Skromen uvodni izkupiček slovenskih skakalcev – le 21 točk

Na prvi tekmi olimpijske sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v poljski Wisli sta točke osvojila dva slovenska skakalca. Peter Prevc je osvojil 20. mesto, tik za njim je prvič v karieri na 21. mestu točke osvojil še Tilen Bartol.

Prvo posamično tekmo 39. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih je na Poljskem pozdravilo sneženje, ki je rahlo pobelilo okolico skakalnice v Wisli tik pred samim začetkom tekmovanja. Žal se je le to za Slovenijo začelo z diskvalifikacijo debitanta Timija Zajca, ki je bil tik pred svojim nastopom s številko 3 diskvalificiran zaradi dresa, ki ni ustrezal strogim pravilom Mednarodne smučarske zveze. Zelo dobro je nato s številko 8 skočil Tilen Bartol, ki je sicer imel 4. oceno poizkusne serije, v prvi pa je s 119.5 metri ter 113,5 točkami nekaj časa vodil, na koncu pa zasedel 19. mesto. Robert Kranjec, ki je za nastop na tekmi po poškodbi Denisa Kornilova izvedel nekaj ur pred tekmo, je hitro pristal pri 107 metrih in prvo tekmo po poškodbi končal na 46. mestu. Še slabši je bil s povsem ponesrečenim skokom in pristankom pri 103.5 metrih Anže Semenič, ki je osvojil 49. mesto. Naš zadnji na vrhu je bil Peter Prevc, ki je bil po pristank pri 116 metrih v težkih razmerah zelo nezadovoljen, 110,0 točk pa je bilo vseeno dovolj za 24. mesto po prvi seriji.


Peter Prevc [foto: SZS]

Ob vetru v hrbet se je najbolje v prvi seriji znašel eksplozivni Nemec Richard Freitag, ki je s 126 metri zbral 129,7 točk, le 1,3 točke več od drugouvrščenih Stefana Krafta, ki je pristal pri 126.5 metrih in Junšira Kobajašija, ki je pristal pri 124 metrih.

Prevc 3 desetinke pred Bartolom, Kobajaši skočil do premierne zmage

V finalni seriji je Prevc precej popravil svojo daljavo, pristal je pri 122 metrih, zbral je 231,9 točk in to da je poneslo do končnega 20. mesta na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala. Prevc je po prvi tekmi takole strnil svoje misli: “Ocena prve tekmovalne nedelje je nekako toplo-hladno. Prvi skok se ni izšel najbolje, drugi je bil malenkost boljši. Tisti, ki so pred mano so zelo dobri in čaka nas še veliko dela, a to je začetek. Rezultatsko nisem gledal kje bom, zdaj vidim, kam spadam. Dejstvo je, da tukaj nisem naredil nobenega res super skoka, kar je po eni strani dobro, da vidiš koliko imaš še rezerve navzgor, po drugi pa je to grenak prikous, ker veš, kaj bi lahko dosegel, če bi ti ti skoki uspeli. Priložnosti bo še kar nekaj.

ravno vetrovni odbitek pa ga je potisnil tik za izkušenejšega reprezentančnega kolega. Bartol je z 231,6 točkami na 21. mestu osvojil prve točke svetovnega pokala v karieri. “Z rezultatom, točkami sem zadovoljen. Na tem bom lahko gradil naprej, kar kamen se je odvalil od srca, ker sem osvojil točke. S tem koncem tedna sem lahko kar zadovoljen. Vem, da Peter zna skočiti veliko bolje in zato sem mu danes z veseljem prepustil eno mesto,” je dobre volje svoje razmišljanje zaključil mladi Bartol.


Tilen Bartol [foto: SZS]

Prvo tekmo letošnje sezone je presenetljivo, a povsem zasluženo prvič v karieri dobil Japonec Junširo Kobajaši, ki je s 126.5 metri v finalu skočil na sam vrh. Zbral je 260,5 točk oz. 2,3 točke več kot drugouvrščeni domačin Kamil Stoch, ki je na drugo mesto skočil s sedmega po prvi seriji. Stoch je v finalu pristal pri 129.5 metrih, na tretje mesto pa je padel lanski zmagovalec svetovnega pokala, Kraft s 124.5 metri in 257,7 točkami. Vodilni Freitag znova ni zdržal pristika vodilnega po prvi seriji in je padel na 4. mesto.

V Kuusamu brez Zajca

Po tekmi je takole razmišljal naš glavni trener Goran Janus: “Po finalnih nastopih sem lahko zadovoljen, saj sta bila skoka Tilna in Petra precej boljša in iz tega je potrebno izhajati naprej. Obenem bi čestital tudi Tilnu za prve točke v svetovnem pokalu. Od tega konca tedna sem pričakoval več, a verjetno je bilo preveč nervoze in želim si, da bo tega v prihodnje čim manj.” Janus je nato razložil zadovoljstvo po finalni seriji: “Zadovoljen sem, da se stvari o katerih se pogovarjamo izboljšujejo, a seveda se veliko še lahko popravi. Odhajamo domov na nove tehnične treninge, v četrtek pa naprej na Finsko. Od sedmerice, ki je bila v Wisli bo doma ostal Timi Zajc (o. p. zaradi mladosti), ki se bo pripravljal za naprej. Kdo gre na Finsko se bomo odločili v naslednjih dneh.” Naša ekipa bo med tednom trenirala v Kranju ali v Planici, če bo skakalnica že nared za trening.

Svetovni pokal se nadaljuje prihodnji konec tedna v finskem Kuusamu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Tilen Bartol (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment