Še ena mojstrovina Petra Prevca

S preizkušnjo na Bergislu v Innsbrucku se je začel avstrijski del 64. novoletne turneje za smučarje skakalce. Slovenija je tokrat držala pesti za četverico orlov, na čelu s Petrom Prevcem, ki je na Tirolsko prišel kot vodilni v seštevku turneje, z 8.6 točke prednosti pred drugouvrščenim Nemcem Severinom Freundom.

Prva dva slovenska skoka se nista razpletla po naših željah, saj tako Anže Lanišek (108.5 m, 93.0 t), kot Tilen Bartol (102.5 m, 77.4 t) nista prikazala vsega kar znata. Prvi je izgubil dvoboj z Japoncem Kentom Sakuyamo, drugi pa s Poljakom Kamilom Stochom, njuni končni uvrstitvi pa sta bili 44. oziroma 49. mesto.

Nasprotnik Domna Prevca, ki je na včerajšnjih kvalifikacijah zasedel drugo mesto, je bil Norvežan Daniel Andre Tande. Le-ta se ni odrezal najbolje (106.0 m, 89.1 t), precej rezerv pa je za finale prihranil tudi Domen, ki je Norvežana sicer premagal, a zasedel 29. mesto (111.0 m, 98.2 t).


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Peter Prevc je tokrat skočil predzadnji in to v tedaj najslabših vetrovnih pogojih. Njegov mojstrski skok se je končal pri 125-ih metrih, s čimer je zbral 130.8 točke (od tega je bilo 7.1 točke vetrnega dodatka) in prevzel vodstvo. Avstrijec Michael Hayboeck je s še nekoliko slabšim vetrom pristal na sedmem mestu (119.0 m, 119.2 t), kar je pomenilo, da sta bila tik za Petrom uvrščena Norvežan Kenneth Gangnes (126.5 m, 127.1 t) in Freund (122.5 m, 125.1 t).

Dvajset minut kasneje smo videli drugi skok Domna, ki je bil precej boljši. 121.5 metra in skupno 220.1 točke je bil lep obet za napredek po lestvici navzgor, kar se je na koncu tudi uresničilo, saj je zasedel 23. mesto.

Freund je v drugi seriji prikazal odličen skok, pristal pri 128-ih metrih, s tem prišel do 258.4 točke in tako prevzel vodstvo. Gangnes nato napada Nemca ni mogel odbiti in prišel na mesto za njim, zgodba pa se je spisala popolnoma drugače po nastopu Petra. Ta je prikazal še en neverjeten skok. 132 metrov in povprečna sodniška ocena 19 je pomenilo, da je zbral 269.5 točke s čimer je prišel do nove zmage.

Dva skoka pred koncem novoletne turneje Peter Prevc seveda zaseda prvo mesto, njegov naskok pred Freundom pa znaša 19.7 točke. Gangnes, ki je danes prehitel Haybocka in je na tretjem mestu, je zbral 41.9 točke manj kot naš skakalec.
Odločitev, da Peter na včerajšnjih kvalifikacijah ne nastopi, se je očitno obrestovala. O razlogu, zakaj se ni spustil po skakalnici je dejal: ″Po tem, ko se naredil dva dosti solidna oziroma stabilna skoka, smo videli, kaj nam še manjka, kje so napake. Odločili so se, da me pošljejo v hotel počivati, saj je bila med drugim trening skokom in kvalifikacijami ena ura. Se pravi, da sem bil dve uri pred ostalimi v hotelu in dobro sem jih izkoristil za spanec.

Za tem je komentiral poskusno serijo, v kateri je skočil 115.5 metra, kar ni bila tako dobra popotnica kot na prejšnjih prizoriščih ter dogodke po tem: ″Poskusna serija danes res ni bila najboljša popotnica za prvo serijo, tako da je bilo za nas to kar ”nervozno” pa tudi za koga drugega. A z Goranom in Frankom smo se hitro usedli, pogledali na kamero in videli, da sem odskočil dva metra prezgodaj. Goran je tako rekel, da je treba biti potrpežljiv, da čeprav je kratek nalet, se zna miza zelo potegniti in točno to se je zgodilo. Zato sem bil potem zelo zadovoljen, kar zelo mi je odleglo, ker sem zmogel to mizo počakati oziroma dočakati.

V prvem skoku daljava res ni bila ne vem kaj, a bi rekel, da je bila današnja tekma ena izmed bolj ”zafrknjenih”. Rampa je bila zelo nizka. Bil je konstanten veter od zadaj in z nizko rampo ti mora skok res dobro uspeti, da se lahko boriš za metre. V prvi seriji je bilo kar zelo odločilno, da sem dobro skočil. Kot sem že rekel, ko ti v težkih razmerah, z nizko rampo in z vetrom od zadaj ne uspe dobro skočiti, si takoj prikovan na sredino ”pukla”,″ je nato rekel Peter.

Po tem je odgovoril na vprašanje, ali bi lahko drugi skok označil z oceno enajst, kot jo je napovedal že v Garmisch-Partenkirchnu: ″Glede na to, da je bil drugi skok dovolj za enajsto zmago, je bil za ”enajstico”. Zdaj grem v Bischofshofen še po ”dvanajstico”. Te dobre skoke je treba zmeraj nadgrajevati. Zmeraj se lahko še doda kakšen impulz ali pa se doda malo sproščenosti. Skok je vedno lahko bolj sproščen, tekoč, elastičen, vedno se da kaj izboljšati in k temu stremim.

In nato še razkril, če je kaj razmišljal o lanskoletnemu rezultatu v Innsbrucku, ki ga je z enajstim mestom oddaljil od vrha seštevka točk novoletne turneje: ″Že velikokrat tekom te turneje se mi je lanski Innsbruck malo prikazal pred očmi oziroma v glavi, kako se je tukaj vse skupaj odvijalo. Zato sem res vesel, kako sem se spoprijateljil s skakalnico. Očitno je pomagalo, da smo poleti tu trenirali, še vedno pa je bila uganka, ali se lahko pripeti kakšna nepotrebna napaka.

Na koncu je še ocenil ali je bila to najtežja tekma do zdaj: ″Kaj pa vem, vsaka tekma je zgodba zase. Sem tudi tak, da hitro pozabim, kar se je zgodilo. Psihično je bila res težka tekma, ne vem pa če je bila najtežja. Mislim, da je bila lanska, ko sem bil tu neuspešen, veliko težja.


Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Rezultati: Novoletna turneja .: Innsbruck


Leave a Comment