Sedme stopničke za Štuhčevo, tretjič v zgodovini dve Slovenki med pet

V švicarski Crans Montani je danes potekala alpska kombinacija za ženske, ki je gostila odpadlo tekmo iz Altenmarkta/Zauchenseeja. Na štartu sta bili tudi Ilka Štuhec in Maruša Ferk.

Druga od treh kombinacij v sezoni (prvo v Val d’Iseru je dobila Štuhčeva) bi se morala začeti ob 10.30 s superveleslalomov, a je bila po treh odstopih prekinjena in prestavljena na 11.30 uro. Tekmo je odprla Mariborčanka, ki je kmalu po štartu odstopila, potem, ko je na skoku poletela v napačno smer in zgrešila vratca. Po odstopu in poškodbi Švicarke Denise Feierabend, ki se je na progo podala za Francozinjo Tesso Worley, se je sestala tekmovalna komisija, tekmo zaradi nevarnosti prekinila in štart prestavila na nižje mesto, kar je bila voda na mlin slalomistkam. Štuhčeva in Worleyeja sta dobili novo priložnost, nesrečna Švicarka, ki so jo v cilju proge Mont Lachaux odpeljali na akiju, pač ne. Nastopu se je v drugem terminu zaradi slabih razmer in dogajanja na progi odpovedalo kar nekaj smučark, med drugim celotna ameriška reprezentanca.


Ilka Štuhec je znova na zmagovalnih stopničkah [foto: GEPA]

V drugo je Štuhčeva prišla do cilja in postavil čas 1:10.50, ki ga kasneje ni uspelo izboljšati nobeni tekmovalki. Prva je za aktualno svetovno prvakinjo v smuku v cilj prišla šele Švicarka Wendy Holdener s štartno številko 7, ki pa je na veleslalomsko zastavljenem superveleslalomu (zakoličil ga je švicarski trener) zaostala debele 2.45 sekunde. Najbolj se je slovenski junakinji približala Italijanka Frederica Brignone (+0.52), tretja pa je bila specialistka za slalom Avstrijka Michaela Kirchgasser, ki je bila od Ilke počasnejša 69 stotink.

Kot devetnajsta se je na progo podala Maruša Ferk, ki je v tej disciplini na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu zasedla 8. mesto. Po uvodnem delu je njen zaostanek znašal 34 stotink, se do drugega merjenja vmesnega časa povečal na 75 stotink, v srednjem delu je izgubila le šest stotnik in imela v zadnji četrtini, po dobro izpeljanem zahtevnem desnem zavoju, 1.07 sekunde zaostanka, ki se je do cilja povečal na 1.21 sekunde. To je zadoščalo za tedaj peto mesto, od tekmovalk za njo pa jo je prehitela zgolj Švicarka Priska Nufer.

Slalomski del, ki ga je postavil ameriški trener, je otvorila Italijanka Nicol Delago. Pred nastopom Holdenerjeve je ker lep čas vodila Nemka Lena Dürr, ki jo je Švicarka prehitela za 70 stotink. Aktualna svetovna prvakinja v kombinaciji je vodila tudi pred nastopom Ferkove. Šesta po prvi vožnji je imela pred Švicarko 1.24 sekunde naskoka. Po prvem merjenju vmesnega časa ji je ostalo še 79 stotin prednosti, za spodnji del jih je bilo še 18, v cilju pa je s 45 stotinkami zaostanka zasedla odlično drugo mesto. Z odlično drugo vožnjo je napredovala na kočno 5. mesto in še izboljšala uvrstitev iz svetovnega prvenstva, ko je bila osma. Prva je Holdenerjevo prehitela šele Kirchgasserjeva, ki ji je v cilju ostalo 32 stotink prednosti. Presenetila je Brignonejeva, ki je s fenomenalno slalomsko vožnjo (tretji čas) prevzela vodstvo z velikansko prednostjo (+1.16). Štuhčeva se je slaloma lotila nekoliko previdneje in prednost 52 stotink s štarta se je pretopila na 45 stotink zaostanka. Pri drugem merjenju vmesnega časa je narasel na 70 stotink, 1.01 sekunde zaostanka v cilju pa ja zadoščalo za fenomenalno drugo mesto. S tem je obdržala majico vodilne v skupnem seštevku alpske kombinacije.

Štuhčeva je z današnjo uvrstitvijo zelo zadovoljna, da ji po začetnem šoku ni bilo lahko, pa je priznala tudi sama: “Zelo sem se prestrašila, ampak hvala bogu se je dobro izteklo in ni bilo hujšega. Potem se razmišljala, da, če bo karkoli narobe, ne bom peljala in ne bom borbala za vsako silo. Potem je bilo okej in sem odpeljala do cilja.

Je podobno kot Američanke razmišljala, da bi tekmo izpustila? “Vedela sem, da lahko to naredim, da ne bo čisto nič narobe. Kar so one naredile se mi zdi res super, da če se niso počutile, da so imele toliko ‘jajc’, da so rekle, da ne bodo štartale.” Sej ji je pred štartom slaloma v glavi vrtel film s svetovnega prvenstva in nastopa na kombinaciji? “Nisem razmišljala o prejšnjih nastopih. Vedela sem, da je proga strma, da je zahtevna in da se ne smem zaganjati v prazno, zato sem malo bolj z glavo odpeljala. Ko sem nekje od polovice dobila ritem, pa je malo bolj steklo.

Tudi Ferkovi se je po tekmi smejalo: ”Končno tudi slalom po vseh teh udarcih ni bil slab. Superveleslalom pa sploh.” O stanju na progi pa: “Dokler nisem prišla v cilj, nisem mogla vedeti, ali grem dobro ali slabo. Tudi vse ostale tekmovalke so tako dejale.” Proga je bila resda razrita, toda: “Na nek način me je kar malo presenetilo. Na ogledu so vrgli sol in je začudi dovolj dobro prijelo. Podlaga je na splošno zelo mehka, sneg je mrtev.

V soboto je v Crans Montani na sporedu superveleslalom, v nedeljo pa še ena kombinacija.


Rezultati: Svetovni pokal .: Crans Montana :. Alpska kombinacija (ž)
Izjava: Ilka Štuhec (.mp3)
Izjava: Maruša Ferk (.mp3)


Leave a Comment