se slovenski orli odlično odrezali v prvi seriji in se različno odrezali v drugi. Na stopničke so se povzpeli Avstrijca Gregor Shlierenzauer (ki z današnjo zmago prevzema tudi mesto vodilnega v skupnem seštevku) in Andreas Kofler ter Nemec Andreas Wellinger.


Schlierenzauer blestel tudi v Engelbergu [foto: GEPA]

Schlierenzauer še bližje rekordu

Že na začetku sezone je Schlierenzauer kot enega od ciljev za lotošnjo sezono omenil rekord Mattija Nykänena in sicer 46 zmag v svetovnem pokalu, zdaj pa se mu je še z 43. zmago povsem približal in bi ga lahko presegel že takoj po novem letu. V prvi seriji je bil s skokom 136 metrov (druga serija: 131 m) sicer na drugem mestu za rojakom Andreasom Koflerjem (137,5 m), a minimalna prednost in daljava 126 m nista zadoščali, da bi se Kofler na vrhu tudi obdržal. Drugo mesto pa si je delil z mladim Nemcem Andreasom Wellingerjem, ki se je z daljavo dneva (138,5 m) prebil na sam vrh z 11. mesta (130,0 m).

Dobro ekipno predstavo so ponovno pokazali prerojeni Poljaki. Potem, ko je včeraj Kamil Stoch zasedel drugo mesto, so se očitno prebudili tudi ostali in tako se je danes posebej izkazal Maciej Kot, ki je vodil večino prve serije – vse dokler mu te vloge ni prevzel rojak Stoch.

Slovenci v najboljši dvajseterici

Petru Prevcu (132,0 in 127,0 metrov) je tokrat uspelo sestaviti dva dobra nastopa, saj je že v prvi seriji zasedal odlično šesto mesto, ki pa mu ga je uspelo obdržati do konca tekme.Od samega začetka sem čakal tekmo, kjer se mi bosta poklopila oba skoka. Danes mi je to uspelo. Tekma je bila zanimiva, tako kot vse do sedaj. Upam, da se bo to samo še nadaljevalo,” je današnji rezultat pokomentiral Prevc, ki je dodal še mnenje o svoji drugi poziciji v slovenski reprezentanci: “To je le še dodatna motivacija, ker smo ubistvu trije, ki z lahkoto skočimo med deseterico. Ni nobene bojazni, če kdo nekoliko zamrazi, čakamo le, da se še preostali nekoliko zbudijo.Jurij Tepeš mu je sledil na devetem mestu (130,0 m), a je v drugi polovici tekme po znižanju zaletnega mesta in poslabšanju razmer nekaj mest izgubil in tako končal na 19. mestu. Jaka Hvala je bil po prvi seriji žrtev slabih razmer in je uspešno napadal iz ozadja (22. mesto, 124,5 m) – v drugi seriji se je uspel prebiti med najboljše ter zasedel končno 12. mesto. Matjažu Pungertarju se z rezultatom 121,5 metra žal ni uspelo uvrstiti med dobitnike točk. Trener slovenske reprezentance Goran Janus je bil z izidom zadovoljen: “Za nami je težka tekma, saj so se pogoji tekom tekme spreminjali. Čestitam Petru, Jaki in Juriju. Sedaj sledi Novoletna turneja. Potrebno je v miru potrenirati in gremo naprej,


Jaka Hvala se je z 22. mesta prebil na 12. [foto: FIS]

Zdaj se skakalna elita odpravlja na kratek odmor, a kot je povedal Janus, Slovenci ne bodo le počivali: “Mirovali ne bomo. Posvetili se bomo kondicijski pripravi in nato sami tehniki na skakalnici. Če bo pripravljena skakalnica v Planici, bomo trenirali tam.” Prav tako slovensko ekipo med odmorom čaka državno prvenstvo. “Ta premor je dober, saj potem do konca sezone nimamo prosto. V tem času bomo poiskali še rezerve in jih natrenirali,” je razkril Prevc.

Prva tekma že 61. novoletne turneje bo na sporedu 30. decembra, kvalifikacije pa dan pred tem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment