Skupno četrto mesto za Marjana Jelenka

V nemškem Oberstdorfu se je končala poletna velika nagrada. Skupni zmagovalec je postal Nemec Johannes Rydzek, ki je premočno slavil tudi na zadnji tekmi. V cilj je prišel namreč s kar minuto in 33 sekundami prednosti pred rojakom Ericom Frenzelom. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil Avstrijec Lukas Greiderer.


Marjan Jelenko [foto: GEPA]

Edini slovenski predstavniki na preizkušnji Marjan Jelenko je na skakalnici uprizoril dva dobra skoka, in sicer 128,0 m in 123,5 m, kar ga je popeljalo na osmo mesto. Na tekaškem delu je znova nastopil dobro in ugnal dva tekmovalca ter se tako razveselil šestega mesta. “Tudi z razpletom zadnje tekme sem zelo zadovoljen. Na skakalnici sem tekmecem pustil še nekaj metrov. Na tekaškem delu pa sem bil kar nekoliko presenečen predvsem po včerajšnji slabši tekaški predstavi. Danes sem se dobro počutil in napredoval za dve mesti. Vsi smo zadovoljni. Konkurenca na letošnjih tekmah je bila huda. Vse skupaj je drugače kot pozimi, prisotne so rolke, vsi tekmovalci pa še tudi niso povsem pripravljeni. Rezultati so dober pokazatelj, da dobro delamo, a bo pred zimo še potrebno storiti veliko. Nad skupnim četrtim mestom sem presenečen, saj tega nismo pričakovali. Na tekme smo odšli s ciljem preveriti našo pripravljenost. Kot kaže smo dobro pripravljeni. Vemo kaj je potrebno delati do zime. Izgubil bom še nekaj kilogramov in povečamo gibljivost za skoke. V teku smo nekoliko spremenili način dela. Resnično upam, da bomo vse skupaj prenesli v zimo, da sem tako kot na rolkah odlično počutil tudi na smučeh. Sprememba trenerskega štaba mi kot kaže ustreza, a vseeno nekaj so rolke, povsem nekaj drugega pa smo smuči. Pred zimo si želim čim več treninga na smučeh, da pridemo v Kuusamo pravi,” je po tekmi menil Jelenko.

Današnja tekma se je izvajala po starem receptu z dvema skokoma na veliki skakalnici s 15 kilometrskim tekom. Fantje so bil znova v stari rutini. Že takoj se je videlo, da je na takšni preizkušnji drugačen pristop. Marjan se je na začetku pametno držal Francoza Jasona Lamy Chappuisa. Z njim sta družno tekmovala. Taktično je odlično odtekel. Vsem fantom se je videlo, da je 15 kilometrska preizkušnja velik zalog, posebno če računamo na to, da je bila že včeraj na sporedu preizkušnjo, kjer so pretekli 10 kilometrov na navadni cesti, ne na tekaškem poligonu. Marjan se je preizkušnje lotil tako kot se za gre. Uvrstitev iz skokov je popravil ter se na koncu uvrstil na končno četrto mesto v poletni veliki nagradi. Tudi Gašper je včeraj nastopil, vendar se ga je loteva bolezen. Po skakalnem delu ni nastopal nadalje. Z Marjanom smo lahko več kot zadovoljni, vsi ostali pa so naredili v posameznih segimentih določen napredek. Smo nekje na polovici sezone, imamo še veliko časa, a tudi veliko dela. Iz tekmovalcev bi radi izbrusili vse sposobnosti, ki jih imajo, da bi lahko normalno nastopili z normalno pripravljenostjo na prvih tekmovanjih v zimi. V letošnji sezoni sta sodelavca za teke Robert Slabanja in Igor Jelen, ki pripravljata tekaške treninge, sta pripravila nekoliko drugačne treninge kot pretekla leta. Nekoliko smo stopili iz nekakšne lupine. Nihče ni dejal, da so pred tem samo trenirali, sploh ne. Sedaj je morda vključenega nekoliko več krosa ter drugih podobnih tekov. Fantje so na rolarjih delali veliko na tehniki in so jo popravili. Robert Slabanja nam je svetoval in se tudi pogovoril s fanti. Če bodo tako delali v tej smeri, predvsem Marjan, napredek ne more izostati,” je po tekmi dejal glavni trener slovenske ekipe Jože Berčič.

Kot rečeno je skupni zmagovalec poletne velike nagrade postal Ryzdek (400), drugi je Frenzel (285), tretji pa še en Nemec Bjoern Kircheisen (229). Jelenko (160) je zasedel odlično četrto mesto, Gašper Berlot (11) pa 36.


Izjava: Jože Berčič (.mp3)
Izjava: Marjan Jelenko (.mp3)


Rezultati


Leave a Comment