Skakalke vstopajo v drugo sezono svetovnega pokala

V petek, 23. novembra, se bo z mešano ekipno tekmo v norveškem Lillehammerju pričela druga sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta. Slovenske skakalke Maja Vtič, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Katja Požun, Anja Tepeš in Eva Logar so že na prizorišču, kjer trenutno opravljajo še zadnji trening pred prvimi tekmami.


Slovenska ženska reprezentanca [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Bo Hendricksnova nadaljevala pohod?

V lanski premierni sezoni svetovnega pokala je kraljevala Američanka Sarah Hendrickson, ki je slavila kar na devetih tekmah od 13. 18-letnica v letošnji poletni sezoni ni nastopala, zato ostaja odprto vprašanje o njeni nadaljnji prevladi v ženskih skokih. Slovenske so bile v pokalu narodov na petem mestu, med posameznicami pa je prednjačila Katja Požun na sedmem mestu.

Iraschkova bo branila naslov svetovne prvakinje

Sezona bo za skakalke dolga, vrhunec pa bo doživela na svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Fiemmu (20. februar – 3. marec). Leta 2011 je v Oslu slavila Avstrijka Daniela Iraschko pred Italijanko Eleno Runggaldier in Francozinjo Coline Mattel. Tik za zmagovalnim odrom pa sta končali Logarjeva (4. mesto) in Vtičeva (5.).


Sarah Hendrickson je lani kraljevala v svetovnem pokalu [foto: GEPA]

Visoki cilji deklet

Vedno imamo visoke cilje od katerih ne bežimo. Primarni cilj je člansko svetovno prvenstvo v Val di Fiemmu. Tam želimo z eno tekmovalko med šest, z drugo tekmovalko do desetega mesta ter še dvema do tridesetega mesta. Posebno zanimiva bo premierna tekma mešanih ekip, kjer bova z Goranom bolj sodelovala na taktičnem področju, kako postaviti ekipo, da bomo karseda največ iztržili. Drugi cilj je vezan na mladinsko svetovno prvenstvo, kjer bomo poskušali nadaljevati rezultate in osvajanje kolajn. Na svetovnem pokalu imamo cilj trikrat do tretjega mesta. Osebno mi je bolj pomembno, da sezono končamo med najboljšimi tremi ekipami. To je pokazatelj nekega ekipnega duha in na tem bom vse gradil. Ne poznam športnika, ki si ne želi zmage. A raje kot zmago, vidim tehnično brezhibno izveden skok. Rezultati pa naj nas sami poiščejo,” si je zaželel glavni trener Matjaž Triplat.

Ljubno najboljša tekma pretekle zime

Februarski tekmi na Ljubnem ob Savinji v svetovnem pokalu odmevata še sedaj. Odlična organizacija in številni gledalci so znamenje, da so ženski skoki v Sloveniji vse bolj priljubljeni. “Tekma svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji je bila lani prvič in je že napravila ime znotraj tekem svetovnega pokala. Velika zahvala gre podjetju BTC in vsem, ki so v tem projektu veliko naredili ter prehodili v enem letu veliko razdaljo. Kamorkoli gremo med športniki in trenerji Ljubno vedno znova dobi potrditev, da je bila to lani najboljša tekma. Še posebej polagam na srce, zlasti skakalkam, da tekom sezone dosegajo visoke uvrstitve, kar nam bo omogočilo velik spektakel na Ljubnem,” je prepričan predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga. V letošnji sezoni bosta tekmi na Ljubnem potekali 16. in 17. februarja, torej tik pred svetovnim prvenstvom.


Skakalnica na Ljubnem bo tekmi gostila februarja [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Program Lillehammer

Petek, 23. november
13:15 uradni trening (2 seriji)
15:30 poskusna serija – ekipna mešana tekma
16:30 ekipna mešana tekma

Sobota, 24. november
12:00 kvalifikacije
14:00 prva serija v konkurenci
15:50 finale

Leave a Comment