Skakalke pripravljene na prvo Silvestrsko turnejo in lov na sovo

Pred premierno Silvestrsko turnejo za smučarske skakalke, ki bo od četrtka do sobote potekala na Ljubnem ob Savinji, so spregovorili glavni akteriji omenjenega dogodka.


Del slovenske zasedbe – Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Nika Križnar [foto: SZS]

Izjave:

Predsednik OK, Rajko Pintar
Smo v velikem pričakovanju 1. izvedbe Silvesterske turneje. To je za nas izredno velik izziv, v katerega smo vložili veliko naporov in finančnih sredstev. Prvič v desetih letih bodo tekme namreč pod žarometi. To je tudi za nas veliki izziv. Napeli smo vse sile, pripravili dovolj snega, ki ga imamo tudi še v rezervi. Jutri, ko bo tehnični prevzem skakalnice, mislim, da bo vse v redu. Prijavljenih je blizu 80 tekmovalk iz 19 držav, končna številka bo znana v četrtek. Vsekakor pa že zdaj lahko govorimo o rekordu prijavljenih tekmovalk. Žal ne bo gledalcev, kar nam je zelo žal. Ravno zaradi izredno velikega števila gledalcev ljubenska tekma velja za izredno zanimivo tekmo v karavani svetovnega pokala. Vse epidemiološke ukrepe smo vzeli izredno resno. Upam, da nam uspe kot na lanski tekmi, ko nismo imeli potrjene nobene okužbe. Prepričan sem, da bo tako tudi letos.
Novost je nagrada za zmagovalko dvodnevnega tekmovanja. Pravzaprav dve nagradi. Prva bo postala simbol turneje, to je sova. Sova je umetniško delo, vredno veliko čez 10.000 evrov. Poleg tega bo zmagovalka turneje dobila tudi 10.000 švicarskih frankov.

Župan občine Ljubno ob Savinji, Franjo Naraločnik
Čaka nas res lepa stvar, ki Ljubno predstavlja v še lepši luči. Zato zahvala vsem vpletenim od donatorjev do prostovoljcev. Že cel teden in več je pravo mravljišče na in okrog skakalnice. Letos smo res odlično uredili novo trenersko ploščad, ki bo prinesla napredek tudi tehničnemu osebju. Pripravljeni smo na turnejo, veselimo se teh dni. Rajši bi imeli, da bi se z nami veselili tudi naši navijači, a tudi tako bo moralo iti, v prvi vrsti moramo poskrbeti za zdravje. Vsem tekmovalkam pa želim res prijetno izkušnjo in da nam bo v naših krajih zares lepo.

Zoran Zupančič, glavni trener skakalne reprezentance
Najprej bi želel pohvaliti organizatorje, da so si priborili ta prestižni termin za čas novoletne turneje. Upam, da se novoletna turneja razvije v pravo smer. Težko je v tem terminu pridobiti prostovoljce, ki pomagajo organizirati takšno prireditev. A na prizorišču vidimo, da vse poteka v pravo smer. Res lahko pohvalim nove investicije. Malo je takšnih trenerskih tribun, kot je nova na Ljubnem. Prvič bomo tekmovali pod reflektorji, pričakujem spektakularno in posebno tekmovanje.
Na obeh tekmovanjih lahko v kvalifikacijah nastopimo z 12 tekmovalkami. 6 jih že ima točke v tej sezoni. Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj, Jerneja Brecl in Nika Prevc. 6, ki jih nima točk pa bodo tekmovale so Katra in Tinkara Komar, Lara Logar, Maja Vtič, Jerneja Repinc Zupančič in Nika Vetrih.
V zadnjem trenutku smo naredili vse, da bi stopili še korak višje. Kot ekipa smo močni, radi bi bili še močnejši. Vse punce do zdaj še niso pokazale svojega znanja, so še dolžnice. Tu bo nova priložnost. Kot nacija pričakujem, da bomo močni. Če se vse izide po naših planih, pričakujem skupno 8 tekmovalk med točkami. Počasi pa že nestrpno pričakujemo prvo zmago Urše Bogataj, Emi je letos to že uspelo, pričakujemo pa tudi prve stopničke Nike Križnar. To so majhne stvari, koraki, preko katerih dekleta morajo stopiti, da bo zadovoljstvo še večje.

Urša Bogataj
Malce drugače bo. Tega še nismo imeli, čaka nas nekaj novega. Normalno je, da je pred domačo tekmo malce nervoze. Upam, da se bomo s tem dobro znašli. Do zdaj je bila forma dobra, morda je bilo danes malce slabše, a upam na dva dobra skoka na tekmi in s tem bom zadovoljna, če mi to uspe.

Ema Klinec
Sigurno bo to zelo lepa popestritev. Vseeno pa se je potrebno usesti na rampo in skočiti tudi, ko je tekma na izločanje. Vesela sem minulega treninga, sproščenega in v miru. Sledim začrtani poti, da ujamem najboljše skoke in s potekom treningov sem zadovoljna.

Nika Križnar
Psihično in v tehniki želim narediti korak naprej. Na zadnjih treningih sem super napredovala z doskokom. Glede tehnike vem, da imam še rezerve. Preveč razmišljam na samem treningu in zato kažem preveč različnih skokov, ne popolnih, sproščenih, kot jih želim kazati na tekmi. Upam, da mi uspe sestaviti res dva lepa skoka in potem bom res precej bolj zadovoljna.

Špela Rogelj
Veliko stvari je bilo od samega začetka prvič. Poudarka na prvič sploh ni. Veliko stvari se dogaja. Kar me najbolj žalosti je, da ni gledalcev, a vem, da nas bodo podpirali na daljavo. Glede mojih skokov pa je tako, da vem, da lahko presenetim predvsem ostale, sebe ne tako zelo. Marsikatera skakalnica ti leži, pa če se ti ne sestavi, ti ne gre, tudi če ti je ljuba. Upam na dva dobra skoka in da bo bog vetra ta konec tedna na moji strani.

Jerneja Brecl
Na Ljubnem bom nastopila četrtič, prvič pa je tako, da grem lahko na tekmo mirno. Občutki so bili po treningu danes dobri, skakalnico sem naštudirala.

Katra Komar
Moj cilj je prikazati dober kvalifikacijski skok, to pomeni, da prikažem dobre skoke s treningov. Skačem toplo-hladno v tem trenutku, a upam na najboljše.

Nika Prevc
Nimam nobenih posebnih pričakovanj, a še vseeno optimistično stremim k tekmi, saj menim, da sem v zadnjem času izboljšala skoke na treningu, kar me zelo veseli.

Program

četrtek, 30. december
14:30 Uradni trening
16:30 Kvalifikacije

petek, 31. december
15:15 Poskusna serija
16:30 Tekma (sistem na izpadanje – KO)

sobota, 1. januar
9:45 Poskusna serija
10:45 Kvalifikacije
16:00 Tekma (sistem na izpadanje – KO)

Leave a Comment