Skakalke in skakalci so pripravljeni na poolimpijsko sezono

V prostorih generalnega sponzorja slovenskih nordijskih reprezentanc, podjetja Gorenje d. d., se je danes tradicionalno pred začetkom sezone svetovnega pokala predstavila naša reprezentanca v smučarskih skokih. Fante prve tekme čakajo že konec tega tedna v Wisli, dekleta pa čez dobra dva tedna v Lillehammerju.

Izjave

Drago Bahun, predsednik OK Planica ter predstavnik Gorenja
Ponosen sem, da je Gorenje generalni sponzor nordijskih reprezentanc Slovenije že okrog 25 let. Res bi se rad zahvalil tekmovalkam, tekmovalcem, strokovnemu osebju in vodstvu Smučarske zveze za res korektno sodelovanje in odnos do Gorenja in tudi do ostalih sponzorjev. Še posebna zahvala gre vodstvu nordijskih reprezentanc na čelu z gospodom Ljubom Jasničem, ki je mentor tega sodelovanja. Globoko se zavedam tega, kako so sponzorji pomembni in kako je za vsak šport pomembno, da ima nekoga, ki mu stoji ob strani v dobrem in slabem. Veseli smo, da smo podpisali pogodbo za naslednje obdobje. Trdno sem prepričan, da bomo slavili tudi 30 let sodelovanja.
Pred nami je nova sezona. Vem, da bo ta sezona kar naporna, saj nas čaka veliko pomembnih tekem. Med drugim tudi svetovno prvenstvo februarja v Seefeldu. Vem puncam in fantom bi želel veliko sreče in uspehov. Obljubljam, da bomo z vami v dobrem in v slabem. Vse skupaj vabim, da se udeležite čim večjega števila tekem, ki jih organiziramo v Sloveniji. Ne samo tistih za svetovni pokal, temveč tudi tekem celinskega pokala in ostalih. Še posebno pa vabljeni na Ljubno ob Prešernovem prazniku, ko imajo tekmo dekleta. Trdno sem prepričan, da je to ena najbolje organiziranih tekem v ženskem delu svetovnega pokala. Lepo vabljeni pa tudi na koncu v Planico. Tokrat bo Planica praznična. Marca bomo praznovali 50 let poletov in vsi skupaj ta praznik lahko predstavimo na visokem nivoju. Punce, fantje, srečno!


Skakalci, skakalke in kombinatorci [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo
Začelo se je! Ko se vsako leto dobimo v prostorih Gorenja, vemo, da je sezona tik pred vrati. Gospod Bahun je že spregovoril o sodelovanju z Gorenjem, sam pa bi temu dodal še sledeče. Glede na to, da je bilo konec olimpijskega obdobja, so letos potekle vse pogodbe s sponzorji. Sklenili smo nove pogodbe z vsemi dosedanjimi podporniki, z izjemo Palome, ki nas podpirajo že leta in leta. Danes lahko povem tudi to, da smo zaključili celoten projekt sponzorstva in donatorstva; tudi v številkah. Celoten program, ki smo ga zastavili preko strokovnega vodstva, imamo pokrit. Imamo še dve železi v ognju, upam, da se v tem mesecu dokončno dogovorimo, saj so dogovori tik pred koncem.
Mi smo načrtno, v dogovoru s prejšnjo strokovno ekipo šli v spremembe po koncu sezone. Vemo, da smo pred novim olimpijskim, štiriletnim obdobjem. Vemo, da bomo nadaljevali tudi eno leto kasneje, ker imamo svetovno prvenstvo v Planici. Takšne so tudi pogodbe, torej 4+1, zato da imajo dekleta, fantje in strokovno vodstvo mir, da se lahko v miru pripravljalo. Vemo, da se v športu čez noč ne da narediti ničesar. Petletno obdobje, glede na to, da gre za izkušeno ekipo z mladimi, ki se priključujejo A ekipi, upam, da bo dovolj, da naredimo pravo moštvo, da se bomo na svetovnem prvenstvu na domačih tleh lahko pokazali v pravi luči.
Želim, da bi strokovna ekipa nadaljevala delo, ki ga je prejšnja ekipa vodila 10 let in je dosegla vidne uspehe. Verjamem v celotno ekipo in po prvih rezultatih in razgovorih, ki smo jih opravili, izgleda, da bodo stvari potekale, kot morajo potekati. Prvi kamen bo novoletna turneja, drugi kamen bo Ljubno, tretji Seefeld in četrti seveda Planica s svojim praznovanjem. Mislim, da bodo takrat dekleta in fantje, tudi tisti, ki so na novo v reprezentanci, ujeli celoten ritem svetovnega pokala in delo v A reprezentanci, ki ni lahko. Vsak teden so na poti, le en vikend med sezono so prosti. Želim, da bi v Planici lahko pokazali, da je, ekipa, ki je pred nami izredno močna, ki dosega vidne uspeh. V Planici domačemu občinstvu moramo pokazati, da smo pravi. Z našimi uspehi bo 50 letnica Planice še bolj pomembna. Srečno!

Franci Petek, direktor Smučarske zveze Slovenije
Predhodnika sta bila zelo izčrpna, sam bom nekaj več povedal o tem trenutku tik pred začetkom sezon. Vemo, da skakalci začnejo že ta konec tedna, kmalu za njimi tudi kombinatorci in nato skakalke. Vem, kakšne občutke imate zdaj. Komaj že čakaš, nekdo si želi še kakšnega dneva več za trening, a pomembno je, da se začne in da vam bo uspelo pokazati predvsem samemu sebi ves svoj potencial in vse kar ste vložili v to, da bi čim bolje nastopali. Poleg nordijskih kombinatorcev, skakalk in skakalcev bi pozdravil in jim enake želje prenesel naši tekaški reprezentanci, ki je že v Skandinaviji. Vsem skupaj želim srečno in upam, da se bomo lahko skupaj z vami tekom sezone večkrat veselili.

Zoran Zupančič, glavni trener ženske skakalne reprezentance
Adrenalin pred začetkom sezone narašča, a če bo zimski štart takšen, kot je bil poletni, se nimamo česa bati. S skoki na ledeni smučini začnemo jutri, upamo, da bo do konec meseca, ko nas čakajo prve tekme v Lillehammerju možen še kakšen trening na snegu. Testirali bomo še nekaj malega opreme, a to je vse.

Ema Klinec
Pri samem treningu pod novim vodstvom se je spremenilo marsikaj. Določene vaje so čisto nove, tako da smo na začetku potrebovali nekaj časa, da smo se navadili. Zdaj pa smo že tako navajeni programa in eden drugega, da treningi potekajo gladko. Vzdušje v ekipi je na lepem nivoju, za enkrat je res vse super.

Jerneja Brecl
Upam, da se mi bodo stvari na snegu izšle po željah in da se bodo dobri poletni skoki prenesli tudi v zimo. Upam, da to še malo nadgradim, še malce dodam. V zadnjem obdobju smo delali na kondiciji, zdaj sledi tehnika. V sezoni je glavni cilj mladinsko svetovno prvenstvo, ostalo bom prilagajala sproti.

Urša Bogataj
Vseskozi moraš kaj dodajati pripravam. Dela ne zmanjka nikoli. Delali smo dobro in upam, da se bo izšlo. Težko že čakam prve skoke na ledeni smučini. Vsak si želi boljše sezone kot je bila pretekla. Videla bom, kako se bo izšlo in na podlagi tega bom še sproti oprezala za rezultati. Moja lestvica od lani res ni nizka, a moram reči, da mi to ne predstavlja večjega bremena.

