Semeniču rezultat kariere, Zajcu prve točke, med 20 še Prevc in Damjan

Na tretji posamični tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v ruskem Nižnem Tagilu slovenski skakalci nadaljujejo s stopnjevanjem forme. Najboljši je bil tokrat, odličen 9., njegov uspeh so odlično dopolnili Timi Zajc s prvimi točkami, Peter Prevc in Jernej Damjan, ki so končali med najboljšo dvajseterico.


Anže Semenič je po Planici 2015 drugič v karieri končal med najboljših 10 [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Tretja posamična tekma svetovnega pokala 2017/18 je prinesla tekmo v ruskem Nižnem Tagilu. Skozi včerajšnje kvalifikacije se je na tekmo uspešno prebilo vseh 7 slovenskih skakalcev v oddaljeni Rusiji. Tekmo je za Slovenijo s 122 metri in 107,6 točkami dobro odprl Anže Lanišek, a malce spremenljivih razmer v nadaljevanju je poskrbelo za to, da je bil njegov dosežek premalo za prve letošnje točke, zasedel je 32. mesto. Robert Kranjec je kot naslednji naš skočil najslabše, potem ko je moral z zaletne rampe. Pristal je pri 112 metrih, 90,6 točk pa ga je uvrstilo na 45. mesto. Timi Zajc je kot tretji naš le dočakal krstni nastop na posamični tekmi svetovnega pokala po diskvalifikaciji v Wisli. Pristal je pri 119.5 metrih, 114,6 točk pa ga je uvrstilo na 27. mesto po prvi seriji. Imel je najslabše razmere, kot edini je dobil dodatek točk za vetrovne razmere. Žal se napad na tretje zaporedne točke ni izšel Tilnu Bartolu, ki je dobro skakal včeraj, tokrat pa je z enako daljavo kot Zajc zbral 104,8 točk, to pa je pomenilo 35. mesto. Anže Semenič je bil precej daljši, pristal je pri 130 metrih, 121,5 točk pa je bilo dovolj za visoko 14. mesto. Še višje, najvišje od Slovencev je bil Peter Prevc, ki je v povprečnih razmerah s 131.5 metri in 129,5 točkami zasedal 6. mesto. Jernej Damjan, ki je skakal kot zadnji, je s 127.5 metri in 120,0 točkami prvo serijo končal na 16. mestu.

Presenetljivo je vodil Nemec Karl Geiger s 131 metri ter 135,1 točkami pred Danielom Andrejem Tandejem, novim uradnim rekorderjem naprave s 141 metri, a je pristal sonožno in zbral 134,8 točk. Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft s 133 metri in 133,0 točkami.

V finalu mlada napredovala, starejša nazadovala

Finalno serijo je za Slovenijo z odličnimi 134 metri odprl mladi Zajc, ki je z 242,6 točkami nekaj časa vodil, po sijajnem skoku Andreasa Wellingerja, ki je pristal pri 138.5 metrih in zbral 264,2 točk, pa je bil dolgo drugi. Na koncu je napredoval kar na odlično 12. mesto! “Prvi skok je bil dober, a sem imel malo smole z vetrom, drugi skok pa je bil fenomenalen in sem zelo zadovoljen. Stati na mestu vodilnega je odličen občutek, upam, da bom večkrat,” je po prvih točkah sijal od sreče Zajc. Damjan je s 127.5 metri in 238,5 točk malce nazadoval, a le do 18. mesta, s katerim je zaokrožil odličen ekipni uspeh Slovencev. Odličen skok je v finalu uspel poletnemu rekorderju naprave, Semeniču, ki je s 131 metri in 243,9 točkami drugič v karieri skočil med deseterico, z 9. mestom je postavil najboljši rezultat kariere! “Zadovoljen sem z rezultatom, a neke malenkosti še lahko popravim. Najboljši rezultat v karieri mi pomeni bolj kot ne to, da sem s poletne sezone uspel prenesti dobre skoke in da sta mi tudi na tekmi uspela dva dobra skoka,” je po super uspehu povedal Tržičan.

Žal se ni izšlo Prevcu, ki je s 123.5 metri in 242,5 točkami v izenačeni tekmi še vedno končal zelo visoko, na 13. mestu, kar je najboljši letošnji rezultat. “S celotno tekmo sem super zadovoljen. Naredil sem napredek v primerjavi s prejšnjo tekmo, lepo sem skakal. Vsega pa se ne da popraviti iz danes na jutri. Pred mano je še kar nekaj dela, potrebno bo ostati miren,” je dan analiziral Prevc.

Zmage, prve letos, se je veselil osmi s prve serije, Nemec Richard Freitag, ki je z 267,5 točkami slavil pred Tandejem z 266,9 točkami in Johannom Andrejem Forfangom, ki je s 141.5 metri v finalu do stopničk prišel s 13. mesta. Zbral je 264,3 točk. Četrto mesto sta si razdelila Wellinger in Kraft z 264,2 točkami. Geiger je končal na šestem mestu. Vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala je prevzel Freitag, Damjan je sedmi.

Tekma je bila precej vetrovna, a ni odločala samo sreča, temveč tudi sam skok. Sem zadovoljen. Anže Semenič je postavil rezultat kariere, Timi Zajc je bil 12., prve točke v svetovnem pokalu v taki konkurenci je odličen rezultat. Tu sta še 13. mesto Petra in 18. Jerneja. Tekma je bila težka, ampak sem zadovoljen,” je povzel glavni trener naših Goran Janus.

Nedelja, 3. december
14.30 Kvalifikacije
16.00 Tekma


Rezultati: Svetovni pokal .: Nižni Tagil
Izjava: Anže Semenič (.mp3)
Izjava: Timi Zajc (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment