Skakalci na ledeno smučino


Slovenska skakalna ekipa [foto: SZS]

Danes se je v razstavnih prostorih dolgoletnega sponzorja nordijskega dela Smučarske zveze Slovenija predstavila moška in ženska skakalna reprezentanca Slovenije. Sedmi sili so svoja pričakovanja pred sezono zaupali varovanci Matjaža Zupana in varovanke Matjaža Triplata.

Franci Petek, športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo: “Veseli me, da smo imeli dobre možnosti treninga v preteklem poletju. Predvsem smo tempirali , da bomo čimbolje pripravljeni vstopili v zimsko sezono. Kako dobro smo dejansko to realizirali bodo seveda najbolje pokazale same tekme. Vsekakor pa vsa testiranja in treningi v zadnjem obdobju kažejo, da smo delali dobro. Želim si, da bi bili vsi zdravi in bi tako lahko zdržali celo sezono na željenem nivoju. Pred nami so še zadnji treningi pred prvimi tekmovanji konec meseca. Pozitivno je to, da nam letos ni potrebno oditi na treninge na sneg v Skandinavijo, temveč se bomo na sneg privajali na ledeni smučini v Avstriji in v Nemčiji. Kombinatorci pa so že opravili s tekaškimi treningi na snegu v preteklem tednu v Lillehammerju.

Matjaž Zupan, glavni trener smučarjev skakalcev: “Glede na to, da nam je sploh zadnji del priprav, ko smo želeli dvigniti motoriko, uspel zelo dobro, smo optimistični. Testi so pokazali, da smo v primerjavi z lanskim letom v tem obdobju storili še korak naprej, kar nas seveda navdaja z nekim dobrim občutkom, s pozitivnim gledanjem na samo sezono. V ozadju je seveda še tehnika, kateri smo posvetili velik del priprav v oktobru. Tako da je sedaj že čas, da se vse skupaj združi v eno celoto, tako da si želimo le še, da nam uspejo te zadnje priprave v Hinzenbachu in Klingenthalu. Glede na vreme vseeno ne pričakujemo snega, tako da bomo v miru odšli v Kuusamo. Kaj si želimo? Glavni cilj sezone je seveda svetovno prvenstvo v Oslu, kjer si želimo do šestega mesta. Seveda imamo tudi ekipo, na kateri delamo že zadnji dve leti in z njo, če se vse poklopi, lahko posežemo zelo visoko. Res je, da zelo široka ta ekipa ni, tako da bi lahko napovedal naskok na povsem najvišja mesta. A imamo izkušene in mlade tekmovalce, ki prihajajo kot npr. Peter Prevc. Če nam to mešanico uspe združiti skupaj na tej tekmi, lahko posežemo zelo visoko. Drugi cilj sezone je novoletna turneja, kateremu je enaka tudi naša Planica. Povsod si seveda želimo dobrih nastopov. Če pogledamo celo sezono svetovnega pokala, si želimo na stopničke ter še štiri uvrstitve do šestega mesta. Videli smo, da če se nam sezona dobro zapelje, so ti cilji povsem dosegljivi. Sam sem optimističen in verjamem, da lahko naredimo korak naprej v primerjavi z lansko zimsko sezono.

Robert Kranjec: “Čez poletje ni bilo večjih nihanj, vse treninge in tekme sem odskakal na kar visokem nivoju. Malce težav je bilo le na začetku, a na koncu se je vse lepo izšlo. Najbolj pomembno je to, da imam sedaj v sebi dober občutek in že z veseljem pričakujem prvi del treninga na ledeni smučini.

Jernej Damjan: “Če pogledamo na poletje, sem imel kar precej težav. Kot sem povedal že nekajkrat, sva z Matjažem konkretno spremenila mojo tehniko in vse ostalo kar sodi zraven in na koncu lahko rečem, da sem že močno dvignil svoj nivo skokov. Trenutno sem prav srečen, da z glavo še nisem povsem pri prvih tekmah, temveč se posvečam temu kaj moram delati in kaj želim od mojega telesa.

Peter Prevc: “V tej sezoni nimam nobenih posebnih ciljev, saj si glede na mojo pripravljenost v tem obdobju lahko postavim prenizke cilje, lahko pa tudi obratno, tako da ne pomenijo nič. Sicer pa testi kažejo, da sem dobro pripravljen tako na motoriki kot tudi na tehniki, ki mi ne povzroča težav.

Rok Zima: “Želim si, da bom stabiliziral in še nadgradil skoke s konca poletne sezone in najboljše prinesel na sneg. Upam, da bi se v svetovnem pokalu redno uvrščal med najboljšo trideseterico.

Mitja Mežnar: “Poleti se rezultatsko res ni izšlo tako kot bi si želel. To sem lahko pričakoval, saj sem vedel, da sem zelo trdo treniral. Vseeno sedaj počasi že kažem tisto pravo podobo in verjamem, da se bo že na treningu na ledeni smučini ves trening združil. Vem, da s tako močnim treningom, kot sem ga imel poleti morajo priti rezultati. Zelo se že veselim prihajajoče zime.

Matjaž Triplat, glavni trener ženske skakalne reprezentance: “Sama priprava je bila usmerjena v naš primarni cilj – to je svetovno prvenstvo v Oslu. Sekundarni cilj je mladinsko svetovno prvenstvo v Estoniji, kjer bo prvič organizirano tudi ekipno tekmovanje za dekleta. Sicer smo podaljšali bazično pripravo, kar je zame osebno kot trenerju poseben izziv. Poletni del se je dobro iztekel tudi kontrolni testi in rezultati le teh so zelo pozitivni. Sem velik optimist in že komaj čakam na začetek sezone.

Maja Vtič: “Pričakujem, da se bo nivo skokov pozimi še dvignil. Že proti koncu poletja so se skoki precej izboljšali. Vem, da smo dobro trenirali in z veseljem pričakujem zimo.

Eva Logar: “Pred zimo moram popraviti še nekaj stvari, ki še niso takšne kot bi si želeli. Ne dvomim, da nam to nebi uspelo, cilje pa bom zadržala zase.

Špela Rogelj: “Želim si, da bi na tekmah pokazala takšne skoke kot na treningih. Torej, da bi na tekmah skakala bolj sproščeno kot do sedaj.

Leave a Comment