Sezona smučarskega krosa je pred vrati

Danes se je novinarjem predstavila A ekipa smučarskega krosa, ki čez nekaj dni začenja s tekmovanjem svetovnega pokala. V soboto in nedeljo sta namreč na sporedu tekmi v italijanskem Innichenu. Zbranim novinarjem sta nekaj besed namenila tudi vodja discipline smučarski kros Rok Dokl in glavni trener Aljoša Planteu, o poteku treningov in pričakovanjih pred tekmami pa so spregovorili Filip Flisar, Saša Farič in Matej Adorjan.

Direktorica Smučarske zveze Slovenije (SZS) Barbara Kürner Čad je na začetku dejala: “Tako kot pri Mednarodni smučarski zvezi je tudi pri nas smučarski kros pod okriljem panoge prosti slog. Gre za zelo atraktivno disciplino, kjer imamo tudi Slovenci dva vidna predstavnika, olimpijca, Sašo Farič in Filipa Flisarja. Veseli pa nas, da imamo v ozadju tudi mlajše tekmovalce, kot je Matej Adorjan, ki bodo v prihodnje konkurirali ostalim.

Cilji so spodbudni, poletje je minilo v dobrem duhu. Ekipa je nekoliko na novo formirana, saj imamo novega trenerja, Aljošo, tekmovalci pa so stari znanci SZS. V sezoni, ki prihaja so cilji in apetiti vsekakor visoki. V moški konkurenci pričakujemo kar nekaj uvrstitev med deseterico, nadejamo pa se tudi kakšne medalje. Med ženskami je Saša Farič ena izmed najboljših v tej disciplini, kljub poškodbi rame pa je dobro pripravljena. Res se veselimo teh prvih tekem, da dokažemo, da smo delali pravilno in da smo šli v pravo smer. Omenil bi še smučarsko opremo. Flisar je šel iz Rosignolla na Elan, Saša na Stoeckli, Matej pa gre na Elan. Material imamo zares zelo dober in to je tudi eden izmed razlogov, da pričakujemo uspešno sezono. Največji cilj pa je seveda leto 2014 in Olimpijske igre,” je pred novo sezono optimističen vodja discipline smučarski kros Rok Dokl.


Filip Flisar [foto: Matej Obu]

Trenersko palico je v letošnji sezoni prevzel Aljoša Planteu. Veseli ga predvsem številni trening na snegu: “Kar se tiče kondicijskih priprav smo sicer začeli sodelovati nekoliko pozno, to je na koncu avgusta, snežne razmere pa niso bile najboljše. Toda od septembra naprej smo imeli na snegu kar 38 dni treningov, tako da so bili ti dnevi kar naporni. Matej je imel operacijo meniskusa, Saša pa si je na treningu v Hintertuxu poškodovala ramo, a mislim, da bo vse v redu. Na prvi tekmi sicer ne bo 100-odstotno pripravljena, v nadaljevanju pa zagotovo. Trenirali smo dobro, vzdušje pa je odlično. O določenih ciljih bi težko govoril ali jih postavljal, saj lani nisem bil z ekipo. Vedno pa si seveda želimo nastopiti v finalu, mogoče pridemo tudi do kakšne medalje.

V letošnji sezoni lahko največ pričakujemo od Mariborčana Filipa Flisarja, ki je pred novimi izzivi dobro pripravljen: “Počutim se dobro, vsekakor bolje kot prejšnjo sezono, tako fizično kot tehnično. Delali smo dobro, kot ekipa se razumemo in naredili smo kvalitetne treninge. Z materialom sem zadovoljen, letos pa ciljam visoko, glede na to, da sem lani pokazal, da sem zmožen priti do dobrih rezultatov. Ne pretiravam, če rečem, da si letos želim zmage. Delam na tem in upam, da bo do tega prišlo.


Saša Farič [foto: Grega Stopar]

Rahlo poškodovana Saša Farič upa, da ji bo kljub temu spel dober uvod v sezono: “Rama je gibljiva, a je še vedno prisotna bolečina. Največji problem bo na startu, na te tekme pa grem, ker mi je šlo pred poškodbo zelo dobro. Mislim, da bo januarja bolje, na prvi tekmi pa nimam kaj izgubiti. Rada bi prišla do pravega občutka, potem pravi rezultati ne bodo problem.

Leave a Comment