Skakalke vstopajo v drugo sezono svetovnega pokala

Slovenske skakalke so pod vodstvom Matjaža Triplata v zadnjem tednu trenirale v Ramsau, kjer razmere za trening niso bile najboljše. Tako kot fantje imajo tudi predstavnice nežnejšega spola nekaj težav pri dobavi opreme, a Triplat ostaja optimističen, da bodo skakalke pred prvimi tekmami dobile vso manjkajočo opremo. “Letos je bilo prehodno obdobje med poletjem in zimo za strokovni del ekipe zelo naporno. Ves čas smo iskali primerni kraj za trening. Našli smo ga v sosednem Ramsau. Na poti smo izvedeli, da bodo skakalnico zaprli, a smo pot vseeno nadaljevali tudi zaradi določenih predvidevanj. S trenerji drugih reprezentanc smo stopili skupaj in skakalnico vsakodnevno pripravljali za soliden trening,” je garaško delo opisal Triplat in dodal, da so dekleta v tehnični izvedbi skokov lepo napredovala, zaradi česar je zadovoljen.


Skakalke vstopajo v drugo sezono svetovnega pokala [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Visoki cilji deklet

V nedeljo se bo s kombijem skupaj s preostalim strokovnim vodstvom podal na dolgo prot proti prvi tekmi svetovnega pokala v norveški Lillehammer. “Dekleta nam bodo sledila v ponedeljek z letalom. V Lillehammerju bomo opravili še štiri enote tehničnega treninga,” je dneve do prve tekme opisal Triplat in razkril tudi cilje. “Vedno imamo visoke cilje od katerih ne bežimo. Primarni cilj je člansko svetovno prvenstvo v Val di Fiemmu. Tam želimo z eno tekmovalko med šest, z drugo tekmovalko do desetega mesta ter še dvema do tridesetega mesta. Posebno zanimiva bo premierna tekma mešanih ekip, kjer bova z Goranom Janusom bolj sodelovala na taktičnem področju, kako postaviti ekipo, da bomo karseda največ iztržili. Drugi cilj je vezan na mladinsko svetovno prvenstvo, kjer bomo poskušali nadaljevati rezultate in osvajanje kolajn. Na svetovnem pokalu imamo cilj trikrat do tretjega mesta. Osebno mi je bolj pomembno, da sezono končamo med najboljšimi tremi ekipami. To je pokazatelj nekega ekipnega duha in na tem bom vse gradil. Ne poznam športnika, ki si ne želi zmage. A raje kot zmago, vidim tehnično brezhibno izveden skok. Rezultati pa naj nas sami poiščejo.


Glavni trener skakalk Matjaž Triplat [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Kam merijo skakalke?

Če je bil Triplat konkreten pri cilji, so bile skakalke nekoliko bolj zadržane pri napovedih za drugo sezono svetovnega pokala. “O naskoku na veliki kristalni globus raje še ne bi razmišljala, ker te lahko pričakovanja hitro pokopljejo. Tako se bom čim bolj osredotočila na tehnično pravilne skoke, da izboljšam majhne napake, ki so se mi pokazale v lanski sezoni,” je razmišljala Katja Požun, lani naša najboljša skakalka. Prav vsa po vrsti so zatrjevala, da so dobro pripravljena in že nestrpno pričakujejo prve tekme. “Mislim, da sem dobro pripravljena. Želim si čim boljše skoke in čim manj butastih napak,” si je zaželela Urša Bogataj, podobnega mnenja pa je bila tudi Špela Rogelj: “Tako kot druge punce, sem tudi jaz dobro pripravljena. Na skakalnici so še kakšne rezerve, ki jih bom poskusila še odpraviti. Pričakujem svoje najboljše skoke.” Poleg omenjenih treh skakalk bodo v Lillehammerju nastopile še Maja Vtič, Anja Tepeš in povratnica po poškodbi Eva Logar.


Katja Požun, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Maja Vtič v sproščenem pogovoru [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Motorično sem zelo dobro pripravljena, s tem sem zelo zadovoljna. Preko poletja je bilo letos resnično zelo veliko treninga, vendar se je izplačalo, ker so rezultati super. Na tehničnem področju se je na pripravah v Ramsau odvijalo v pozitivno smer. Veliko smo še testirali opremo. Verjamem, da bo še bolje, ko bom nekoliko bolj v miru opravila kakšen trening,” pa je menila najstarejša v slovenski ekipi Maja Vtič.

Več vrhuncev sezone

Vrhunec sezone bo člansko svetovno prvenstvo v italijanskem Val di Fiemmu, dekleta pa veliko pričakujejo tudi od mladinskega svetovnega prvenstva in domačih tekem na Ljubnem ob Savinji (16. in 17. februar).


Fotogalerija: 16.11.2011, Ljubljana :. Novinarska konferenca skakalk [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Leave a Comment