Špela Rogelj
Mlajšim kolegicam pomagam, če potrebujejo pomoč ali jih kaj zanima, ne bi pa rekla, da opravljam vlogo mentorice oz. da je to dodatno breme zame. Sicer pa mislim, da sem fizično najbolje pripravljena v vsej karieri. Tako kažejo testi in tudi sama se počutim zelo dobro. Zdaj smo imeli malce premora s skoki, tako da točno kje sem, ne vem. Vem, da znam skakati, to pa je potrebno pokazati v pravem trenutku. Sigurno so cilji visoki in upam, da jih bom lahko izpolnila. V skupnem seštevku želim končati med najboljšo deseterico za takim rezultatom se oziram tudi na svetovnem prvenstvu, kamor pa se prej seveda moram še uvrstiti. Najboljšega rezultata pa si želim na domači tekmi.

Nika Križnar
Glede na to, da je bila poletna sezona za mene zelo slaba, ni bilo niti izpolnjenega osnovnega cilja, sem po koncu sezone v pripravljalnem obdobju zelo dobro skakala na treningih v Planici. Zelo sem bila vesela, da sem s takimi skoki zaključila poletje in da bom zdaj lažje začela z zimsko sezono. Upam na čim lepše prve skoke, da bom iz tega lahko gradila dobro formo. V Lillehammerju upam na dobro popotnico za naprej, videla bom tudi kje sem in kje so ostale punce, ali sem za med najboljšo deseterico ali nisem.

Maja Vtič
Počutim se v redu. Skokov na plastiki je bilo dovolj, sploh glede na to, da sem že bolj izkušena. Tudi glede poškodb sem že izkušena in z izostankom skokov se res nisem pretirano obremenjevala. Veselim se, da se počasi preselimo na sneg, ker to prinese tudi drugo vzdušje. Mislim, da smo se z novim vodstvom ujeli zelo v redu. Spremembe v samem programu in načinu treniranja so in to se pozna tudi na rezultatih. Klima v ekipi je boljša in to se mi zdi samo še en plus v celotni zgodbi. Ni skrivnost, da bi se rada vrnila tja, kjer sem že bila. Moram pa povedati, da grem bolj sproščeno v sezono. Ničesar nimam za izgubiti. Mislim, da funkcioniram bolje, kot sem. Bomo videli, želim se dobro počutiti, da bom iz vsakega treninga potegnila maksimum in da se bo to pokazalo tudi na tekmi.

Katra Komar
Od sezone pričakujem marsikaj. Ne ravno tega, da pridem v ospredje, a to, da vidim, kje sem in koliko mi še manjka, kaj moram še delati, da se pridružim ostalim sotekmovalkam. Največ moram delati na tehniki počepa in leta, ko se bo to poklopilo, bo šlo daleč. Skokov na snegu se zelo veselim, ker je to čisto nekaj drugega, drugi so tudi občutki. V svetovnem pokalu si želim nabirati točke, na mladinskem svetovnem prvenstvu pa želim končati med najboljšo deseterico.


Katra Komar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Gorazd Bertoncelj, glavni trener moške skakalne reprezentance
Sedmi skakalec za prvo postajo svetovnega pokala je Tomaž Naglič iz B reprezentance. Moram pohvaliti vadbene pogoje, ki smo jih imeli v zadnjih dveh mesecih. Izkoristili smo jih, se dobro pripravili v Innsbrucku, Oberstdorfu, Garmischu, zadnja dva dneva pa smo trenirali še v Planici. Fantje so stopnjevali svojo pripravljenost predvsem na področju tehnike skoka. Skoki so na visokem, stabilnem nivoju in ta ekipa, ki gre v Wisli je pripravljena. Zadovoljni smo tudi s tekmovalno opremo in čakamo še preostalo ekipo, da pride na tekmovalne obrate.

