Slalom v Kitzbühlu dobil Neureuther

V Kitzbühlu prisegajo na tradicijo. A tudi v tako prestižnem smučarskem središču so se morali prilagoditi, letos namreč vremenske razmere narekujejo razpored tekmovanj. Zato smo za začetek 74. pokala Hahnenkamm videli moški slalom, ki bi prvotno moral biti v nedeljo. Zmagal je Felix Neureuther, kar je zanj druga slalomska zmaga na tem prizorišču.


Felix je zmagal pred Henrikom Kristoffersenom in Patrickom Thalerjem [foto: GEPA]

Slovenca brez druge vožnje

V zasneženem Kitzbühlu so bili v prednosti tekmovalci z nižjimi startnimi številkami. Marcel Hirscher, ki je s startno številko 1 začel boj za ubranitev lanskoletne zmage na razgibani progi Ganslern, in Felix Neureuther, ki je startal tik za Avstrijcem, sta imela pred finalno vožnjo veliko prednost pred tekmeci. Vsi ostali iz eliten sedmerice so bili od domačega asa počasnejši za več kot sekundo. Za senzacijo prve vožnje je poskrbeli Švicar Luca Aerni, ki se je s startno številko 27 zavihtel na tretje mesto. Za 20-letnika iz okolice Berna je to sicer debitantski nastop v Kitzbühlu. Da je bila tekma za manj izkušene slalomiste res zahtevna, je poskrbel postavljalec Ante Kostelić. Pričakovano je Hrvat z nenavadno postavitvijo še dodatno otežil delo vsem osemdesetim smučarjem, ki so bili na startu. Težave je imel tudi najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič. Svoj nastop je zaradi napake končal že v zgornjem delu. Matic Skube pa je bil ponovno prepočasen za drugo vožnjo.

Presenetljiv odstop Hirscherja

Obilno sneženje je najboljše alpske smučarje oviralo tudi v drugi vožnji, ki so jo izvedli pod reflektorji. Te so si organizatorji samo za to priložnost izposodili za kar 200.000 evrov. Kljub temu vidljivost ni bila optimalna, izkušeni tekmovalci pa so na načeti progi delali napake, kar so bodoči junaki alpskega smučanja znali izkoristiti. Švicar Daniel Yule, ki je imel 30. čas prve vožnje, je tako napredoval kar na 7. mesto, Aerni pa je bil na koncu peti. Za oba mlada švicarska tekmovalca je to najboljši rezultat v karieri. Tega se je veselil tudi Norvežan Henrik Kristoffersen, ki smo ga v olimpijski sezoni že vajeni na mestih med najboljšo deseterico. Tokrat je zaostal le za Neureutherjem. Nemec je s pametnim smučanjem brez pretiranega napadanja ubranil veliko zalogo iz prve vožnje. 8. zmago v karieri bi mu lahko preprečil le še Hirscher, ki pa je na ciljni strmini zajel količek in ostal brez točk svetovnega pokala. Razočaranje med zbranimi avstrijskimi ljubitelji alpskega smučanja je bilo precejšnje, še posebej zato, ker je bil njihov 24-letni ljubljenec na poti do novega zmagoslavja.


Takole se je Nemec razveselil Hirscherjeve napake in svoje nove zmage v svetovnem pokalu [foto: GEPA]

Razen razočaranega Hirscherja, bodo slalomisti, ki so zaradi spremembe tekmovalnega sporeda morali smučati v zelo slabih razmerah, deležni večjega blišča, kot so ga sicer vajeni v nedeljo. Zvečer v ciljni areni namreč pričakujejo množico navijačev, ki bodo pozdravili slalomskega zmagovalca in si ogledali žreb startnih številk za jutrišnji sloviti smuk na Streifu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kitzbühel :. Slalom (m)


Leave a Comment