Še drugo letošnje ekipno slavje Slovencev

Saj ni res, pa je – 20 dni pred olimpijskimi igrami je slovenska skakalna reprezentanca danes še enkrat več dokazala, da je med glavnimi favoriti za ekipno zlato v Sočiju. Pred glasnim množičnim poljskim občinstvom so Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan in Peter Prevc poskrbeli, da smo tako kot že lani v Zakopanah znova zaslišali znan napev Prešernove Zdravljice. Slovenskim orlom je morala premoč priznati tako domača poljska reprezentanca, kot nemška na drugem in avstrijska na tretjem mestu. Sicer pa je za slovensko reprezentanco to druga zaporedna zmaga letošnje zime po tisti iz uvoda v sezono v Klingenthalu (takrat je sicer k zmagi namesto Damjana pripomogel Jaka Hvala) in šesto ekipno slavje na tekmah za svetovni pokal.


Še po prvi seriji so zasedali četrto mesto [foto: GEPA]

Po prvi skupini skakalcev je Slovenija zasedala (šele) peto mesto, kamor jo je potisnil Tepešev kratek skok (118,5 m). Ostali trije so do konca prve serije slovensko moštvo počasi, a vztrajno potiskali v ospredje. Kranjec je zmogel 131,5 metrov, uspešen je bil tudi Jernej Damjan, ki je nastopil v predzadnji skupini (134 m), zadnji as v slovenskem rokavu je bil Prevc. S skokom 132 metrom je Sloveniji priboril še kako potrebno prednost pred Norveško. Pred odhodom na odmor je bila Nemčija v vodstvu, druga je bila Avstrija, tretja Poljska, Slovenija pa četrta, a poljska prednost pred Slovenijo je znašala manj kot dve točki, za Nemčijo pa je slovenska četverica zaostajala okrog osem točk – povsem ulovljiva prednost pred finalom,v katerem se je zgodil ključen preobrat in skok na prvo mesto.

Slovenski skoki brez napak

Če je bil Tepeš še v prvi seriji tisti šibek člen slovenskega moštva, je v finalu svojemu nastopu dodal devet metrov in pol. Z njegovim skokom se je Slovenija že prebila na tretje mesto po neuspešnih poskusih Avstrijca Michaela Hayboecka in Nemca Andreasa Wanka. Dva skakalca pred koncem je bila Slovenija že na drugem mestu, potem ko se je skok povsem ponesrečil še enemu Avstrijcu Manuelu Poppingerju (114 m). Damjan je s skokom, dolgim 134,5 metrov, popeljal Slovenijo na drugo mesto pred še vedno vodilno Nemčijo. Ljubljančan že dolgo ni bil tako nasmejan ob izteku skakalnice, in mogoče si je z današnjima nastopoma prislužil celo vozovnico v Soči.

Pred nastopom zadnjega, ki je bil na vrhu skakalnice, Prevca, je imela Slovenija že neulovljivo prednost pred Poljaki in Avstrijci, ki so se z domačini celo borili za mesto na odru za zmagovalce. Nemškemu zadnjemu železu v ognju Severinu Freundu ni uspelo odbiti napada Prevca, ki je ob vetru v hrbet pristal pri 131,5 m,  s čimer je zanesljivo zasidral slovensko moštvo na prvem mestu, saj je nemška prednost pred zadnjo skupino skakalcev znašala samo še točko in pol. Na koncu je prednost pred drugouvrščeno Nemčijo znašala 11,7 točk, pred tretjo Avstrijo pa že več kot 26 točk.

Sledi posamična preizkušnja

V nedeljo bo skakalnica Wielka Krokiew gostila še posamično tekmo za svetovni pokal, na kateri bomo lahko vnovič spremljali vseh sedem slovenskih predstavnikov. Poleg že omenjene četverice še Rok Justina, Tomaž Nagliča in Jako Hvala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zakopane :. Uradni rezultati


Leave a Comment