Jernej Damjan
Dokler bom cvetel, kot sem lani nekako skozi celo sezone in dokler bom sproščen ter neobremenjen, imam lahko visoka pričakovanja. A glede na to, da je bilo zdaj res zelo malo primerjave, zgoj s sotekmovalci, bi bilo karkoli napovedovati pred prvo tekmo… Tudi če bi si želel, si ne upam napovedovati. Bomo videli kako bo, a mislim, da je nivo priprave na pravem nivoju.

Timi Zajc
V Wislo grem bistveno bolje pripravljen kot lani, ko je bila to zame prva tekma svetovnega pokala. Letos celoten proces že poznam, mislim, da sem tudi pripravljen bolje kot lani, sploh če gledamo poletno sezono. Mislim, da smo v minulih dveh mesecih to še malce nadgradili in upam, da bom iz Wisle odšel s čimboljšim rezultatim. Lansko diskvalifikacijo sem hitro pozabil. Imel sem malo smole in nekaj premalo znanja. To se ti lahko zgodi na vsaki tekmi.

Anže Lanišek
S poletjem sem zadovoljen, saj sem rasel iz tekme v tekmo in na koncu so se že pokazali neki zametki dobrih skokov. S tem sem zadovoljen. Pripravljalno obdobje je bilo super, vse se nam je lepo poklopilo z izjemo zadnjih priprav v Innsbrucku, a tudi brez tega se da preživeti. Res smo imeli vrhunske pogoje, če gledamo celotno sliko. Sem zadovoljen, forma je rastla konstantno in postopoma, ni bilo nobenega velikega nihanja. Kako bo v Wisli, bomo videli, ko pridemo tja. Zadnje informacije so take, da bi skakalnico ob teh pogojih lahko pripravili bolje kot lani. Vseskozi smo tudi testirali drese. Sam sem našel material kateremu zaupam in mislim, da grem lahko sproščeno v tekmo. Lani sem imel veliko preveč rezultatskega premena, letos ga bom skušal pustiti ob strani.

Anže Semenič
Želim si dobrega začetka sezone in potem konstantnega nadaljevanja. Upam, da se vseskupaj začne bolje kot poleti, ko sem imel kar nekaj težav. Zadnji občutki so boljši, sem na pravi poti in upam, da to dokažem tudi na prvih tekmah v Wisli.

Bor Pavlovčič
To, da grem v Wislo je bil nek cilj ob pripravah na zimo. To sem dosegel, zdaj pa je naslednji cilj, da dosežem čim boljše rezultate. Sam bi ocenil, da sem dobro pripravljen, a imam nekaj rezerev. Mislim, da malenkost niham iz dneva v dan in upam, da bo počutje v Wisli dobro in da bom na dan tekme prikazal prave skoke. Da sem se prebil v ekipo, je bilo potrebnega kar nekaj truda, a res je, da sem delal in treniral po najboljših močeh.

Žak Mogel
Povsem sem odmislil to, da bi nastopil na prvi tekmi svetovnega pokala. Poizkušam pokazati svoje najboljše skoke, sproščene skoke, tako kot so bili jeseni. Mislim, da so skoki zdaj na visoki ravni, podobno kot jeseni. A reprezentantje so me sprejeli dobro, smo mlada ekipa in vzdušje v ekipi je res odlično. V Wisli sem prvič skočil na stopničke v celinskem pokalu, tako da sem se s skakalnico že spoprijateljil. Všeč mi je in glede tega ne pričakujem nekih težav. Kar se tiče same sezone skušam rezultate čim bolj odmisliti. Najprej bom stremel k temu, da pokažem sproščene skoke in nato bom videl, kako naprej.

