Skakalci so se priklonili danes nepremagljivemu Kasaiu

Noriaki Kasai je res svojevrsten fenomen. Po kar desetih letih je skoraj 42-letni japonski skakalni veteran znova dobil tekmo za svetovni pokal. Šampionu, ki se je pred 22 leti odel z naslovom svetovnega prvaka v poletih, se je ob izteku letalnice Kulm v Bad Mitterndorfu priklonilo kar nekaj skakalcev, saj je bil danes preprosto nepremagljiv.

Prevc še čaka na prvenec

Japonski šampion, ki je v svetovnem pokalu tekmoval že, ko so se nekateri njegovi današnji sotekmovalci šele rodili, je najboljšo predstavo pokazal že v prvi seriji. Tri metre je Kasai sicer zaostal za najdaljšim Petrom Prevcem, ki je z mirnim letenjem in še lepšim doskokom pristal pri 199 metrih, a pred slovenskim orlom vseeno prevzel vodstvo z minimalno razliko zgolj dveh desetink točke. Na četrto in šesto mesto pred nadaljevanjem sta poletela tudi Robert Kranjec (189,5 m) in Jurij Tepeš (185,5 m), ki sta blestela že na prvih uradnih treningih in petkovih kvalifikacijah. Napovedovala se je celo trojna slovenska zmaga, a vztrajen veter v hrbet v zadnji tretjini druge serije ni dopuščal dolgih poletov.


Jurij Tepeš [foto: GEPA]

Ko je bil na vrhu Tepeš, so se razmere še poslabšale, doskočil je pri solidnih 178 metrih, kar je bilo dovolj za sedmo mesto. Kranjec, ki je dvakrat zmagal na letalnici v Kulmu, je poletel dva metra in pol dlje kot njegov reprezentančni kolega, a tudi on na koncu izgubil eno mesto, bil je peti. Zadnje in najmočnejše slovensko orožje  je znova nastopilo odlično. Prevc je s 190,5 metri premagal Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja (danes tretji), ko je bil na vrhu zaletišča pripravljen japonski skakalni as Kasai. Še enkrat več se je z daljavo 197 metrov utrdil na prvem mestu, prednost pred Prevcem pa je bila ob koncu kar velika, nekaj več kot deset točk. “Za Kasaija samo rečem kapo dol, se vidi, da ima 20 let več izkušenj,” je svoj nastop v Kulmu pokomentiral Prevc, ki se vztrajno približuje svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu.


Peter Prevc po Bischofshofnu spet na stopničkah, ob njem sta Noriaki Kasai in Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Hvala in Naglič morata izboljšati svoje letenje

Točke svetovnega pokala je osvojil tudi Jaka Hvala (170 m; 175,5 m), ki bo moral pred nadaljevanjem sezone izboljšati vidno kriljenje rok v zraku. Danes je zasedel  24. mesto.  Na repu elitne trideseterice je tekmo končal Tomaž Naglič (170 m; 156,5 m). S kratkimi poleti ni mogel konkurirati niti Jernej Damjan, ki se ni uvrstil v finale.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kulm :. Uradni rezultati


Leave a Comment