Shiffrinova potrdila slalomsko prevlado

Američanka Mikaela Shiffrin je z deveto slalomsko zmago v karieri sklenila sezono v tej disciplini. V Lenzerheideju je bila 19-letnica ponovno za razred boljša od konkurentk, saj je imela pred Švedinjo Frido Hansdotter več kot sekundo prednosti. Tretje mesto si je z dobro drugo vožnjo zagotovila avstrijska veteranka Marlies Schild. Omenjena trojica je bila letos tudi najboljša v slalomskem seštevku.

Prva proga, ki jo je zakoličil trener Tine Maze Mauro Pini, je bila izjemno dolga in zapletena. Mnogi so jo primerjali s tistimi, ki si jih zamisli Ante Kostelić. A za razliko od Ivice, ki postavitve svojega očeta dobro pozna, Tina ni vedela, kako naj sploh smuča. Z več kot petimi sekundami zaostanka je bila uvrščena na predzadnje mesto, prehitela je le mlado Slovakinjo Petro Vlhovo, ki je na progi naredila veliko napako.


Tina Maze je nastopila nemotivirana in nekoliko slabšega zdravja [foto: GEPA]

Popolnoma drugače je smučala Shiffrinova, ki si je že pred zadnjo tekmo zagotovila slalomski kristalni globus. Strm zgornji del ji ni povzročal težav, v srednjem je z dinamičnim smučanjem le še pridobivala hitrost, ki jo je sproščeno ohranila do cilja. Hansdotterjeva je imela drugi čas, njena rojakinja Maria Pietilae-Holmner pa tretjega.

Finalna vožnja ni bila tako zahtevna, zato so bile razlike med tekmovalkami manjše. Vrstni red se je nekoliko premešal, denimo Schildova je na tretje mesto napredovala s šestega. Shiffrinova pa je dokazala, da je najboljša slalomistka sveta. Američanka je namreč v slalomu zares dosegla vse, je tako svetovna kot olimpijska prvakinja, danes pa je prejela že drugi kristalni globus za najboljšo v seštevku te discipline.

Mazejeva izgubila šampionski obraz

Tina Maze, ki se je pred letom dni v Lenzerheideju še borila za mali slalomski kristalni globus, se letos med slalomskimi količki ni znašla. Po prvi vožnji so se razširile govorice, da ima Črnjanka želodčne težave, kar naj bi bilo tudi vzrok, da se na drugo progo ni podala. Tudi če ne bi imela zdravstvenih težav, je jasno, da v zadnjih dneh v ekipi slovenske smučarke ni vse tako, kot bi moralo biti. Zato toliko nejevolje in solza v njenih očeh, četudi je v sezoni, kot pravi, dosegla zastavljene cilje. Za šampionko, kot bi porezultatih sodeč morala biti, bi pričakovali drugačen odnos na zaključku sezone. Dvakratna olimpijska prvakinja pa bo morda celo izpustila jutrišnjo zadnjo tekmo sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lenzerheide :. Slalom (ž)


Leave a Comment