Skakalci z željo po večji kvoti


Franci Petek, Matjaž Zupan in Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik]

Smučarji skakalci so v nemškem Klingenthalu zaključili z letošnjo sezono tekem za poletno veliko nagrado. Slovenska ekipa je z doseženim zadovoljna, čeprav rezultati tega ne kažejo. Pred pričetkom poletne sezone je Matjaž Zupan o ciljih spregovoril naslednje: “Dvakrat do šestega mesta, trikrat do desetega, si pa seveda želimo tudi kakšnih stopničk.” Na desetih tekmah so naši skakalci vknjižili vsega eno uvrstitev med najboljših deset – v Liberecu je bil Peter Prevc deveti.

“Prvi selektor” skakalcev se rezultatskega manjka zaveda. “Poletne sezone nismo začeli po željah, zaredi česar tudi ni bilo rezultatov. Skoke smo imeli že kar na nivoju. A vsaka nadaljnja tekma je pokazala neko stopničko višje. Na zadnjih dveh tekmah so se stvari bolj utrdile, tako da smo ostali na neki viziji, da ohranimo to, kar smo si začrtali in se ne bomo obremenjevali z rezultati in spreminjali konceptov treningov. Neko bazo motoričnih priprav imamo, smo dobro delali, do prvih tekem pa tega še nismo vključili v neko celoto. To nam sedaj bolje uspeva. Edina stvar, ki je prilagojena, kar se tiče dela naprej, je to da se bomo vseeno vrnili na manjše skakalnice in s tem fazo leta postavili na višji nivo,” je zakulisje dogajanja v skakalni ekipi predstavil Zupan.

Poleg Prevca je Zupana najbolj razveselil vidni napredek Roka Zima: “Veseli me, da je Peter konstanto odskakal na temu tekmovanju. Zelo lepo presenečenje je bil Rok Zima, ki je iz celinskega pokala in B reprezentance prišel na zelo visok nivo forme, tako da vidimo, da se dela dobra ekipa. Rezultatski premik je naredil tudi Jernej Damjan. Stvari se nekako gradijo in kljub temu, da nismo imeli veliko za pokazati, osebno mislim, da smo na dobri poti, ter da lahko v naslednjem mesecu in pol stvari še nadgradimo. Edina stvar, ki nas jezi in nas je spravila v slabo voljo so kvote, saj smo padli na štiri tekmovalce. S tem je težje graditi dobro ekipo, predvsem na ekipnih tekmah prvega dela zimske sezone. Če je zraven peti ali mogoče še šesti tekmovalec, je ekipa seveda širša. Po eni strani daš možnost drugemu, da pristopi zraven v svetovni pokal, tudi če ni v najboljši formi, po drugi strani pa želiš večjega izbora za tekme.

Skakalci bodo v ponedeljek odšli na trening na manjše skakalnice v Beljak in Ramsau, konec tedna pa jih čaka državno prvenstvo. Sledilo bo zaključno testiranje na Fakulteti za šport ter državno prvenstvo za mladince do 20 let konec oktobra. “Ker imamo v A in B ekipi kar nekaj mladincev, bomo še posebno pozorni na to državno prvenstvo,” je zaključil Zupan.

Prvič v karieri je na tovrstnem tekmovanju nastopil Peter Prevc, ki je na koncu osvojil 23. mestu v skupnem seštevku. “Poletna sezona je bila zame kar uspešna, čeprav bi lahko na prvem delu prikazal še nekoliko več. V drugem delu sem tudi na tekmi prikazal skoke iz treninga in tako so prišli vidnejši rezultati. Manjka mi še nekaj sproščenosti,” je dejal 18-letni član SK Triglav Kranj.


Fotogalerija: 05.10.2010, Novinarska konferenca


Leave a Comment