Tomaž Naglič
Dobro bi bilo, če bi izvedel že prej, da sem se uvrstil v ekipo, a tako je, borili smo se do zadnjega za zadnje mesto. Skoki so bili v redu že na pripravah v Oberstdorfu in s tem nivojem sem načelom zadovoljen, a za izboljšave je še veliko prostora. Sezona se začne zame prvič v svetovnem pokalu, a to niti ni pomembno. Ko padeš v tekmovalni ritem greš iz tekme na tekmo in poizkusiš izvajati čim boljše skoke, da pridejo potem še dobri rezultati. Trenutno bi rezultatsko težko povedal kam spadam, saj niti nismo imeli primerjave. Vse bomo videli na tekmi.


Timi Zajc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Domen Prevc
Uradno sem bil do zadnjega v igri za Wislo, a realno ne. Na treningu se vidi, da skoki niso bili na pravem nivoju, na takem kot bi si želel. Zato ne grem v Wislo. Ne, da sem zato kakorkoli jezen. To vzamem kot realno stanje, vem, da nisem pripravljen za tekme svetovnega pokala. Morda bi dosegel mesto med 25. in 30., a to ni to, česar si želim. Želim si dosegati vrhunskih rezultatov in zato ostajam doma. Izkoristil bom še dodaten konec tedna za dodatne priprave in potem potujem v Ruko. Sicer mi na vsakem treningu uspe narediti kakšen skok, preblisk, da ko pristanem, sem zadovoljen sam s sabo. Tudi če še kakšna faza v skoku ni izvedena 100%. Potrebujem še malo več skokov, da pridem na nivo, da se sestavljanka sestavi do konca in potem bom štartal v sezono.

Žiga Jelar
Počutim se zelo dobro, tudi pripravljen sem fizično dobro. Ob veliki količini skokov se še pojavlja manjša bolečina v kolenu. Čakal bom na svojo priložnost in ko bo prišla, jo bom skušal čim bolje izkoristiti. Zdaj pa bom navijal za fante na prvi tekmi.

Peter Prevc
Trenutno treniram na skakalnici ali v telovadnici. Počutje je v redu. Gleženj se mora še malo razmigati, nekaj časa, da se sprosti, bo še potrebnega. Videli bomo, kdaj bom dovolj pripravljen, da se vrnem na tekme. Po drugi operaciji je vse šlo zelo počasi in previdno. Tudi, ko so bili že vsi 100%, da sem pripravljen za naslednji korak, sem se ga lotil zelo previdno. Šlo je in še gre zelo počasi. Ker me na prvih tekmah ne bo, ni cmoka v grlu. Moja pripravljenost ni taka, da bi se na teh tekmah lahko dobro odrezal, kar je namen tekmovanja. Kdaj se bom vrnil na tekme, ne vem. Malce smo se pogovarjali o sredini decembra in Engelbergu. Do takrat pa se bom skušal pripravljati v miru in stopnjevati formo.

Tilen Bartol
Štart v sezono zagotovo ni, kakršnega bi si želel. Sicer pa je za dano situacijo stanje v redu. Opravim že kar nekaj treningov, rehabilitacija teče uspešno in plan je, da grem v roku enega meseca na skakalnico. Nato pa bomo videli kako se bo koleno odzvalo in takrat bomo naredili načrte za naprej. Bolečina je prisotna le še ob skrajnih obremenitvah, česar pa tako ali tako zdaj še ne smem izvajati. Od operacije naprej pa bolečina ni bila prisotna. Sicer pa mislim, da so fantje dobro pripravljeni, navijal bom za njih! Upam, da se jim v januarju pridružim na tekmah svetovnega pokala.Marjan Jelenko, se nam bo po poškodbi verjetno pridružil tekom sezone v Ramsau. Verjamem, da smo dobro pripravljeni, da smo dobro delali. Tako kot vsi, pa iščemo to sproščenost na prvih tekmah. Verjamem, da bolj izkušeni tekmovalci to na tekmo lažje prenesejo. Mi bomo to pri mlajših tekmovalcih skušali prenesti skozi tekme same. Dolgoročen cilj pa je, da na svetovnem prvenstvu v Planici nastopimo z ekipo.

Leave a Comment