Slavje Kristoffersena, Slovenca brez točk

Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec moškega slaloma v Leviju. 20-letniku, ki se je izkazal z izjemno drugo vožnjo, sta se najbolj približala izkušena slalomista Marcel Hirscher in Felix Neureuther.

Razlike med tekmovalci so bile zaradi lahkega terena, nezapletene postavitve in dobro utrjene snežne površine izjemno majhne. V prvi vožnji je najhitrejši čas postavil Hirscher, le šest stotink slabši je bil Kristoffersen, na tretje mesto pa se je nekoliko presenetljivo zavihtel še en Norvežan Sebastian Foss Solevaag, ki je zaostal 20 stotink. Za uvrstitev v finale je bilo sicer treba za vodilnim Avstrijcem zaostati manj kot dve sekundi.


Kristoffersen je v lanski sezoni prvič zmagal na slalomu v Schladmingu (foto: Urban Meglič)

Že omenjene odlične razmere na progi so omogočale, da so tudi tekmovalci z visokimi startnimi številkami lahko pokazali svoje smučarsko znanje in se prebili v ospredje. Med njimi pa ni bilo slovenskih fantov, Mihe Kürnerja in Marica Skubeta, ki sta nosila štartni številki 41 in 43. Kürner si je ob prihodu v cilj prismučal 28. mesto, a so ga tekmovalci, ki so nastopili za njim, hitro potisnili izven trideseterice. Skube pa je z zaostankom dveh sekund in pol za Hirscherjem takoj ostal brez finala.

Glavni trener moških ekip Klemen Bergant je bil bolj zadovoljen z nastopom Kürnerja, saj je drugo vožnjo zgrešil za desetinko sekunde. “Matic ima malo več problemov. Z njim moramo narediti še določene stvari na treningih, da bo bolj pripravljen prišel na tekmo,” je ocenil Bergant in dodal: “Močno upam, da smo se naučili nekaj, da bomo zdaj začeli verjeti oziroma da vemo, da sodimo tudi kam drugam, kakor smo se vozili v prejšnjih letih in da nam bo to pomagalo na naslednjih tekmah. Osebno mislim, da nismo naredili tisto, kar znamo in to malo boli.”


Hirscher, Kristoffersen in Neureuther v družbi jelena Larsa (foto: FIS Alpine World Cup)

V finalu, v katerem torej ni bilo slovenskih predstavnikov, je skok na stopničke z osmega mesta po prvi vožnji uspel Neureutherju, ki je kljub bolečinam v hrbtu smučal izjemno, še več pa je tvegal Kristoffersen in zato postavil najboljši čas druge vožnje. Mednju se je vrinil Hirscher, ki je bil od Norvežana počasnejši v drugi polovici proge. Branilec velikega kristalnega globusa je tako na koncu zaostal 12 stotink in moral za drugo zmago v svetovnem pokalu čestitati mlademu Norvežanu. Ta je, tako kot včeraj Tina Maze, za zmago v Leviju prejel posebno darilo – severnega jelena. Lanski zmagovalec Marcel Hirscher je ljubljenčka poimenoval po svojem očetu Ferdinandu, za kar se je odločil tudi Kristoffersen. Jelenu je namreč nadel očetovo ime Lars.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (m)


Leave a Comment