Skakalke so v fazi “dekleta in fanta”


Skakalke so z letošnjo poletno sezoni končale, sledijo treningi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Skakalke so s tekmami poletne velike nagrade v nasprotju s fanti že zaključile. Suverena zmagovalka je postala Japonka Sara Takanashi (525 točk), ki je slavila na štirih od šestih tekmah. Odlično so nastopile tudi slovenske skakalke. Najvišje se je na koncu zavihtela Katja Požun (286), ki je sezono končala kot tretja najboljša. “S tekmami sem zadovoljna, saj sem ugotovila, kje se trenutno nahajam. V svojih skokih imam še nekaj rezerv, predvsem v tehniki. Nekaj dodatnih metrov lahko ulovim tudi pri pridobitvi idealne teže. Sedaj sta pred nami dva meseca treninga na nekoliko večji skakalnici,” je dejala Požunova.

Na prvi tekmi do zmage

Svetovno javnost je na tekmi v Courchevelu presenetila Ema Klinec, ki je na prvi tekmi med svetovno elito prišla do suverene zmage. Za slovenske poznavalce smučarskih skokih uspeh tekmovalke iz Poljanske doline vsekakor ni bilo presenečenje, saj je že nekajkrat dokazala izjemen talent. Poleg Eme se je na zmagovalni oder povzpela še Katja. Enkrat je bila druga, dvakrat pa tretja.


Ema Klinec je slavila zmago [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Eva Logar se vrača

Na zadnjih tekmah v kazahstanskem Almatyu je Eva Logar z dvema četrtima mestoma opozorila nase. “Na zadnjih dveh tekmah mi je vse skupaj zalavfalo. Malenkostno sem spremenila določene stvari, kar se je pokazalo za dobro. S tem bom nadaljevala tudi v prihodnje,” je dejala Logarjeva. Z napredkom v poletnem delu je zadovoljna tudi Špela Rogelj, a še vedno ostaja nekaj grenkega priokusa iz tekme v ruskem Nizhny Tagilu, kjer je ostala brez točk.

Urša Bogataj trikrat med deseterico

S poletno sezono sem deloma zadovoljna, deloma ne. Z rezultati sem lahko zadovoljna, saj skoki niso bili na pravem nivoju. V kolikor veš, da imaš še rezerve in si uvrščen med deseterico, je to dober rezultat,” je o poletni sezoni razmišljala Maja Vtič, ki ima še vedno težave z gležnjem. S tremi uvrstitvami med deseterico (5., 7., 8. mesto) je viden napredek napravila tudi Urša Bogataj: “S poletno sezono sem kar zadovoljna. Predno sem šla na zadnje tekme, si nisem mislila, da bom tako dobro nastopila, saj nisem bila v formi.


Glavni trener Jože Berčič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Berčič uspešno sedel na trenerski stolček

V letošnji sezoni je skakalke prevzel Jože Berčič, ki se je izkazal za zelo dobrega trenerja, saj njegove varovanke dosegajo odlične rezultate in še nadgrajujejo delo predhodnik Matjaža Triplata. “Tekme v Rusiji in Kazahstanu smo imeli kot nekakšne testne tekme, na podlagi katerih bomo lahko načrtovali formo za zimo. Bila je nekoliko daljša perioda s štirimi tekmami, ki so nam že pokazale nekaj znakov. V sredo smo naredili test, ki nam bo pomagal pri fizičnih pripravah v zimski sezoni. Še vedno smo na nivoju, ko se gledamo, da bi radi štartali tako kot bi moralo biti. Sedaj smo na nivoju fanta in punca, ko si še vedno dokazujemo, kaj bi morali storiti. Zdaj bomo združili vse sile v pravo smer in bomo tako zimsko sezoni začeli tako kot se zagre. Sobotna tekma v Kazahstanu je bila z enim samim namenom: ‘Dekleta pozicionirajte se tam, kamor mislite, da ste sposobne.’ Še nikoli nisem bil na mednarodni tekmi, kjer bi bile vse tekmovalke, ki bi jih vodil med najboljšimi 12. Tako smo pustili le sedem prostorov prepustili drugim. Nedeljska tekma je bila česnja na vrhu torte, ki je bila postavljena že v soboto. Če bomo delali v taki smeri še naprej in bomo združili vse sile, od ženske intuicije do vseh možnosti, ki jih imamo, bomo deležni še dobrih rezultatov. Pomagajo nam vsi,” je strokovno oceno opravljenega dela podal Berčič.

Leave a Comment